אברסט

מתוך Climbing_Encyclopedia
גרסה מ־06:25, 19 במאי 2008 מאת מיכה יניב (שיחה | תרומות) (דף חדש: '''אברסט''' הוא הפיסגה הגבוהה בעולם, והוא מצוי בקואורדינטות:  17″ 59′ 27° צפון, 31″ 55′ 86° מזרח, על גבול נפאל ...)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

אברסט הוא הפיסגה הגבוהה בעולם, והוא מצוי בקואורדינטות:  17″ 59′ 27° צפון, 31″ 55′ 86° מזרח, על גבול נפאל וטיבט (טיבט נכבשה על ידי סין בשנת 1956 והיא בשליטת סין).


שמו הטיבטי של ההר הוא "צ'ומו לונגמה" (Chomolungma), ופירושו "האלה-האם של העולם". שמו הנפאלי הוא "סגרמתה" (Sagarmatha) ופירושו אלת השמיים. שמו המוכר הוא על שם סר ג'ורג' אִיוְרֶסְט (זו ההגייה הנכונה של שמו ולא כפי שמקובל היום) שהיה המודד הראשי של הודו והאחראי השני למיפוי הטריגונומטרי של תת היבשת ההודית.

מדידת האברסט ומתן שמו

המיפוי התנהל בעזרת שיטות טריאנגולציה והחל מ-1802 מהקצה הדרומי של הודו והמשיך לכיוון צפון. הפרוייקט הגיע אל מרגלות ההימאליה ב-1843, בערך באותו זמן שאיוורסט פרש, חזר לבריטניה והוחלף על ידי אנדרו וו (Andrew Waugh). וו החל במדידת גובהם של ההרים ברכס ההימלאיה. כבר ב-1847 התברר שרבות מהפסגות בהימלאיה גבוהות יותר מהפסגות באנדים, שהיו הגבוהות ביותר שנמדדו עד אז. אולם וו לא פרסם את הממצאים, והחליט לסיים את המדידה לפני שהוא מפרסם. הפסגות נמדדו, ממרחק של מאות קילומטרים, בשנת 1847, ושוב ב-1849. רק ב-1852, לאחר הצלבת כל המידע, זיהוי הפסגות מהמקומות השונים שבהן נמדדו והחישובים הטריגונומטריים הדרושים, התברר שהפסגה שסומנה במפות פסגה XV (Peak XV), היא הגבוהה ביותר ברכס, וכפי הנראה הנקודה הגבוהה ביותר על פני כדור הארץ. תוצאות המדידה פורסמו ב-1856, ש"פסגה XV" שבהימאליה הנפאלית גובהה 29,002 רגל או 8,840 מ'), ושזהו כנראה ההר הגבוה ביותר בעולם. האגדה מספרת, שהגובה שחושב לאחר מיצוע כל המדידות היה 29,000 רגל, והוחלט להוסיף שני רגל כך שלא ייווצר הרושם שהמספר הומצא או עוגל.

וו, שטען שלא מצא להר שם מקומי, הציע לקרוא לפסגה, לאות כבוד, על שם קודמו, שהיה עדיין חי. איוורסט, בתפקידו כמודד הראשי של הודו, הקפיד להשתמש בשמות מקומיים. לכן, הוא השמיע התנגדות לכבוד שהוצע לו, אם כי לא מאד חזקה. למרות התנגדויות נוספות שנשמעו, החליטה החברה הגאוגרפית המלכותית הבריטית ב-1865, לקרוא להר על שמו של איוורסט, שנה לפני מותו. איוורסט עצמו, לא רק שלא היה על ההר או בסביבתו, ככל הנראה אף לא ידע איך הוא נראה.

בשנים האחרונות קיימת תנועה ציבורית, שמרכזה בהודו, הדורשת לקרוא את ההר על שמו של רד'נאת סידקאר, המתמטיקאי ההודי שערך את כל חישובי הטריאנגולציה, ושכפי הנראה היה הראשון שהבין שזהו ההר הגבוה בעולם.