מהי התרגולת הנכונה ביותר לחלץ גולש שתקוע על חבל?
שאלה זו התחילה דיון בפורום של המועדון האלפיני והיא מובאת כאן:
בתרגולת חילוץ גולש שנתקע על קשר, כאשר העומס על הקשר (בחבל הגלישה, כמובן) מתרגלים מצב בו המחלץ יורד אל הגולש, מתחבר אליו, נועל אמצעי חיכוך ואז בונה מערכת שמוגדרת כמערכת רווח כוח 2 בצורה הבאה: מחברים פרוסיק מעל אמצעי החיכוך של הגולש, ומחברים חבל אישי (לצורך העניין) המחובר בטבעת לרתמת הגולש ומשם עולה לטבעת המחוברת לפרוסיק יורד ממנה ובהמשכו מחובר פרוסיק לרגל. עכשיו המחלץ ימשוך ברתמת הגולש ובו זמנית ידרוך על פרוסיק הרגל וככה יעביר עומס לפרוסיק שעל חבל הגלישה. עכשיו אפשר לנתק את אמצעי החיכוך של הגולש/לפתוח את הקשר שהגולש נתקע עליו. עד כאן כמו שאני מבין, עכשיו לשאלות:
- איפה הרווח כוח 2? האם הכוונה היא למשיכה ביד (1) + לדריכה על החבל האישי (1) = 2? לי נראה שהטבעת שמחוברת לפרוסיק על חבל הגלישה היא רק לצורך שינוי כיוון ולא מייצרת בעצמה רווח כוח.
- כל המערכת הזאת מצריכה מיומנות רבה שיכולה להיות מושגת בתרגול אבל תלויה ביציבות של המחלץ על פרוסיק הרגל. מנסיון שלי, החבל האישי חוזר כל הזמן והעומס לא יורד מהקשר (אולי זה רק חוסר מיומנות שלי - או משקל נמוך). יש דרך לקבע את החבל האישי כדי שמה שהושג בדריכה לא יחזור? האם שימוש בפרוסיק ואמצעי חיכוך/גלגלת PMP במקום בטבעת יעיל כאן?
- רעיון למערכת אחרת שמשיגה את אותה פונקציונאליות?
- הבנתי מחבר שהתרגולת הזאת קיימת בעיקר בצבא וכבר לא נלמדת בקורסי מדריכים (אזרחיים). יש סיבה לכך?
תודה רבה!
התשובה של יותם
- לא משנה אם יש רווח כוח או אין. משנה שתצליח להרים את חברך. במצב שתיארת אין רווח כוח אך במידה והאנשים הם במשקל דומה זה בדר"כ עובד. אם זה לא עובד אז כדאי לעשות רווח כוח (למשל ע"י חיבור החבל האישי לפרוסיק והעברתו דרך טבעת שמחברים לרתמת הגולש ואז על הגולש נוצרת גלגלת).
- לאחר שהרמת את הגולש אתה צריך להמשיך לייצר עומס עם הרגל כדי שהוא לא ירד בחזרה. זה עומס לא גדול (כי החיכוך גדול). תזכור שלפני ההרמה חיברת את הגולש אליך, אחרי שניתקת אותו מאמצעי החיכוך שלו אתה רוצה להעביר את העומס שלו אליך ע"י הורדה שלו ולא לנעול אותו על הפרוסיק עם אמצעי אחר שגם ממנו תצטרך להעביר את העומס לבסוף.
ניתן כמובן לעשות קשר מרינר אחרי ההרמה ואז לא תצטרך להמשיך לייצר עומס עם הרגל אך כאמור זה די מיותר.
- סכין.
- בקורסים של המועדון האלפיני היא אחת התרגולות הפשוטות הנלמדות ומתורגלות היטב. לא יודע לגבי בתי ספר וגופים אחרים.
התשובה של מישאל
הי
דבר ראשון יש רווח כוח. הכוח שאתה מפעיל כאשר אתה מרים את המחולץ מפעיל עליך כוח שווה כלפי מטה, אותו הכוח משמש בדריכה על הפרוסיק.
דוגמא כדי להמחיש: אתה מתחבר לקצה של חבל שמועבר בתחנת טופ-רופ ומושך את הקצה שני (זה שהולך למאבטח), לכאורה יש רק שינוי כיוון למעלה. מה שבאמת קורה כאשר אתה מושך הוא שמצד אחד אתה עושה מתח על החבל שאתה מושך, ומצד שני המתיחות בחבל מושכת את הריתמה שלך כלפי מעלה. כלומר יש את מה שקרוי בפי העם "רווח כוח 2".
דבר נוסף, התרגולת הזאת היא תרגולת שאמורה להקנות כלים, קשה לתאר מצב שבו באמת תעשה אותה בחילוץ אמיתי. ברוב המקרים יהיו פתרונות פשוטים בהרבה, כפי שיותם ציין סכין הוא הרבה פעמים הפתרון הפשוט ביותר, אך יש עוד כמה פתרונות פשוטים, כמו מתיחת חבל האבטחה והרפיית חבל הגלישה, שמן הראוי שיהיה מלכתחילה מחובר באיטלקי כדי לאפשר זאת.
ישנם הרבה פתרונות בעזרת ציוד יעודי לבעיה שציינת, אך הכרות טובה עם הציוד ומיומנות בסיסית גורמות לכך שאתה כמעט לא מרגיש את הבעיה. הרי בסך הכל מדובר בלהרים את הבנאדם לשניה ולנתק טבעת אחת מהביליי לופ שלו.
גלגלת רק תפריע מכיוון שהיא מקטינה את החיכוך, אל חוזר יעזור אך יסרבל ואתה צריך לזכור שעליך להיות מסוגל להוריד אותו תחת עומס, אחרת אתה במצב ההתחלתי.
אם אתה לא מסתדר, אתה יכול לשקול משהו שיגדיל את החיכוך אך לא יותר מדי כדי שעדיין תוכל להרים אותו, למשל שתי טבעות במקום אחת, או קשר איטלקי.
מישאל
התשובה של מיכה
אני לא כלכך מבין את הקטע לשאול שאלות כאלה, ועוד לבקש חוות דעת. לדעתי יש רק שני מבחנים לפתרון של תקלות (לא רק חילוץ גולש - כל דבר). המבחנים הם:
- בטיחות (כלומר אם כל העבודה נעשתה באופן בטיחותי) ו-
- יעילות (כלומר אם העניין הסתדר בזמן סביר או לא). שים לב, זהו לא מבחן התוצאה (כלומר - הצלחת או לא). לא מספיק להצליח בפעם הזאת בלי תאונה. צריך שזה יהיה על פי עקרונות של עבודה בטיחותית, כדי למזער את הסיכון לתאונה תמיד. וצריך שזה יהיה בזמן סביר.
אני גם לא אוהב את הרעיון של "תרגולת". אם יש לך תרגולת חילוץ גולש שמשתמשת בקורדלט, למשל, מה תעשה אם ייפול לך (למעשה - תיפול, כי קורדלט זה נקבה) הקורדלט? אני לא חושב שעשיתי חילוץ גולש פעמיים באותה שיטה, ועל פי אותה "תרגולת". יתרה מזו, תרגולת שנבנתה על ידי מישהו אחר, סביר להניח שהיא לא הדרך היעילה בשבילך, בעיקר עם אותה בחירת ציוד. אני סבור שהדרך הנכונה להתאמן היא לא לשאול אחרים מה דעתם, אלא לנסות שוב ושוב, עד שייפול לך האסימון. ואם כבר לקבל הערות - אז ממישהו בשטח. נראה לי לא יעיל לדבר על זה בטלפון או בפורום.
לאחר ההקדמה הארכנית משהו, לשאלות שלך:
- במצב שתיארת אין רווח כוח ממש. יש שימוש בכוח היד (ועדיף הגב) כדי להרים את ההפרש בין המשקל שלך למשקל שלו והחיכוך בטבעת.
- יש דרך לקבע את החבל, כמובן, אבל זכור שעליך להיות מסוגל להוריד ממנו עומס בשלב הבא. חניכה שלי בקורס מצאה לאחרונה דרך טובה לזה. היא העבירה את החבל של ההרמה בגריגרי והרימה דרכו במקום דרך טבעת. זה נותן אלחוזר, שאפשר גם להוריד ממנו את העומס.
- יש מלאן, תמציא לפי מה שיש לך. סכין, כמו שאמר יותם, זה פתרון מצויין, למרות שיש לו את הסיכונים שלו (שמת לב שסכין הוא מאותו שורש כמו מסוכן?). 4. אני לא בטוח מי זה החבר שלך, אבל בקורסים הצבאיים שאני מדריך, או שמלמדים מדריכים שאני הכשרתי, אין "תרגולות". ראה פתיחה ארכנית.
ולסיום, אני ממליץ, שוב, לקרוא את המאמר על פתרון תקלות ולתרגל את התרגילים שבסופו. המאמר הזה ממשיך להתעדכן, ונוספים לו איורים והערות מדי פעם. אני מקווה שזה ענה לכוונתך, ושהועלתי במשהו.
תרמו לדף זה: מיכה יניב ואחרים...