קשר בוהן כפול

מתוך Climbing_Encyclopedia
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
קשר בוהן כפול

קשר בוהן כפול הוא למעשה קשר בוהן הנקשר על שני חבלים (באנגלית: (flat overhand bend ,overhand bend, EDK (Euro Death Knot). זהו קשר חיבור חבלים המבוסס על קשר בוהן.

מקור

בספר של אשלי (ABOK # 1410, p 258) מופיע הקשר הזה והוא מתואר כ״אחד מקשרי חיבור החבלים החלשים ביותר. הוא משמש לתליית נתחי חזיר ובננות״. כמובן שהספר נכתב לפני שהתחילו להשתמש בו לחיבור חבלים בגולש אחרון...

קירבה לקשרים אחרים

כאמור, הקשר הזה מבוסס על קשר בוהן, ולכן קרוב גם ללולאת בוהן וגם לקשר מים.

איך קושרים אותו?

כדי ליצור אותו, פשוט לוקחים את שני הקצוות יחד, וקושרים אותם בקשר בוהן.

תכונות ושימושים

לקשר בוהן כפול שימוש אחד והוא חיבור חבלים לגלישה, בד"כ בגולש אחרון. זהו קשר חלש באופן משמעותי מקשרי חיבור חבלים אחרים, והוא סותר את העיקרון הכללי של כיווני משיכה בקשרים, שאומר שיש להשתמש בקשרים כך שהחבלים היוצאים מהם ימשיכו באותו כיוון. בקשר בוהן כפול יש שבירה חזקה בשני החבלים היוצאים מן הקשר, ממש בנקודת היציאה.

למרות שמקובל שקשר בוהן כפול חלש מקשרי חיבור חבלים אחרים, הוא בהחלט חזק מספיק לגלישה וכאמור, מקובל שהוא הקשר המועדף לחיבור חבלים בגולש אחרון. יש לו את היתרון הברור על קשרי חיבור חבלים אחרים, שהוא עובר פינות סלע בקלות, ולא נתקע בהן.

קשר בוהן כפול, לעומת קשר דייגים כפול (לדוגמה) במעבר פינת סלע

יש המציגים את קשר הבוהן הכפול כקשר בעייתי ושנוי במחלוקת. האמריקאים מכנים אותו EDF או "קשר מוות אירופי", משום שבאירופה זהו הקשר המועדף לחיבור חבלים לגולש אחרון. אין מה לקחת את השם הזה יותר מדי ברצינות, הרי כל האירופאים משתמשים בו כעשרים שנה. האמריקאים פוחדים ממנו מאד, משום מה. למעשה האמריקאים מכנים באותו שם גם את קשר שמונה כפול שדומה לו ומתגלגל עוד יותר בקלות.

למעשה, המחלוקת היא בעקבות ניסויים שהראו כי קשר זה אינו בטיחותי: תחת עומס רב הוא צפוי להחליק (נכון יותר - להתגלגל לאורך החבל). זה גרוע במיוחד בתנאים מסויימים: כאשר החבל רטוב מאד והקשר אינו מסודר ולא הודק היטב מראש. בחלק מן הניסויים הקשר מתהפך ומתהדק על עצמו יותר. בכל מקרה, עם קשר נוסף על השרכים אין כל סכנה של כשל פתאומי עקב החלקה.

בכל מקרה כדאי למנוע את אפשרות הגלגול. דרך פשוטה לעשות זאת היא לקשור קשר בוהן נוסף על שני השרכים הארוכים. במקרה של גלגול, הקשר המועמס ייתקע בקשר השני וייעצר שם.

יש פתרונות לא טיפוסיים לגולש אחרון שבהם משתמשים בחבלים שונים, למשל מובילים בחבל יחיד (שהוא חבל דינאמי עבה) ןלוקחים בתיק פרוסיק ארוך (שהוא חבל סטאטי דק וקל) לגלישה. ככל שהחבלים שונים זה מזה, גם בקוטר וגם בנוטביליות, כך הוא פחות בטיחותי, ויש יותר סיכויים להתגלגלות ופתיחה של הקשר. אם מקפידים להדק ולקשור קשר נוסף כמעצור לגלגול.

קריאה נוספת

קישורים חיצוניים


תרמו לדף זה: מיכה יניב ואחרים...