האם יש בעייתיות בשימוש בחבל דאבל כחבל סינגל, אם כן מהי?

מתוך Climbing_Encyclopedia
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

אחדד את השאלה: מכיוון שכל אחד מחבלי דאבל מוגדר בעל יכולת לבלום נפילה בעצמו, למה אי אפשר להשתמש בחבל אחד כזה לבד, כחבל יחיד?

אכן, שאלה מצויינת. התשובה אינה פשוטה, ומורכבת ממספר חלקים. למי שכל העסק לא מוכר, אנו ממליצים לקרוא קודם את המאמר הסוקר את שיטות ההובלה השונות. מכיוון שזה נוגד את העמדה הרשמית, המלצה חד משמעית לטפס ככה לא תקבל כאן, אבל אולי תקבל מספיק נתונים שיעזרו לך להחליט.

גיבוי

קודם כל, יש את עניין הגיבוי. בחבל דאבל, הרעיון הוא שחבל כזה אמנם נבדק לספיגת נפילה לבד, אבל עם משקל נמוך יותר, של 55ק"ג במקום 80ק"ג. יש כאן הנחה, שגבוה על הפיץ', מקדם הנפילה נמוך, כוח הבלימה נמוך ומספיק חבל דק כדי לבלום אותה. נמוך על הפיץ', אמנם כוחות הבלימה גבוהים יותר, אבל יש חבל נוסף, לגיבוי. במאמר מוסגר, ורק למידע, פעם היו ממליצים להקליפ את שני החבלים בעגינה הראשונה, ואולי גם השניה. אני לא בטוח למה הפסיקו עם זה, אבל זה כנראה קשור לזה שבשני חבלים דקים, כוחות הבלימה יהיו יותר גבוהים אפילו מחבל יחיד, כי הם נמתחים פחות.

בנוסף, במקרים רבים החבל השני נכנס לפעולה ולוקח חלק מהעומס בכל מקרה, במיוחד אם העגינות לא מאד רחוקות (בתחילת הפיץ', למשל).

לעניין הגיבוי חשוב להזכיר גם שחבל דק ייחתך יותר בקלות על פינה חדה בנפילה. זה נכון גם לחבל סינגל דק, כמובן, אבל בדרך כלל חבלי דאבל הם דקים יותר מחבלי סינגל.

בלאי

עניין נוסף הוא ההזדקנות של החבלים עם נפילה. כשהחבלים חדשים, כנראה שזה יעבוד, אבל:

  1. בלאי משימוש רגיל, ללא נפילות: חבל דק מתבלה בנפילות ובשחיקה על הסלע הרבה יותר מהר מחבל עבה, וגם אם כשהוא חדש זה בטוח להוביל איתו לבד, הרי שמכיוון שהוא לא ייתן אותה בלימה כשהוא בלוי...
  2. בלאי מנפילות: בשימוש בשני חבלים דקים ההתבלות כתוצאה מנפילות מתחלקת בין החבלים וכל אחד לוקח (בערך) חצי מהנפילות. וגם, בנפילות חוזרות ונשנות, קל להחליף חבלים יותר מאשר להחליף צדדים של החבל.

תקן, בדיקות וכוחות בלימה

דבר שלישי הוא התקן. הבדיקה לחבל הובלה מורכבת ממספר שלבים. השניים החשובים לעניינינו הם מספר הנפילות וכוח הבלימה. חבל יחיד אמור להחזיק 5 נפילות UIAA עם משקל של 80ק"ג. הוא גם אמור להוריד את כוח הבלימה בנפילות אלה לפחות מ-1200ק"ג. חבל כפול נבדק בנפילה דומה, רק עם משקולת של 55ק"ג, כאמור. עם כל נפילה, חבל דינאמי מאבד מהדינאמיות שלו. חבל דק, כאמור, מתבלה מהר יותר, ולכן מאבר מהדינאמיות שלו מהר יותר. לא ידוע אם הוא יוריד את כוח הבלימה בנפילות האחרונות לערך המתאים.

בכל אופן, אם כוח הבלימה מטריד אותך, אתה מוזמן לעיין בתוצאות הניסוי הזה שמראה שחבלי דאבל לא נותנים כוחות בלימה נמוכים יותר עם משקולת של 80ק"ג. ובכל מקרה, קוטר של חבל לא נותן אינדיקציה טובה לכוח בלימה, כי יש חבלי 11 מ"מ שנתנו בלימות רכות יותר. זה נוגע גם לכך שיש חבלי סינגל של 8.6מ"מ, שיותר דקים מחבלי דאבל של 9מ"מ, רק שאלה נבדקו בבדיקה של סינגל (עם 80ק"ג) ואלה בבדיקה של דאבל (עם 55ק"ג).

עוד כמה דברים קטנים

  • זכור שחבל דק יותר קשה לאיבטוח (למאבטח), וזה משפיע על הבטיחות הכללית.
  • אם חבל דק נמתח יותר מחבל עבה, לוקח לו יותר זמן להתאושש. גם זה משמעותי במקרה של נפילות חוזרות ונשנות.

סיכום

כאמור, לא תקבל המלצה חד משמעית אבל בוא נבחן כמה מצבים. אפילו לפני זה, חשוב לדעת שיש מקומות בעולם שמטפסים ככה באופן קבוע, כלומר, בערך ככה. המוביל נקשר לשני הקצוות ומטפס רגיל עד האמצע, ואז מתיר קשר אחד וזורק אותו למטה וממשיך על חצי חבל עד סוף הפיץ'. זה נותן ביטחון בתחילת הפיץ', ופחות דראג בסופו. שיטה כזו יעילה במיוחד על מסלולי מולטי-פיץ' שיש מהם ירידה ברגל ולא צריך לגלוש.

  1. מצב ראשון: טיפוס ספורטיבי. הבולטים קרובים מאד והסיכוי לנפילה ארוכה במקדם גבוה הוא נמוך. כנראה שחצי חבל (אחד מזוג של דאבל) יעשה את העבודה במקרה של נפילה. מצד שני, בטיפוס ספורטיבי נופלים הרבה, כי מנסים מסלולים קשים (ולא איכפת ליפול כי זה על בולטים והם קרובים). זה אומר שהחבל יפסיק להיות מספיק דינאמי די מהר, כוחות הבלימה יעלו עם כל נפילה, והחבל יתקרב למצב שהוא עלול לכשול בנפילה (כי כוחות הבלימה יגיעו לעומס הקריעה של החבל, כמו אחרי מספר רב של נפילות בדיקה).
  2. מצב שני: מסלול אלפיני לא קשה, או מסלול טראד ארוך ומתון. במסלולים כאלה מורידים עוד ועוד את קוטר החבלים. חבלים מודרניים לטיפוס אלפיני יורדים כבר מתחת ל-8מ"מ. אלה אמנם חבלי טווין, אבל כנראה ששניים כאלה הם לא יותר חזקים בהרבה מחבל 9מ"מ אחד, מה גם שנפילות במתאר לא תלול לא מייצרות הרבה כוח בלימה וגם לא נופלים הרבה, כי זה מאט את ההתקדמות. גם כאן יש את הבעיה של ההזדקנות של החבל, הפעם משחיקה על המסלול ולא מהנפילות. וגם, אם יש לך גלישות כדי לרדת מהמסלול, כנראה שכדאי שיהיו לך שני חבלים, אז גם שם זה לא מאד מומלץ.
  3. מצב שלישי: moving together. גם במסלול כזה אין הרבה סיכוי לנפילה קשה, וגם כנראה שלא תטפס ככה על מסלול קשה...

אז מתי כן? הייתי אומר, אם אתה הולך לפתוח מסלול חדש וקשה, שיש ממנו ירידה ברגל או בלי הרבה גלישות ארוכות, קח חצי חבל חדש וזרוק אותו אחר כך. זה דומה לספורטאי על שמחליפים מגלשי סקי בכל תחרות או מכוניות מרוץ שמחליפים להם צמיגים כל כמה סיבובים. מקרה אחר הוא שיש לך אספקה בלתי נדלית של חצאי חבלים (או של כסף) ואתה מוכן להחליף חבל כל 10 ימי טיפוס או כל 10 נפילות קצרות (סתם זרקתי מספרים, וצריך לבדוק את הדינאמיות לאחר כל נפילה).

ואם הייתי צריך להחליט? פשוט הייתי קונה חבל סינגל דק (כאמור, ל-Beal, לאדלריד ולמאמוט יש חבלים דקים (8.8-9.1 מ"מ), שמומלצים כסינגל לטיפוס סלע וכדאבל למסלולים ארוכים, ואפילו כטווין למפלי קרח). שים לב שהיצרנים בעצמם מזהירים שהעמידות בפני שחיקה של החבלים האלו נמוכה.

ולסיום (אחרי הסיכום)

את זה מצאתי באחד הדיונים בפורומים (הקישור השני ברשימת הקישורים החיצוניים) והוא נראה לי שווה איזכור:

Embarrisingly, I'd like to admit that once me and a mate managed to break a 9mm half rope by a fall alone.

It was many years ago when I didn't know better - I didn't know anything in fact. I'd borrowed the rope (which was new) off a mate who'd taken me climbing a few times. I was out with another mate - who probably weighed about 12 stone and we got stuck on a grade 3 scramble - which had probably become a climb. We donned harnesses and tied in to one piece of gear in the wall. (I'm cringing now thinking about all the mistakes I was making).

I thought I'd tied an Italian hitch - when it was in fact a clove hitch. I loosened it through the crab as my mate headed up the wall. He fell a total of about 15 feet - the rope tied to this one bit of gear, stretched, broke his fall, and then snapped in mid-air. My mate fell a few feet more and hit the ground - bruised, shocked but ok.

We sent the rope to be tested by the BMC in case it was one of a batch that needed recalling. We didn't want any money back or to sue anyone. The BMC told us that it must have been broken from towing a car - they didn't believe us. If I'd known then what I know now I could have told them this catalogue of errors that led to this half rope snapping under the duress of a fall factor 2+.

Ropes will snap if they are not properly utilised.

Will

למי שמתקשה באנגלית, הנה תקציר: הוא מספר שחבר שלו נפל 15רגל (כ-5מ') במקדם נפילה 2, על חבל 9מ"מ (חצי דאבל), והחבל נקרע. לא נחתך, נקרע. החבל נשלח לבדיקה ב-BMC והם סברו שהוא נקרע בגרירה של מכונית. סתם, שתדע.

קריאה נוספת

קישורים חיצוניים


תרמו לדף זה: מיכה יניב ואחרים...