קשר פרוסיק צרפתי

מתוך Climbing_Encyclopedia
גרסה מ־05:25, 21 באפריל 2021 מאת מיכה יניב (שיחה | תרומות)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
קשר פרוסיק צרפתי
קשר פרוסיק ספרדי

קשר פרוסיק צרפתי (באנגלית: French Prussik knot, אותו שם באנגלית משמש גם לקשר פרוסיק ספרדי) הוא אחד הקשרים השימושיים ביותר בקטגורית הקשרים הבלתי מחליקים. פרוסיק צרפתי ניתן להזזה על החבל גם כשהוא תחת עומס (בניגוד לקשר פרוסיק, קשר קלמהייסט ואחרים), ולכן מצויין לשימוש כאמצעי איבטוח עצמי בגלישה, ובמצבים נוספים. תכונה זו של פרוסיק צרפתי היא שימושית בכל מקרה בו צריך להעביר עומס מנקודה אחת לאחרת על חבל מתוח. מצבים כאלה הם אופיניים לטיפוס מלאכותי ובמצבים בהם נדרשים כישורי פתרון תקלות על חבל.

קיימות מספר וריאציות לקשר פרוסיק צרפתי. ההבדלים הם במספר ההצלבות שהפרוסיק עושה על עצמו. בתמונה העליונה נראית צורה עם מספר רב של הצלבות, בתחתונה וריאציה ללא הצלבות כלל (פרוסיק ספרדי).

הפרוסיק הצרפתי מבוסס על חיכוך בין החבל לפרוסיק במספר רב של נקודות. אותו עיקרון מיושם גם בקשר זנב כלב (dog's tail) ובקשר פרוסיק מקצה חבל. מידת החיכוך תלוייה במספר רב של פרמטרים וביניהם: העוביים השונים של החבל והפרוסיק, עד כמה הם בלויים וכמה אורך נשאר לפרוסיק אחרי הקשירה (שמשפיע על ההידוק של הפרוסיק על החבל). כל אלה קובעים את מספר הליפופים המינימאלי הדרוש לנעילה, והמקסימאלי המאפשר הזזה של הפרוסיק. קשה להעריך את כל אלה יחד, ולכן חשוב תמיד לבדוק קשר פרוסיק צרפתי לפני השימוש בו.

בגלל שפרוסיק צרפתי ניתן להזזה על החבל תחת עומס, חשוב להשתמש רק בפרוסיקים מחומר כמו ניילון, שאינו ניתך בטמפרטורה נמוכה. האזהרה נגד שימוש בפרוסיקים מדיינימה חמורה במיוחד לגבי פרוסיק צרפתי. זאת בגלל טמפרטורת ההתכה הנמוכה של דיינימה.

בקשר פרוסיק צרפתי עומס הקריעה גדול פי שניים מזה של שאר הקשרים הלא מחליקים הבנויים מפרוסיקים, כי העומס מתחלק בין ארבעה חבלים המגיעים אל הטבעת לעומת שני חבלים בכל שאר הקשרים בקבוצה זו.

פרוסיק צרפתי על חבל כפול, ניתן למשיכה מרחוק. מקליפים טבעת על אחד החבלים מעל הפרוסיק הצרפתי ומושכים אותה. הטבעת מפרידה בין החבלים ומושכת את ההצלבות העליונות, שעליהן העומס לא גדול. בדומה לקשרים אחרים עם שליטה מרחוק, תכונה זו עשויה להיות שימושית בפתרון תקלות.



בשנים האחרונות נפוץ השימוש בקשר פרוסיק ספרדי, שהוא וריאציה לפרוסיק צרפתי, רק בלי ההצלבות. הוא דורש קצת פחות תשומת לב, והוא מהיר יותר לקשירה, אבל ננעל קצת פחות טוב...


תרמו לדף זה: מיכה יניב ואחרים...