אבו חשייב
וואדי אבו חשייב הוא נחל ארוך ויפה במזרח סיני. הנחל מתחיל בפארש אבו חשייב, כ-17 ק"מ ממזרח לדהב, יורד דרך כ-30 מפלים, שגובהו של הגדול בהם כ-70מ', עד שהוא מצטרף לוואדי נצב, מעט דרומית לדהב. המסלול המקובל מסתיים בכביש דהב-שארם-אל-שייך. הנחל ניתן למעבר בשני הכיוונים, רמת הטיפוס הנדרשת 6a/b.
תוכן עניינים
כללי
קניון קצר ותלול הנשפך לכביש דהב-שארם כ-6 ק"מ מערבית לדהב. נחשב בעיני רבים לאחד מהקניונים המרשימים בעולם, והפך בשנים האחרונות ל-must לחובבי הז'אנר. למרות אגן הניקוז הקטן שלו, מחזיק הקניון כמויות גדולות של מים, בעיקר בזכות סלע הגרניט הקשה ועומקו של הקניון. המעבר בנחל מחייב גלישות רבות, ודורש רמה מקצועית טובה ממוביל הקבוצה. יש לקחת בחשבון 3-4 ימים, תלוי בגודל הקבוצה, מיומנות המוביל והגולשים, והזמן המוקדש לטיפוס.
עונה
מומלץ להימנע מחודשי הקיץ, אם כי אפשרי במצב בו הנחל מוצף. בחודשי החורף יש להיות מודעים לאפשרות של שיטפונות, כדאי להתעדכן בתחזית סמוך למועד היציאה.
מעבר גבול
מניסיוני, אין בעיה להעביר בטאבה את כל הציוד הדרוש. כולל חבלים, עיגונים, מזון וכו.
הגעה
במשך שנים ההגעה לקניון הייתה כרוכה בטיפוס ארוך ומיגע דרך ואדי אום-שוכי (מצפון). זהו יום הליכה ארוך וקשה, חשוף לשמש כמעט לחלוטין. הבום המסחרי (והקצר, למזלנו) של חברות גלישה-טיפוס באמצע שנות התשעים יצר לחץ כלכלי למציאת דרך גישה חלופית וכך נולדה הגישה הפופולרית היום דרך ואדי פירן (פיראני). החיסרון היחידי של דרך זו הוא ההכרח לשכור את שירותיו של ג'יפ (ונהגו).
כ-10 ק"מ צפונית לדהב חוצה ואדי נצב את הכביש. זהו ואדי עצום, וקשה מאוד לפספס אותו. כיוון הנסיעה הוא צפון מערב, בתוך אפיק הואדי עד למפגש עם ואדי גדול נוסף-ואדי זע'רה. פה צריך לשים לב, מכיוון שהמשכה הטבעי של הדרך הוא בתוך ואדי זע'רה. בנקודה זו ואדי נצב פונה בחדות דרומה, ואנו אתו. ממשיכים עם ואדי נצב עד למפגש עם ערוץ נחל פירן. פונים לתוכו (דרום-מזרח) וממשיכים עד פקיעת סבלנותו של הנהג הבדווי (2-4 ק"מ, תלוי ביכולתו של הג'יפ והנהג).
משך הנסיעה מהגבול כ 3-4 שעות, רצוי להגיע לנקודת "הפריקה" בנחל בפירן שעתיים-שלוש לפני השקיעה, כך שאפשר להתארגן להליכה הלילית בלי לחץ. אפשר לארגן ג'יפים מראש (לינקים בסוף) או למצוא בנואיבה/דהב. היתרון בארגון מראש הוא בחיסכון זמן ובעלות המונית מהגבול (ניתן לקבוע עם הג'יפים בגבול). צריך לקחת בחשבון בערך 120$ לג'יפ+נהג (לא כולל 20-40 לירות טיפ לנהג ולנציג החברה במקרה של קבוצות גדולות). יתרון נוסף בקביעה מראש הוא סוג הג'יפים: לנדקרוזרים עם 10-12 מקומות לעומת 4-5 בג'יפ בדווי.
המסלול
את העלייה לפארש אבו-חשייב מומלץ לעשות לפני הזריחה. העלייה חשופה לשמש לחלוטין, והחל מ-9 החום בלתי נסבל. משך העלייה, עד לאוכף, כשלוש שעות. מנקודת השינה ממשיכים רגלית בתוף ערוץ הפירן עד למקום בו הערוץ ניסגר מכל הכיוונים. ממזרח ומדרום נשפכים שני ערוצים תלולים (דרדרות) – לא לעלות בהם! העלייה היא לכיוון צפון-מזרח, בתחילה ע"ג כתף מתונה ואח"כ בתוך ערוץ קטן. על קו האופק ניתן לראות מצוקים דמויי אצבעות (נראים מרחוק טובים לטיפוס). נעבור מדרום לאצבעות ונמשיך לעבר נ.ג 1504. חובה (!!) על מוביל הקבוצה לזהות את תחילת העלייה ביום ההגעה, עדיין באור יום (כ-45 דקות הליכה מהירה מנקודת הלינה). לאחר הגעה לאוכף ברור (תצפית יפה וצל תחת בולדר ענק) ממשיכים במגמת טיפוס קלה עד לתחילת הירידה לפארש אבו חשייב. מרגע הירידה לפארש תמו הלבטים, פשוט מתגלגלים עם הנחל. בסופו של הקניון, אפשר לקבוע עם הג'יפ (לאחר 3-4 ימים) או לצאת ברגל לכביש (חם, דשדש ולא כיף).
המעבר בקניון
מספר הגלישות נע בין 10 ל-30 , תלוי ברמת המטיילים. את רוב המפלים אפשר לרדת בטיפוס, כאשר הגורם המגביל הוא החוסן המנטלי של המטפס. אמיר עזר ירד בזמנו את כל המפלים חוץ משלושה-ארבעה. כדאי לשמור על ראש פתוח ולגלוש באמת איפה שצריך, אחרת זו עשויה להיות סאגה ארוכה מאוד. בהרבה מקומות ניתן להסתפק בחבל עזר או באבטחה מלמעלה בלבד. גובהם של רוב המפלים 10-20 מטר, אך יש מספר גלישות של 30-50 מטר. גובהה של הגלישה הארוכה ביותר הוא כ-70 מטר. כדאי להביא הרבה חבלים קצרים לעגינות וחבלי עזר.
עיגונים
ברוב המפלים העיגונים פשוטים למדי, ואין צורך באבני עיגון. שפע של בולדרים ו-choke-stones. במספר מצומצם של גלישות יש צורך באבני עיגון (רוקים וטריקמים בינוניים). אין בנחל בולטים, וסלע הגרניט קשה מדי מכדי להשתמש במקדחה ידנית. קבוצות גדולות שירצו לפתוח מספר תחנות בכל מפל יעשו שימוש רב באבני עיגון ואף בפיתונים.
מעברי מים
יש לקחת בחשבון שלעיתים קרובות הנחל מוצף, ומחייב שחיה בבריכות גדולות (50 מטר) ועמוקות. לקבוצות קטנות מומלץ להשתמש בסירה (סירת ילדים פשוטה). קבוצות גדולות יחסכו זמן ניכר ע"י בניית אומגות לציוד. בהתאם, רצוי להביא גלגלת.
מים לשתיה
שאלת השאלות. בשמונה הפעמים שהייתי בנחל תמיד היו מספיק מים, אם כי לעיתים לא יותר ממספיק. ישנם שלושה מקורות מים יציבים יחסית הממוקמים בתחילת המסלול, באמצעו, ולקראת סופו. אחד ממקורות המים הללו נמצא ממש בתחילת הקניון, בגלישה הראשונה. במקרה וגב זה ריק כדאי לעשות אחורה פנה ולא להיכנס לנחל!! למטרה זו, תמיד הייתי משלם על יום עבודה נוסף של הג'יפ ומבקש ממנו לחכות יום נוסף בנקודת הלינה, למקרה חירום. מי שרוצה לחסוך, יכול לרדת לכביש דרך ואדי אום שוכי (דורש יכולת ניווט טובה, ראה/י מפה מצורפת). בכל אופן, מומלץ להצטייד במי שתייה ליום וחצי, למקרה שרוצים לנטוש רגלית. חובה להביא משאבת סינון רצינית (כמו זו המיוצרת ע"י MSR) וטבליות לטיהור מים. אביזר מומלץ נוסף היא אבקת שתייה להמתקת טעמם הדלוח לעיתים של המים.
ציוד גלישה
שני חבלי 70מ' (רצוי שלושה), שני חבלי 50, ועוד מספר רב ככל האפשר של חבלים קצרים (10-20מ'). סט רוקים, סט טריקמים, פיתונים, והידע כיצד להשתמש בהם (לקבוצות גדולות). גלגלת. קסדות - קחו בחשבון שהנחל שוטף תדיר.
הדרכה
לא טיול טריוויאלי, בעיקר מפאת בידוד המסלול. יתרונו של מדריך מיומן המכיר את השטח בא לידי ביטוי בעיקר במצבי חירום (חוסר מים, פציעה). לנחל יש היסטוריה של פציעות. מכות חום, הכשות ושברים למיניהם. אם יש בנמצא מדריך בעל ניסיון רב המכיר היטב את המסלול הייתי שוקל בחיוב. אפשר לארגן לבד את האוכל, הציוד והג'יפים ולשלם רק על ההדרכה. מטפסים מיומנים (מובילים על אבני עיגון) ובעלי יכולת ניווט וקריאת מפה אינם זקוקים להדרכה.
טיפוס בנחל
כל המפלים, ללא יוצא מהכלל, ניתנים לטיפוס. למעשה, ניתן לעשות את הואדי גם בכיוון ההפוך, אם כי כאשר הנחל מוצף זה מבצע לא פשוט. מכיוון שממילא גולשים את המפלים אז הפשוט ביותר זה לטפס בטופ-רופ. יש כמה פיצ'ים יפים (מפל החלון, המפל הגדול) במגוון דירוגים. העגינות טובות אם כי לעיתים מרוחקות מעט, צפו לראן אאוטים. סגנון הטיפוס הוא סלאבים, חריצים, וארובות, בקיצור – גרניט בדירוג 5a עד 6a/b.
טיפים כלליים
- גזיות/בנזיניות: חוסו על מעט הצמחייה שנותרה בנחל.
- מזרון טוב מוסיף המון.
- ערכת תיקון פנצ'רים לסירה.
- דקט-טייפ לחבישת חבלים פצועים.
- פנסי ראש לכולם. תמיד יוצא לגלוש בחושך.
- מתחת למפל החלון (זה עם הבולדר התקוע) משטח שינה קלאסי. אל תלכו שולל. הת'מילה משמשת מקור משיכה לאוכלוסייה מכובדת של עקרבים.
- אין קליטה של סלולריים בקניון.
- ערכת עזרה ראשונה הכוללת עירויים וחובש/רופא/אחות שיודע להחדיר.
- לבקש מהג'יפ שיביא שתייה קרה וגלידות לסוף המסלול.
קישורים חיצוניים
תרמו לדף זה: עודד לוינסון, בועז סגיר, מיכה יניב ואחרים...