קוים מנחים למילון הטיפוס העברי-עברי

מתוך Climbing_Encyclopedia
גרסה מ־02:20, 27 בדצמבר 2008 מאת מיכה יניב (שיחה | תרומות) (עקרונות וקווים מנחים לעריכה)
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

כללי

מילון הטיפוס העברי-עברי הינו וויקי. וויקי היא מערכת פתוחה המאפשרת לכל גולש ברשת לערוך (כמעט) כל תוכן במערכת.

הוויקי של המטפסים נבנה על בסיס הויקיפדיה - האנציקלופדיה החפשית של האינטרנט. עם זאת, אנו מנסים להתאים את תכונות המערכת למטרותינו וליצור מאגר מידע ספציפי, לנושא הטיפוס. האנציקלופדיה מורכבת ממספר חלקים או "אזורים", שההתייחסו אליהם שונה במקצת. באזורים מסויימים הדפים ניתנים לעריכה ותיקון וליצירת דפים נוספים. באזורים אחרים, מאמרים ויומני מסע המוגנים בזכויות יוצרים, ניתנים לעריכה על ידי מפעילי מערכת בלבד או נעולים לעריכה.

מילון הטיפוס מנסה לתת הגדרות בסיסיות למושגים הקשורים לטיפוס. בנוסף, אנו שואפים ליצור אנציקלופדית טיפוס מקיפה, הן מבחינת עומקה והן מבחינת רוחבה המשמשת גם כמקור מידע אמין.

לכל ערך במילון הטיפוס יש הגדרה קצרה בדף הראשי. בגוף ההגדרה במילון יש גם קישורים לדפים הרלוונטיים. באנציקלופדיה יש גם דף המוקדש לכל ערך במילון (ומקושר אליו), בו יש את ההגדרה הקצרה מהדף הראשי וחומר נוסף על אותו הנושא. חלק מן הערכים במילון מקובצים למאמרים כלליים או מופרדים, על פי שיקול הדעת של הכותבים.

אנו מבקשים לא לנהל דיונים בתוך המערכת אלא לנסות לכתוב באופן אובייקטיבי, רציני וברמה גבוהה. אלה מאיתנו שמקפידים יותר על העברית שלהם, מוזמנים לתקן ולנסח מחדש כל מה שנראה להם לנכון.

זכרו, זוהי מערכת שלנו, ובשבילנו. אנא, אל תתווכחו, תמחקו ותשנו חומר שאחרים כתבו אלא אם כן יש לכם סיבה טובה (ניסוח גרוע, עברית קלוקלת או שגיאות של ממש בתוכן).

חלקי המערכת ותכונותיהם

במערכת מספר איזורים, שחלקם ניתן לעריכה וחלקם לא. על פי הפירוט הבא:

מילון הטיפוס

במילון הטיפוס הגדרות קצרות לכל ערך, והפניות לדפי האנציקלופדיה הרלוונטיים. את ההגדרות הקצרות ורשימת הערכים יכולים לערוך העורכים בלבד.

אנציקלופדית הטיפוס

כל גולש יכול לערוך כל דף באנציקלופדיה. כל גולש יכול ליצור דפים בנושאים שאינם קיימים עדיין.

מדריכי אתרים ומסלולי טיולים

כל גולש יכול לערוך כל מדריך אתר או דף מסלול.

יומני מסע וסיפורים

כל גולש יכול להוסיף סיפור או יומן מסע. רק הכותב והעורכים יכולים לתקן או לערוך דפים אלה. הכותב יכול להחליט על פתיחת הדף לקהל הגולשים. אין לכותב זכויות יוצרים, אלא רק שימור הנוסח שהוא ביקש להציג במערכת. השימוש בחומר להפצה ושינוי מותר.

עקרונות וקווים מנחים לעריכה

קיימים מספר עקרונות וקווים מנחים אשר רצוי למלא אחריהם כדי לשמור על אחידות הצגת החומר, מניעת כפילויות, ושמירה על איכות התוצר הסופי:

  • אחידות
השתמש בתבנית דף כנקודת התחלה לכתיבת מאמר, לפחות בצעדייך הראשונים באתר.
  • איכות ואמינות
הקפד על כתיבה תקנית, עברית נכונה, שימוש במידע ממקורות מהימנים במידת האפשר.
  • בחירת מושגים
חשוב אם הערך אותו בחרת ליצור הוא ערך אנציקלופדי. אם הוא עשוי לעניין קוראים אחרים מבחינת מרכזיותו. זכור גם שאנציקלופדית הטיפוס אינה מילון שצריך להכיל כל מושג אפשרי אלא אנציקלופדיה שמטרתה לספק מקור מידע בנושאים הקשורים לטיפוס
חשוב שכל הערכים באנציקלופדיה, גם השנויים במחלוקת, יוצגו בצורה מאוזנת, ולא ישמשו במה להבעת עמדה או לתעמולה מסוימת. לדוגמא, כאשר אתם כותבים על שיטה לבניית תחנה או חלוקת משקל שאתם בעדה או נגדה, ראוי לפרט את היתרונות והחסרונות, ואת המצבים בהם היא מועדפת או לא, ולהשתדל לא לקבוע עמדה ערכית בעדה או נגדה.
  • הימנעו מחזרות
לפני שאתם עורכים דף, קראו בעיון את החומר שכבר קיים. נסו להביא את המאמר למצב בו הוא יהיה קוהרנטי לעצמו, ללא חזרות ושלם.
  • הימנעו מהשארת 'עזים'
אין להשאיר בגוף המאמרים חצאי ערכים, טקסטים באנגלית, פניות לקוראים/כותבים אחרים, שמות שלכם או תאריכים. אל תהפכו את הדפים המוקדשים לערכים לדפי דיונים. לשם כך ישנם ארגז חול, שיחות או מזנון. העלו את הערכים למושג רק כשסיימתם את כתיבתו, או לכל הפחות השאירו את הערך נטול הערות כלשהן. אם ברצונכם להשאיר הערת עריכה בערך ניתן להוסיף אותה כך -
<!-- הערת עריכה -->

כך שרק מי שיערוך את הערך יראה אותה.

  • מתן שם לערך חדש הוא תורה בפני עצמה. צרו קשר במייל עם אחד העורכים.
ראו: איך מוסיפים ערכים חדשים.
  • עברית ואנגלית

מרבית החומר באנציקלופדיה כתוב בעברית. מונחים באנגלית, בדף הכתוב בעברית, יהיו באותיות קטנות, מלבד שמות מקומות ואנשים, שייכתבו באות ראשונה גדולה, כנהוג.

  • זכויות יוצרים
יש לכבד את חוקי זכויות יוצרים, פרטים מלאים בקישור בתחתית הדף. יש לזכור שברגע שחיברתם ערך הוא הפך להיות נחלת הכלל, וכותבים אחרים רשאים ואף צפויים לשנות את הערך, להגיב, להוסיף, כמיטב הבנתם (ולא תמיד על פי טעמכם האישי). כבדו התנהגות זאת וזיכרו שאין לכם מונופול על הערך אותו יצרתם, זהו טיבה של אנציקלופדיה שיתופית.

כל תרומה לאנציקלופדית הטיפוס היא פתוחה לשימוש המטפסים והקהילה. שימוש בחומר (העתקה, הדפסה, ציטוט וכו') לאחר קבלת רשות ממפעילי האתר מותנה בקישור למקור בכל מקום בו נעשה בחומר שימוש. המשמעות היא, שכאשר אתה כותב כאן אתה מוותר על זכויות היוצרים במובן המסורתי שלהם לכל חומר שאתה מפרסם באנציקלופדיה. זכויות היוצרים נשמרות תחת תנאי הרשיון. אם אינך רוצה שעבודתך תהיה זמינה לעריכה על ידי אחרים, שתופץ לעיני כל, ושאחרים יוכלו להעתיק ממנה ולהפיץ אותה ברשות ובציון המקור - אל תפרסם/י אותה פה. עיין/י בנוסח הרשיון לפרטים נוספים. פירוט נוסף יש גם בדף על כויות יוצרים.

  • הוסיפו קישורים לערך חדש שכתבתם.
סיימתם לכתוב ערך חדש? זה הזמן לחשוב איזה ערכים קיימים ראויים להיות מקושרים אליו, ולהוסיף את הקישורים המתאימים. כך תגדל התועלת שמביא הערך החדש שכתבתם, וקוראים רבים יותר יגיעו אליו. ניתן להיעזר בכפתור "חפש", כדי למצוא את כל הערכים שבהם מופיע שם הערך החדש.

ניתן, וכמובן רצוי, להוסיף גם קישורים חיצוניים לאתרי אינטרנט המכילים מידע נוסף. מומלץ להוסיף תיאור קצר של המידע המופיע שם. נא לא לקשר לאתרים כלליים אלא רק לכאלה המכילים מידע מדוייק על הערך עצמו. לפני שאתם מוסיפים קישור חיצוני, חישבו: האם זהו קישור ענייני? לדוגמה, בערך אמצעי חיכוך לא כדאי לשים הפנייה לדף של Petzl עם תכונות של Grigri, אך בדף של הגריגרי אולי כן.

  • אנקדוטות: הוספת אנקדוטה (סיפור היתולי או סיפור על מאורע כלשהו) תיעשה רק כאשר יש לה רלבנטיות גבוהה לערך המדובר. אין לנו כוונה להפוך את אנציקלופדית הטיפוס לאוסף אנקדוטות. במקרה של ספק - ותרו על האנקדוטה, או הוסיפו אותה למדור סיפורי טיפוס קצרים.

ראו גם


תרמו לדף זה: מיכה יניב ואחרים...