הבדלים בין גרסאות בדף "האם יש בעייתיות בשימוש בחבל דאבל כחבל סינגל, אם כן מהי?"

מתוך Climbing_Encyclopedia
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
שורה 1: שורה 1:
האם יש בעיתיות בשימוש ב[[חבל כפול]] כ[[חבל יחיד]], אם כן מהי?
+
אחדד את השאלה: מכיוון שכל אחד מ[[חבל כפול|חבלי דאבל]] מוגדר בעל יכולת לבלום נפילה בעצמו, למה אי אפשר להשתמש בו לשם כך, לבד, כ[[חבל יחיד]]?
+
 
מכיוון שכל אחד מחבלי דאבל מוגדר בעל יכולת לתפוס נפילה לבד למה אי אפשר להשתמש בו כך?
+
אכן, שאלה מצויינת. התשובה אינה פשוטה, ומורכבת ממספר חלקים. למי שכל העסק לא מוכר, אנו ממליצים לקרוא קודם את המאמר הסוקר את [[שיטות הובלה|שיטות ההובלה]] השונות. מכיוון שזה נוגד את העמדה הרשמית, המלצה חד משמעית לא תקבל כאן, אבל אולי מספיק נתונים שיעזרו לך להחליט.
 +
 
 +
קודם כל, יש את עניין הגיבוי. בחבל דאבל, הרעיון הוא שחבל כזה [[נפילת_UIAA |נבדק לספיגת נפילה]] לבד, אבל עם משקל נמוך יותר. יש כאן הנחה, שגבוה על הפיץ', [[מקדם נפילה|מקדם הנפילה]] נמוך, [[כוח בלימה|כוח הבלימה]] נמוך ומספיק חבל דק כדי לבלום אותה. נמוך על הפיץ', אמנם כוחות הבלימה גבוהים יותר, אבל יש חבל נוסף, לגיבוי. במאמר מוסגר, ורק למידע, פעם היו ממליצים ל[[הקלפה|הקליפ]] את שני החבלים ב[[עגינות|עגינה]] הראשונה, ואולי גם השניה. אני לא בטוח למה הפסיקו עם זה, אבל זה כנראה קשור לזה שבשני חבלים דקים, כוחות הבלימה יהיו יותר גבוהים אפילו מחבל יחיד, כי הם נמתחים פחות.
 +
 
 +
יש מקומות בעולם שמטפסים ככה באופן קבוע, כלומר, בערך ככה. המוביל נקשר לשני הקצוות ומטפס רגיל עד האמצע, ואז מתיר קשר אחד וזורק אותו למטה וממשיך על חצי חבל עד סוף הפיץ'. זה נותן ביטחון בתחילת הפיץ', ופחות [[דראג]] בסופו. שיטה כזו יעילה במיוחד על [[מסלולי מולטי-פיץ']] שיש מהם ירידה ברגל ולא צריך לגלוש.
 +
 
 +
עניין נוסף הוא ההזדקנות של החבלים עם נפילה. כשהחבלים חדשים, כנראה שזה יעבוד, אבל:
 +
# חבל דק מתבלה בנפילות ובשחיקה על הסלע הרבה יותר מהר, ולא ייתן אותה בלימה כשהוא בלוי.
 +
# בשימוש בשני חבלים דקים ההתבלות כתוצאה מנפילות מתחלקת בין החבלים וכל אחד לוקח (בערך) חצי מהנפילות. וגם, בנפילות חוזרות ונשנות, קל להחליף חבלים יותר מאשר להחליף צדדים של החבל.
 +
 
 +
דבר שלישי הוא התקן. הבדיקה לחבל הובלה מורכבת ממספר שלבים. השניים החשובים לעניינינו הם מספר הנפילות וכוח הבלימה. חבל יחיד אמור להחזיק 5 [[נפילת_UIAA|נפילות UIAA]] עם משקל של 80ק"ג. הוא גם אמור להוריד את כוח הבלימה בנפילות אלה לפחות מ-1200ק"ג. חבל כפול נבדק בנפילה דומה, רק עם משקולת של 55ק"ג. עם כל נפילה, חבל דינאמי מאבד מהדינאמיות שלו. חבל דק, כאמור, מתבלה מהר יותר, ולכן מאבר מהדינאמיות שלו מהר יותר. לא ידוע אם הוא יוריד את כוח הבלימה בנפילות האחרונות לערך המתאים.
 +
 
 +
בכל אופן, אם כוח הבלימה מטריד אותך, אתה מוזמן לעיין בתוצאות [http://gravsports.blogspot.com/2006/11/single-and-half-rope-impact-forces_30.html הניסוי הזה] שמראה שחבלי דאבל לא נותנים כוחות בלימה נמוכים יותר עם משקולת של 80ק"ג. ובכל מקרה, [[קוטר של חבל]] לא נותן אינדיקציה טובה לכוח בלימה, כי יש חבלי 11 מ"מ שנתנו בלימות רכות יותר. זה נוגע גם לכך שיש חבלי סינגל של 8.6מ"מ, שיותר דקים מחבלי דאבל של 9מ"מ, רק שאלה נבדקו בבדיקה של סינגל (עם 80ק"ג) ואלה בבדיקה של דאבל (עם 55ק"ג).
 +
 
 +
כאמור, לא תקבל המלצה חד משמעית אבל בוא נבחן כמה מצבים:
 +
 
 +
קודם כל, [[טיפוס ספורטיבי]]. הבולטים קרובים מאד והסיכוי לנפילה ארוכה במקדם גבוה הוא נמוך. כנראה שחצי חבל (אחד מזוג של דאבל) יעשה את העבודה במקרה של נפילה. מצד שני, בטיפוס ספורטיבי נופלים הרבה, כי מנסים מסלולים קשים (ולא איכפת ליפול כי זה על בולטים והם קרובים). זה אומר שהחבל יפסיק להיות מספיק דינאמי די מהר, כוחות הבלימה יעלו עם כל נפילה, והחבל יתקרב למצב שהוא עלול לכשול בנפילה.
 +
 
 +
מצב שני: מסלול אלפיני לא קשה, או מסלול [[דראד]] ארוך ומתון. במסלולים כאלה מורידים עוד ועוד את קוטר החבלים. חבלים מודרניים לטיפוס אלפיני יורדים כבר מתחת ל-8מ"מ. אלה אמנם חבלי טווין, אבל כנראה ששניים כאלה הם לא יותר חזקים בהרבה מחבל 9מ"מ אחד, מה גם שנפילות במתאר לא תלול לא מיצרות הרבה כוח בלימה. גם כאן יש את הבעיה של ההזדקנות של החבל, הפעם משחיקה על הסלע ולא מהנפילות
 +
 
 +
 
 +
 
 +
 
 +
==קריאה נוספת==
 +
* [[שיטות הובלה]]
 +
* [[דינאמיקה של נפילות]]
 +
 
 +
==קישורים חיצוניים==
 +
*[http://www.rockclimbing.com/cgi-bin/forum/gforum.cgi?post=1394069;sb=post_latest_reply;so=ASC;forum_view=forum_view_collapsed;guest=829849 דיון בנושא קרוב בפורום של rockclimbing.com]
 +
* [http://gravsports.blogspot.com/2006/11/single-and-half-rope-impact-forces_30.html הניסוי שהוזכר קודם, על השוואה בין כוחות בלימה בסינגלים ובדאבלים עם משקל של 80ק"ג] 

גרסה מ־14:23, 4 בנובמבר 2008

אחדד את השאלה: מכיוון שכל אחד מחבלי דאבל מוגדר בעל יכולת לבלום נפילה בעצמו, למה אי אפשר להשתמש בו לשם כך, לבד, כחבל יחיד?

אכן, שאלה מצויינת. התשובה אינה פשוטה, ומורכבת ממספר חלקים. למי שכל העסק לא מוכר, אנו ממליצים לקרוא קודם את המאמר הסוקר את שיטות ההובלה השונות. מכיוון שזה נוגד את העמדה הרשמית, המלצה חד משמעית לא תקבל כאן, אבל אולי מספיק נתונים שיעזרו לך להחליט.

קודם כל, יש את עניין הגיבוי. בחבל דאבל, הרעיון הוא שחבל כזה נבדק לספיגת נפילה לבד, אבל עם משקל נמוך יותר. יש כאן הנחה, שגבוה על הפיץ', מקדם הנפילה נמוך, כוח הבלימה נמוך ומספיק חבל דק כדי לבלום אותה. נמוך על הפיץ', אמנם כוחות הבלימה גבוהים יותר, אבל יש חבל נוסף, לגיבוי. במאמר מוסגר, ורק למידע, פעם היו ממליצים להקליפ את שני החבלים בעגינה הראשונה, ואולי גם השניה. אני לא בטוח למה הפסיקו עם זה, אבל זה כנראה קשור לזה שבשני חבלים דקים, כוחות הבלימה יהיו יותר גבוהים אפילו מחבל יחיד, כי הם נמתחים פחות.

יש מקומות בעולם שמטפסים ככה באופן קבוע, כלומר, בערך ככה. המוביל נקשר לשני הקצוות ומטפס רגיל עד האמצע, ואז מתיר קשר אחד וזורק אותו למטה וממשיך על חצי חבל עד סוף הפיץ'. זה נותן ביטחון בתחילת הפיץ', ופחות דראג בסופו. שיטה כזו יעילה במיוחד על מסלולי מולטי-פיץ' שיש מהם ירידה ברגל ולא צריך לגלוש.

עניין נוסף הוא ההזדקנות של החבלים עם נפילה. כשהחבלים חדשים, כנראה שזה יעבוד, אבל:

  1. חבל דק מתבלה בנפילות ובשחיקה על הסלע הרבה יותר מהר, ולא ייתן אותה בלימה כשהוא בלוי.
  2. בשימוש בשני חבלים דקים ההתבלות כתוצאה מנפילות מתחלקת בין החבלים וכל אחד לוקח (בערך) חצי מהנפילות. וגם, בנפילות חוזרות ונשנות, קל להחליף חבלים יותר מאשר להחליף צדדים של החבל.

דבר שלישי הוא התקן. הבדיקה לחבל הובלה מורכבת ממספר שלבים. השניים החשובים לעניינינו הם מספר הנפילות וכוח הבלימה. חבל יחיד אמור להחזיק 5 נפילות UIAA עם משקל של 80ק"ג. הוא גם אמור להוריד את כוח הבלימה בנפילות אלה לפחות מ-1200ק"ג. חבל כפול נבדק בנפילה דומה, רק עם משקולת של 55ק"ג. עם כל נפילה, חבל דינאמי מאבד מהדינאמיות שלו. חבל דק, כאמור, מתבלה מהר יותר, ולכן מאבר מהדינאמיות שלו מהר יותר. לא ידוע אם הוא יוריד את כוח הבלימה בנפילות האחרונות לערך המתאים.

בכל אופן, אם כוח הבלימה מטריד אותך, אתה מוזמן לעיין בתוצאות הניסוי הזה שמראה שחבלי דאבל לא נותנים כוחות בלימה נמוכים יותר עם משקולת של 80ק"ג. ובכל מקרה, קוטר של חבל לא נותן אינדיקציה טובה לכוח בלימה, כי יש חבלי 11 מ"מ שנתנו בלימות רכות יותר. זה נוגע גם לכך שיש חבלי סינגל של 8.6מ"מ, שיותר דקים מחבלי דאבל של 9מ"מ, רק שאלה נבדקו בבדיקה של סינגל (עם 80ק"ג) ואלה בבדיקה של דאבל (עם 55ק"ג).

כאמור, לא תקבל המלצה חד משמעית אבל בוא נבחן כמה מצבים:

קודם כל, טיפוס ספורטיבי. הבולטים קרובים מאד והסיכוי לנפילה ארוכה במקדם גבוה הוא נמוך. כנראה שחצי חבל (אחד מזוג של דאבל) יעשה את העבודה במקרה של נפילה. מצד שני, בטיפוס ספורטיבי נופלים הרבה, כי מנסים מסלולים קשים (ולא איכפת ליפול כי זה על בולטים והם קרובים). זה אומר שהחבל יפסיק להיות מספיק דינאמי די מהר, כוחות הבלימה יעלו עם כל נפילה, והחבל יתקרב למצב שהוא עלול לכשול בנפילה.

מצב שני: מסלול אלפיני לא קשה, או מסלול דראד ארוך ומתון. במסלולים כאלה מורידים עוד ועוד את קוטר החבלים. חבלים מודרניים לטיפוס אלפיני יורדים כבר מתחת ל-8מ"מ. אלה אמנם חבלי טווין, אבל כנראה ששניים כאלה הם לא יותר חזקים בהרבה מחבל 9מ"מ אחד, מה גם שנפילות במתאר לא תלול לא מיצרות הרבה כוח בלימה. גם כאן יש את הבעיה של ההזדקנות של החבל, הפעם משחיקה על הסלע ולא מהנפילות



קריאה נוספת

קישורים חיצוניים