הבדלים בין גרסאות בדף "ניסוי החלקה ברצועות דיינימה דקות"

מתוך Climbing_Encyclopedia
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
שורה 83: שורה 83:
 
תרמו לדף זה: [[משתמש: מיכה יניב|מיכה יניב]] ואחרים...
 
תרמו לדף זה: [[משתמש: מיכה יניב|מיכה יניב]] ואחרים...
  
[[קטגוריה: ציוד]][[קטגוריה: הכה את המומחה]]
+
[[קטגוריה: ציוד]][[קטגוריה: הכה את המומחה]][[קטגוריה: מאמרים מתורגמים ומקוריים]]

גרסה מ־03:10, 12 באוגוסט 2008

Dyneema-all.jpg

הכוונה המקורית היתה לבדוק אם קשרים מחזיקים ברצועות דיינימה. הניסוי אינו מתוכנן כניסוי מדעי, בעיקר בגלל מחסור באמצעים (מספיק רצועות מאותו סוג ומסוגים שונים) אבל גם בגלל שסביבת הניסוי לא היתה מבוקרת. לכן, המסקנות של הניסוי לא יכולות להיות חד משמעיות מבחינת עומסי הכשל שנמדדו, אבל מספק (לדעתי) תובנות מעניינות לגבי השימוש המומלץ ושאינו מומלץ ברצועות דיינימה.

תיאור המערכת

Dyneema-1.jpg

רצועת דיינימה דקה, מתוצרת Edelweiss. הרצועה נחתכה ונקשרה בקשר מים. במרחק של כ-10ס"מ מהקשר, נקשרו שתי טבעות בקשרי מוט. שתי הטבעות (אגסיות, בחתך עגול) חוברו לעיגון ולמד-כוח. מד הכוח חובר למערכת מתיחה עם מערכת גלגלות של רווח כוח 18. המערכת נמתחה ידנית במשיכה איטית.




ניסוי מקדים

Dyneema-3 4.jpg

נערך ניסוי מקדים, עם מספר הפסקות למדידת ההחלקה.

מדידת ההחלקה:

  • 110ק"ג - 5מ"ֿמ בקשרי המוט ובשני הצדדים של קשר המים
  • 260ק"ג - 9מ"מ בקשרי המוט ובשני הצדדים של קשר המים
  • 350ק"ג (קריעה) - 25מ"מ בקשרי המוט ובשני הצדדים של קשר המים


תוצאות הניסוי

ניסוי עומס הכשל [ק"ג] סוג הכשל תמונות הערות
1 350 קריעה בקשר המים
Dyneema-2.jpg
Dyneema-5.jpg
2 400 החלקה בקשר המים
Dyneema-6.jpg
3 372 החלקה בקשר המים
Dyneema-7.jpg
4 294 החלקה בקשר המים
Dyneema-8.jpg
Dyneema-9.jpg
החליק ונפסל בקשר המוט בעיגון
5 322 החלקה בקשר המים החלקה בקשרי המוט: 5מ"מ, 25מ"מ
6 341 החלקה בקשר המים היתה הפסקה במשיכה עקב תקלה טכנית
7 372 החלקה בקשר המים
Dyneema-10.jpg
8 377 החלקה בקשר המוט
9 366 קריעה בקשר המוט
Dyneema-11.jpg
החלקה איטית בכל הקשרים, עד 450ק"ג, נעילה והחלקה נוספת של 40מ"מ באותו קשר המוט ב-350ק"ג לפני קריעה

בדיקות נוספות

לולאת בוהן, מתיחה מתוך הלולאה - החליק ב-316ק"ג.

Webbing-1.jpg

ניסוי זהה, עם רצועת ניילון שטוחה. הרצועה התהדקה (והחליקה קצת) כ-5מ"מ בכל המקומות וננעלה. עומס המשיכה המשיך עד כ-620ק"ג (העיגון נשלף). עם עיגון חדש המשיכה חודשה והרצועה נקרעה ב-688ק"ג.





רצועת דיינימה (מאותו דגם שנבדק בניסוי הראשון) נקשרה בקשר משקפים לרצועת ניילון בעלת שלוש שכבות. הרעיון היה לדמות חיבור של רצועה לרתמה לשימוש כזנב פרה. המערכת נמתחה עד 800ק"ג ללא כשל. הרצועה נשארה מעוותת לאחר המשיכה, אך לא ניכרו בה סימנים נוספים: לא היו התכה, קריעה חלקית או שינוי במרקם.

ניתוח

בסדרת הניסוי הזו מעורבבות תוצאות של קשר מוט וקשר מים, ולמרות זאת, התוצאות קרובות למדי בערכיהן וערכי הכשל נעים בטווח שבין 294 ו-400ק"ג. במרבית המקרים (6 מתוך 9) הכשל היה החלקה של הרצועה מתוך קשר המים.

ממוצע עומסי הכשל הוא 352ק"ג. זהו עומס נמוך למדי, והוא פחות משישית (350 מתוך 2200 - 16%) מעומס הקריעה של הרצועה. להשוואה, ברצועת ניילון הכשל ארע לאחר מידה מינימאלית של החלקה ובעומס גדול פי 2 (בקשר המוט. קשר המים חזק יותר, לפי המקובל).

בכל המקרים היתה מידה מסויימת של החלקה. בחלק מן המקרים ההחלקה המשיכה עד לכשל, ובאחרים ההחלקה פסלה את הרצועה והחלישה אותה במידה כזו שהיא נקרעה. בכל המקרים נראו סימני התכה ברצועות לאחר הכשל. במקרה אחד הרצועה החליקה בקשר המים, וזה היה הכשל, אבל הרצועה גם נפסלה באחד מקשרי המוט. פסילה זו אירעה לאחר העמסה חוזרת (שלוש או ארבע פעמים) בעומס לא מאד גדול (כאמור, כ-16% מעומס הקריעה של הרצועה).

מסקנות

הרצועה שנבדקה היא רצועת דיינימה דקה, מתוצרת Edelweiss, לא חדשה, אבל במצב טוב. רצועות אלה יועדו במקור לשימוש כקורדלט, ועקב משקלן הנמוך והתחושה הנעימה שלהן, הן הפכו פופולאריות לשימושים נוספים: כראנרים, כזנב פרה ועוד. בשימושים נוספים כאלה אין זה נדיר להשתמש ברצועה באופנים שמחייבים קשירה: קשר מוט באמצע הרצועה להורדת עומס מצד אחד של הרצועה או לקיצור, לולאות קצרות שיהפכו אותה למעין דייזי צ'יין, חיבור של זנב הפרה לשתי עגינות בתחנה ועוד.

תוצאות הניסוי מראות שאין זה מומלץ להשתמש ברצועות דיינימה דקות לשימושים שבהן תיתכן החלקה. שימוש כקורדלט הוא מתאים ביותר לרצועות אלו, הקשר המתקבל ברצועה הוא גדול ומחלק את העומס בין מספר רב של רצועות, המשיכה היא על כל הרצועות יחד, ומשני צידי הקשר, דבר שמגביל את ההחלקה להידוק של הקשר בלבד.

שימוש כזנב פרה הוא אפשרי, אבל לא מומלץ במיוחד. מפורסם במיוחד המקרה של ג'ון שרמן, שרצועת דיינימה שלו נקרעה בהארכה בתחנה (בקשר משקפים) תחת משקל גוף. הטענה היתה שהרצועה היתה פסולה, אבל הוא טען שאי אפשר היה לראות את זה. לדעתו הרצועה קיבלה מספר העמסות חוזרות בעומס נמוך, וסיבים נחתכו ביציאה מן הקשר. התוצאות של הניסוי הזה אינן מספיקות כדי להסיק מסקנות כאלה, למרות שהן תומכות בזה באופן כללי.

שימושים אחרים אפשריים רק במידה שאין קשרים המאפשרים החלקה. לא מומלץ לקשור דיינימה בכלל אם כדי לחבר קטע של הרצועה, כדי לקצר אותה או לכל מטרה אחרת. השימוש הנכון ברצועות כאלה הוא כזה שבכל מקרה יעמיס את כל אורך הרצועה.

ההנחייה הכללית והמקובלת לא לחתוך ולחבר רצועות דיינימה מקבלת חיזוק מתוצאות הניסוי. החלקה אירעה בעומסים נמוכים באופן מפתיע.

קישורים נוספים



תרמו לדף זה: מיכה יניב ואחרים...