מלבד ה"קינקים" הנוראיים שאיטלקי יוצר, האם יש נזק נוסף לחבל מחיכוך טקסטיל בטקסטיל? האם בבלימת נפילה קשה הוא יכול להתלהט עד רמה של נזק לחבל?

מתוך Climbing_Encyclopedia
גרסה מ־23:11, 4 בדצמבר 2024 מאת יורי פלדמן (שיחה | תרומות) (יצירת דף עם התוכן "זו שאלה שעלתה כשאלה משנית בדיון בפורום של המועדון האלפיני, על האיבטוח בקשר איטלקי באופן כללי, ועל למה מאבטחים מהגוף במולטיפיץ'? האם בנפילה בפקטור 2 לא עד...")
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווטקפיצה לחיפוש

זו שאלה שעלתה כשאלה משנית בדיון בפורום של המועדון האלפיני, על האיבטוח בקשר איטלקי באופן כללי, ועל אמצעי חיכוך המחובר לתחנה במקום לרתמת המאבטח.

ולעניין:

זה אמנם נכון שקשר איטלקי מפתל את החבל (זו המשמעות של קינקים, כמובן). אבל לא הרבה יותר משמינית, למשל, ואפילו ATC ומכשירים אחרים מפתלים את החבל לא מעט. האמצעים היחידים שלא מפתלים את החבל הם כאלה שדומים לסולם, כלומר גיגי ואחרים שדומים לו.

בקשר להתכה של החבל בנפילה, כמובן שזה יכול להיות, אבל דווקא באיטלקי - פחות. ניסויים מראים שמכל אמצעי החיכוך, הכי קשה להחזיק את החבל נעול באיטלקי. כלומר, בכוח הקטן ביותר, החבל מחליק וזורם קצת דרך האיטלקי. באמצעים כמו ATC, בכוח קצת יותר גדול, ובאמצעים עם מסילות V לחבל, כמו ATC-XP , גלובוס, טוקאן ואחרים, הכוח הכי גדול. כמובן, שבאמצעים שננעלים אוטומטית לחבל יחיד, או כפול, יש נעילה כמעט מלאה, ואין זחילה של החבל.

זה משפיע בשתי צורות:

  1. אמצעי חיכוך שבהם החבל זורם, הופכים את האבטחה ליותר דינאמית, והכוח המופעל בבלימה הופך קטן יותר. זה אומר שהבלימה אורכת יותר זמן, ויש זמן לכל האנרגיה של הנפילה, שהופכת לחום, להתפזר.
  2. ככל שהחבל זורם יותר, החום המתפתח בזמן הבלימה "מפוזר" על יותר אורך חבל. המשמעות היא, שוב, שיותר קל לו להתפזר. באמצעים שננעלים ממש, כל האנרגיה של הנפילה הופכת לחום והיא כולה באותה הנקודה ממש, מה שבאמת יכול להעלות את הטמפרטורה של החבל.

אפשר להסתכל על זה משיקולי אנרגיה בלבד. בכל בלימה של נפילה, אמצעי החיכוך משתמש בחיכוך (מן הסתם) כדי להמיר את אנרגיית הנפילה (הפרשי הגובה שהופכים למהירות) לחום. זה לא משנה איזה אמצעי חיכוך זה, כולם ממירים את אותה כמות אנרגיה (בנפילה מסויימת) לחום. השאלה על ההתכה היא למעשה שאלה על כמות חום שמצטברת בנקודה מסויימת (וכך עולה הטמפרטורה) לעומת כמות חום שמתפזרת על פני אורך חבל ולמשך זמן הבלימה (וכך יורדת הטמפרטורה).

לסיכום, דווקא בקשר איטלקי בלימת הנפילה "רכה" יותר. כוח הבלימה המופעל חלש יותר, והבלימה עצמה לוקחת יותר זמן ויותר אורך חבל. יש דווקא פחות סיכוי לנזק לחבל בבלימה באיטלקי, מאשר באמצעים "מודרניים" יותר.


כמובן שלשימוש באיטלקי יש גם חסרונות: בלאי כתוצאה מחיכוך של החבל על עצמו, גם כשאין נפילות אלא רק בעבודה שוטפת, בעבודה בחבל כפול הוא לא מפריד טוב בין החבלים, והוא לא ננעל אוטומטית, כמו אמצעים אחרים (אבל אז אפשר לעשות גרדה...).

קריאה נוספת



תרמו לדף זה: מיכה יניב ואחרים....