קשר שמונה כפול

מתוך Climbing_Encyclopedia
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
קשר שמונה כפול

קשר שמונה כפול (באנגלית: offset figure-eight bend או flat figure-eight bend או abnormal figure-eight bend) הוא קשר חיבור חבלים המבוסס על קשר שמונה.

קירבה לקשרים אחרים

כאמור, הקשר הזה מבוסס על קשר שמונה, ולכן קרוב גם ללולאת שמונה וגם לקשר פלמי.

איך קושרים אותו?

כדי ליצור אותו, פשוט לוקחים את שני הקצוות יחד, וקושרים אותם בקשר שמונה.

תכונות ושימושים

לקשר שמונה כפול היה שימוש אחד בלבד והוא חיבור חבלים לגלישה, בד"כ בגולש אחרון. זהו קשר חלש באופן משמעותי מקשרי חיבור חבלים אחרים, והוא סותר את העיקרון הכללי של כיווני משיכה בקשרים, שאומר שיש להשתמש בקשרים כך שהחבלים היוצאים מהם ימשיכו באותו כיוון. בקשר שמונה כפול יש שבירה חזקה בשני החבלים היוצאים מן הקשר, ממש בנקודת היציאה.

כיום, גם השימוש האחד הזה שנוי במחלוקת ואינו מומלץ. המחלוקת התעוררה בעקבות ניסויים שהראו כי שני הקשרים (גם קשר בוהן כפול וגם קשר שמונה כפול) אינם בטיחותיים: תחת עומס רב הם צפויים להחליק (נכון יותר - להתגלגל לאורך החבל). זה גרוע במיוחד בתנאים מסויימים: כאשר החבל רטוב מאד והקשר אינו מסודר ולא הודק היטב מראש. בחלק מן הניסויים הקשר מתהפך ומתהדק על עצמו יותר. בכל מקרה, עם קשר נוסף על השרכים אין כל סכנה של כשל פתאומי עקב החלקה.

אזהרה והסבר

מקור ההמלצה השגויה בעובדה ״הידועה״ שקשר שמונה בכל צורותיו האחרות חזק ובטיחותי יותר מקשר בוהן:

ןכן׳.

זה רק טבעי להניח שגם קשר שמונה כפול יהיה יותר טוב מקשר בוהן כפול. בניסויים התברר שקשר שמונה כפול מתגלגל ומהפך על עצמו יותר בקלות ויותר בפתאומיות. למעשה - הקשר הזה אחראי, כפי הנראה למספר מקרי מוות של מטפסים שהקשר נפתח להם בגלישה ללא כל סימן מקדים.

האמריקאים פוחדים מהקשר הזה מאד, ומכנים אותו "קשר מוות אירופאי" או - EDF (קיצור של European Death Knot). למעשה האמריקאים מכנים באותו שם גם את קשר בוהן כפול.

עדיין, חלק מן הצרפתים משתמש בו כי הוא קל יותר להתרה אחרי שגולשים עליו.

פתרון אפשרי הוא למנוע את אפשרות הגלגול על ידי קשירת קשר בוהן נוסף על שני השרכים הארוכים. במקרה של גלגול, הקשר המועמס ייתקע בקשר השני וייעצר שם. אבל שוב - זה לא מומלץ.

קריאה נוספת

קישורים חיצוניים


תרמו לדף זה: מיכה יניב ואחרים...