טיפוס על חבל

מתוך Climbing_Encyclopedia
גרסה מ־23:02, 4 בדצמבר 2024 מאת יורי פלדמן (שיחה | תרומות) (יצירת דף עם התוכן "'''טיפוס על חבל''' הוא אחד מהכלים הבסיסיים לפתרון תקלות על חבל. זהו כלי שימושי ביותר במקרי חירום כמו חילוץ של מטפס פצוע וגם במקרים פחות חמורים כמו צעד קשה מדי על המסלול. טיפוס ג'ומארים הוא טכניקה בסיסית בטיפוס מלאכותי. קיימות מספר...")
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווטקפיצה לחיפוש

טיפוס על חבל הוא אחד מהכלים הבסיסיים לפתרון תקלות על חבל. זהו כלי שימושי ביותר במקרי חירום כמו חילוץ של מטפס פצוע וגם במקרים פחות חמורים כמו צעד קשה מדי על המסלול. טיפוס ג'ומארים הוא טכניקה בסיסית בטיפוס מלאכותי.

קיימות מספר שיטות לטיפוס על חבל, חלקן באמצעים ייעודיים (כמו ג'ומאר) ואחרות באמצעים מאולתרים (פרוסיקים או אמצעי חיכוך, למשל).

טיפוס פרוסיקים

שני השלבים של טיפוס על חבל (בפרוסיקים, במקרה זה. בשלב הראשון מרימים את הפרוסיק של הרתמה, בשלב השני מרימים את הפרוסיק של הרגל

טיפוס בעזרת פרוסיקים (באנגלית: Prussiking). פרוסיק אחד מחובר לרתמה והשני מחובר לחבל מתחתיו ומשמש מדרגה לרגל. עמידה על הרגל מרפה את הפרוסיק של הרתמה ואפשר להחליק אותו למעלה על החבל. ישיבה בריתמה מורידה את העומס מפרוסיק הרגל ואפשר להחליק אותו על החבל, וחוזר חלילה.

במצב זה יש רק נקודת חיבור אחת לחבל, הפרוסיק המחובר לרתמה. זהו מצב לא מומלץ, ונהוג להתחבר תמיד בשתי נקודות, כדי שלא תהיה נקודה קריטית. ניתן לחבר פרוסיק שלישי לרתמה בתצורה של טנדם פרוסיק, אפשר לקשור לולאת שמונה או לולאת בוהן בחבל מתחת לרתמה ולחבר אותו לרתמה (כמו בציור), או כל חיבור נוסף אחר.

טיפוס ג'ומארים

טיפוס בעזרת שני ג'ומארים (באנגלית: Jumaring או Jugging). טיפוס ג'ומארים בסיסי דומה לטיפוס פרוסיקים, אך יש טכניקות מתקדמות:

טיפוס עם ג'ומאר חזה

כמו בטיפוס פרוסיקים, גם כאן יש שני חיבורים לחבל, שהעומס נופל עליהם לסירוגין. לג'ומארים יש ידית, המקלה על ההתרוממות, ועל הדחיפה של הג'ומאר לאורך החבל.

יש גם אפשרות לחבר ג'ומאר חזה כך שלא צריך להעלות אותו באופן ידני (כמו פרוסיק). לשם כך, ניתן להשתמש ברתמת חזה תפורה או מאולתרת, ולחבר את ג'ומאר החזה לרתמת הישיבה וגם לרתמת החזה. כעת, ג'ומאר החזה נע לאורך החבל עם הגוף. אם הכל מכוונן ומדוייק, לאחר שעומדים על הרגל , כשמתיישבים על ג'ומאר החזה, הוא לוקח את העומס כמעט מיד.

שיטה זו מתאימה יותר לטיפוס במקומות שליליים, כאשר המטפס תלוי רוב הזמן באוויר. למתארים פחות תלולים מתאימה שיטת רגל-רגל.


טיפוס רגל-רגל

בשיטה זו מחברים רצועות ארוכות (או יותר טוב - סולמות לשני הג'ומארים, ורצועה לרתמה מאחד מהם (בדרך כלל מהעליון). כל רגל נמצאת באחד הסולמות, וכך מטפסים. גם בשיטה זו והעומס עובר לסירוגין בין הג'ומארים, אלא שכאן אין עומס על הרתמה, אלא כל פעם על רגל אחרת. החיבור לרתמה הוא לאבטחה, או למנוחה, אם הטיפוס הוא ארוך.

האורכים של הרצועות חשובים ביותר ליעילות הטיפוס, ושווה לנסות כמה פעמים בבית, לפני שמתעורר הצורך, כדי לדעת למה לכוון.

טיפוס עם טיבלוק

ניתן לחבר טיבלוק במקום ג'ומאר חזה (או הפרוסיק של הרתמה). הטיבלוק נע די בחפשיות על החבל. אפשר לחבר אותו בתור ג'ומאר חזה לרתמה.

טיפוס בעזרת מדרגה (פרוסיק, ג'ומאר או מדף) ואמצעי חיכוך

הפרוסיק משמש כמדרגה לרגל ואמצעי החיכוך (עם יד מצמצת ומחזיקה את החבל) מחובר לרתמה. שיטה זו אינה מאד יעילה והיא שימושית בעיקר במעבר מגלישה לטיפוס קטעים קצרים בלבד.

פומפה

פומפה היא מערכת רווח כוח קטנה שמשלבת את ההתרוממות על הרגל עם המשיכה של הג'ומאר של הרתמה. השם הוא בעקבות מערכת מובנית כזו של חברת Petzl שנקראה "Pompe".

קריאה נוספת

קישורים חיצוניים


תרמו לדף זה: מיכה יניב ואחרים...