כוח בלימה

מתוך Climbing_Encyclopedia
גרסה מ־06:42, 24 בינואר 2020 מאת מיכה יניב (שיחה | תרומות)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

כוח הבלימה (באנגלית: Impact Force או בקיצור IF) הוא הכוח המקסימאלי המתפתח בזמן בלימת נפילה בהובלה. ככל שכוח הבלימה גדל כך הנזק הפוטנציאלי גדול. כוח הבלימה איננו קל לחישוב, אך הוא הולך כמו מקדם הנפילה, שהוא קל לחישוב אפילו בזמן טיפוס. הנושא העוסק בניתוח, חישוב והערכת כוחות בלימה ומקדמי נפילה, והשפעתם על התהליכים המתרחשים בחבל ובמערכת האבטחה בזמן נפילה נקרא דינאמיקה של נפילות.

כוח הבלימה עומד ביחס הפוך למרחק הבלימה. ככל שמרחק הבלימה גדל - כוח הבלימה קטן. מרחק הבלימה הוא למעשה ההתארכות של המערכת (לא באחוזים - התארכות מוחלטת, במטרים) בזמן הבלימה. בנפילת הובלה הכוח פועל על החבל, הראנר, העגינה, הרתמות של המטפס ושל המאבטח, אמצעי החיכוך, והטבעת. מרבית מרכיבי מערכת האבטחה לא מתארכים כמעט (הראנר, הבולט ואמצעי החיכוך למשל). מרכיבים אחרים מתארכים יותר (הקשר ברתמת המטפס מתהדק, למשל). מרבית התארכות המערכת באה מהדינאמיות של החבל. ועוד קצת מההתרוממות של המאבטח, המתיחה של הרתמות וכו׳.

ככל שהחבל קצר יותר, כך ההתארכות המוחלטת שלו תורמת פחות להתארכות המערכת. בנפילה על זנב פרה, למשל, עם כמטר אחד של חבל, ההתארכות של החבל תורמת פחות מחצי מההתארכות של המערכת כולה. ולמרות שחבל דינאמי ייתן כוח בלימה פחות מחבל סטאטי - ההבדלים אינם גדולים. רוב ההתארכות בנפילה על זנב פרה מתקבלת מהתהדקות הקשרים והמתיחה של הרתמה.

שים לב - הכוח המותח את החבל בזמן בלימה אינו קבוע והוא עולה עד לערך המירבי ואז יורד (בכמה תנודות) עד שהוא מתייצב על משקל המטפס. ההגדרה של כוח הבלימה מתייחסת לערך המירבי בלבד, למרות שהיא לא מדוייקת במיוחד בחישובי כוחות המתפתחים והאנרגיה הנספגת בבלימה של נפילה.

קריאה נוספת

קישורים חיצוניים


תרמו לדף זה: מיכה יניב ואחרים...