אלחוזרים

מתוך Climbing_Encyclopedia
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
Z with garda.jpg

אלחוזר (באנגלית: One-way systems או unidirectional device) הוא התקן, מכשיר או מערכת מאולתרת, המאפשר לחבל לזרום בכיוון אחד בלבד. אלחוזרים מאולתרים מכונים לפעמים סידורים חד כיווניים.

השימוש העיקרי של אלחוזרים הוא במערכות הרמה. מקרה ברור אחד הוא חילוץ, כשצריך להרים פצוע, מתוך הוטה או קרווס, או העלאתו למפלס יותר גבוה, שבו יש משטח נוח לעזרה ראשונה או גישה לרכב פינוי או למסוק. אלחוזר שימושי גם בהרמת תרמיל כבד או ציוד (הולינג - Hauling), כמקובל במסלולים ארוכים ובטיפוס מלאכותי.

יש חמש תכונות עיקריות שלפיהן ניתן לבחון אלחוזר. והריהן לפי סדר חשיבותן:

א - התכונה העיקרית של אלחוזר היא הנעילה של החבל בכיוון בו הוא אמור להינעל. אנו מכנים נעילה למצב בו החיכוך גדול מספיק כדי להחזיק את המשקל, וככל שהחיכוך גדול יותר, כך טוב יותר.

ב - בכיוון ההפוך (זה שבו החבל אמור לנוע) - כמה שפחות חיכוך, יותר טוב. כל מי שהשתמש פעם באלחוזר בהרמה ונאבק על כל מטר, לא זקוק לשכנוע נוסף בנקודה זו.

ג - כמה שפחות חופש בנעילה, יותר טוב. באלחוזרים, במיוחד מאולתרים, יש תמיד מידה מסוימת של מה שנקרא 'חופש' (שפיל). כלומר שעם הפסקת המשיכה המערכת לא תינעל במקום אלא רק אחרי נסיגה שעשויה להגיע לכמה סנטימטרים. משתמש מיומן במערכות הרמה ישתדל שמשיכותיו תהיינה ארוכות, כדי שהנסיגה של האלחוזר תהווה חלק קטן ככל האפשר (אשר הולך לאיבוד) מהמשיכה. מובן מאליו שיש יתרון לאלחוזר שננעל במקום, או כמעט במקום.

ד - לאלחוזרים מאולתרים, במיוחד למטפסים, חשוב שאפשר יהיה לבנות אלחוזר ללא חלקי ציוד מיוחדים, אלא ממה שיש. טבעות טיפוס רגילות, פרוסיקים, אמצעי חיכוך או רצועה, אינם נחשבים לחלקי ציוד מיוחדים לצורך זה, אבל ג'ומאר, למשל, וגלגלות או מתקני 'הפחתה' למיניהם, לא מהווים ציוד סטנדרטי שכל מטפס נושא עמו דרך קבע כשהוא יוצא לטפס, לפחות לא בארץ. ברור איפוא שאלחוזר שאינו מצריך ציוד מיוחד - מועדף למטפסים. תכונה ד' זו פחות חשובה לצוותי חילוץ, כמובן, שהרי הם יוצאים לשטח עם ידיעה מראש שכדאי לשאת עימם חלקי ציוד מיוחדים. בתמונה, איור של מערכת הרמה פשוטה ללא אמצעים מיוחדים.

ה - מהירות ההתקנה והקלות שבהפעלת האלחוזר, גם אלה חשובים מאוד וכדאי לתת להם תשומת לב נפרדת. אלחוזר שניתן להתקינו תחת מתח, למשל, יש לו יתרון ברור על אחד שחייבים להתקינו על המשך החבל (הרפוי) ורק אח"כ אפשר להעמיסו.

שימוש נוסף לאלחוזרים הוא טיפוס על חבל. כשצריך לטפס על חבל, אפשר לעשות זאת עם פרוסיק גבוה על החבל המחובר לרתמה (כמקובל), אבל במקום הפרוסיק השני (עבור הרגל) אפשר שתי טבעות לנעל, מתקינים דרכן אלחוזר, למשל: גרדה עם החבל עצמו, וכך עולים. יש הטוענים ששיטה זו לטיפוס על חבל יותר מהירה ויותר חסכונית במאמץ משאר השיטות המקובלות.

אלחוזרים מאולתרים

אלחוזרים מאולתרים בנויים מציוד שממילא נמצא על הרתמה: פרוסיקים, טבעות, החבל עצמו, אמצעי חיכוך וכו'.


סידור בכמן

סידור בכמן

אחד הסידורים הפשוטים ביותר. מתבסס על כך שטבעת שינוי הכיוון תיתקע בטבעת של הבכמן ותדחוף אותו על החבל.










סידור גרדה

סידור גרדה

אלחוזר שנוצר מהעברת החבל בשתי טבעות. פשוט ומהיר לבניה, ללא הפסד גובה בעצירה.











שטיכט עם פרוסיק או טנדם פרוסיק

דומה לסידור בכמן, אך כאן צריך שטיכט שימנע את המעבר של הפרוסיק (או פרוסיקים) בטבעת של העיגון. כמובן שזה נכון לכל קשר פרוסיק, ויעבוד גם עם קשר פרוסיק צרפתי, למשל. השטיכט כאן נמצא במצב של מינימום חיכוך ותפקידו רק לדחוף את הפרוסיקים על החבל. זה לא יעבוד עם כל אמצעי חיכוך, אלא רק עם כאלה אמצעי חיכוך שיש להם חריצים למעבר של החבל, ושחבל עם פרוסיק לא יעבור בהם.

השימוש בטנדם פרוסיק חשוב במקרים שבהם ייתכן עומס דינאמי על המערכת. פרוסיק אחד לא מתאים לבלימה של נפילה.







גלגלת PMP עם פרוסיק (או טנדם פרוסיק)

גלגלת pmp עם פרוסיק

גלגלת PMP (ר"ת של Prusik Minding Pulley) היא גלגלת עם לחיים מרובעות שמעוצבות במיוחד כך שפרוסיקים לא ייכנסו לתוכן יחד עם החבל. היתרון של אלחוזר זה על הקודם הוא בחיכוך הנמוך שנותנת גלגלת PMP לעומת שטיכט וטבעת.







סידור קלמהייסט

קובץ:Klemheist1.jpg
סידור קלמהייסט

מבוסס על קשר קלמהייסט, עם טבעת שדוחפת אותו.






גלגלת עם ג'ומאר

זהו שילוב של גלגלת להורדת החיכוך, וג'ומאר כאלמנט חד כיווני. אין הפסד גובה והחיכוך נמוך ביותר. נזהרים משימוש בג'ומאר במערכות צמצום, שעלולות לקבל עומס דינאמי.


טבעת עם טיבלוק

אלחוזר מטיבלוק וטבעת

השילוב של טבעת וטיבלוק יוצר אלחוזר מצויין, קטן, קל, ובעל נעילה כמעט מיידית. החיסרון העיקרי הוא בכך שאין שם גלגלת, ויש מעט חיכוך במעבר של החבל על הטבעת. זה גם לא יעבוד מעולה עם כל טבעת, ועדיפות טבעות בעלות חתך עגול וחלק.






אלחוזרים חצי-מאולתרים

למעשה, ניתן לשלב כל עכבר חבל במערכת בצורה כזו שהוא ישמש כאלחוזר, עם העברה של החבל בטבעת מאחוריו. כאשר עכבר החבל נע לכיוון העגינה, הוא נתקע בטבעת ונדחף על ידה. זהו אותו מבנה של אלחוזר כמו בסידור עם הבכמן. החסרון בעכברי חבל כאלה הוא ש יש להם בד"כ קפיץ המחזיק אותם על החבל, וזה מכניס חיכוך למערכת. עכבר חבל נפוץ כזה הוא השאנט. חשוב לשים לב אם עכבר החבל בו משתמשים יודע לקחת עומסים דינאמיים.

רסקיו-סנדר

RescueScender.jpg

רסקיו-סנדר (RescueScender) יכול לשמש כאלחוזר על חבל. ניתן לחבר את הרסקיו-סנדר לחבל בכל נקודה. בכך הוא דומה להתקנים נוספים שניתן להשתמש בהם על חבל כמו שאנט, בכמן וקשרי פרוסיק שונים.

הרסקיו-סנדר - לא מחליק אלא קורע את המעטפת של החבל בעומס שבין 600 ל- 1100ק"ג, בתלות בעובי החבל, בחיכוך שלו ובנוטביליטי שלו (הקושי שלו). עם זאת, עד לעומס זה הוא יכול לקבל עומס דינמי, ומתאים למערכות צמצום.

רסקיו-סנדר נוח לשימוש כאלחוזר במערכות הרמה ומתיחה בגלל שתי תכונות:

  1. יכולת התנועה הדו כיוונית שלו על החבל כאשר הוא רפוי, בניגוד לגרדה, ג'ומאר ואחרים.
  2. ניתן להרכיב אותו על חבל מתוח.
  • יש לשים לב לרסקיו בעומס גבוה ואין להשאיר עליו מערכת מתיחה בעומס לאורך זמן אלא להעבירה למכשיר חיכוך. רסקיו-סנדר בעומס ירבע (מלשון ריבוע) את החבל.


אלחוזרים ייעודיים

מיני-טרקציון ופרו-טרקציון

המיני-טרקציון ופרו-טרקציון הם אלחוזרים ייעודיים, הבנויים מגלגלת ומעצור הדומה לג'ומאר. לשניהם מיסבים מצויינים, חיכוך נמוך, ועומס שבירה גבוה, שהופכים אותם לשימושיים גם להולינג (המיני) וגם לחילוץ (הפרו).

אמצעי חיכוך ננעלים אוטומטית לחבל יחיד

גריגרי, סאם, סינץ', ID וכל אמצעי חיכוך שננעל אוטומטית לחבל יחיד יכול לשמש כאלחוזר עם אפשרות להורדה במקרה שצריך.

אמצעי חיכוך ננעלים אוטומטית לחבל כפול

גם גלובוס, גיגי, TRE ואמצעי חיכוך ננעלים לחבל כפול יעבדו, אם כי בדרך כלל פחות טוב בחבלים עבים כי הם מיועדים לחבלים כפולים, שהם דקים יותר. במרביתם של אמצעים אלה (כמו בכלל באלחוזרים) קשה להוריד את העומס.

ביבליוגרפיה

על חבלים וקשרים, אנדריאה ענתי ומיכה יניב, 2005, פרק 15


תרמו לדף זה: מיכה יניב ואחרים...