קניונינג
המונח קניונינג (באנגלית Canyoning או Canyoneering) מתאר התקדמות בקניונים (הכוונה כמובן לקניון - canyon ולא לקַניון- mall - מרכז קניות), תוך שימוש במגוון של טכניקות: גלישה, טיפוס, אומגות, שחייה, קפיצות, צלילה, בולדר-הופינג והליכה. למרות שגם טיול שכולל רק הליכה בתוך קניון נכנס להגדרה הזו, בדר"כ הכוונה לתיאור מעבר בקניונים הדורשים שימוש בטכניקות נוספות, כמו טיפוס (עם או בלי חבלים), גלישה וכדומה.
מסלולי קניונינג רבים מחייבים כישורי ניווט, route-finding וכישורים אחרים הדרושים להישרדות. מסלולי קניונינג רבים הם בקניונים צרים, מרובי מפלים. באזורנו נמצאים מסלולי קניונינג בסלעי גיר כמו במדבר יהודה ובנגב, בזלת כמו בגולן ובירדן או גרניט ואבן חול כמו בסיני ובירדן.
תוכן עניינים
קניונים ללא זרימה
נחלי אכזב, שיכולים להיות יבשים, או לכלול גבים עם מים עומדים, אך הגלישות בהם יבשות בהעדר זרימה.
החבלים המשמשים לגלישה בקניונים יבשים הם חבלי ניילון, שהם פחות רגישים לחום.
קניונים זורמים
קניונים עם מים זורמים, בייחוד כאלו עם זרימה משמעותית, מחייבים כללים ואמצעים שונים מאשר מסלולי גלישה אחרים.
במסלולים רטובים (גם בקניונים לא זורמים שהם מרובי גבים, כמו נחל רחף בשנה טובה) משתמשים, על פי הצורך, בכלים אטומים למים (שקיות אטימה, קגים), בתיקים עם פתחי ריקון מים, ובביגוד לשמירה על חום הגוף, כמו ביגוד ניאופרן (חליפות, גרבים, כפפות) או חליפות יבשות.
חבלי ניילון נחלשים במים בכשלושים אחוזים, ומשקלו הסגולי של ניילון גדול מזה של המים, ולכן הם שוקעים. משתי סיבות אלה משתמשים במסלולים רטובים בחבלי פוליפרופילן, שהם קלים ממים ואינם נחלשים. החסרון של פוליפרופילן הוא טמפרטורת ההתכה הנמוכה שלו. לולא הקירור המתמיד של המים, חבל כזה עלול להיפסל מהתחממות אמצעי החיכוך. לא מומלץ להשתמש בחבלים כאלו במסלולים יבשים.
במסלולים בהם הזרימה היא חזקה, פעמים רבות בוחרים להשתמש בחבל יחיד ובשמינית עם חצי חיכוך, כדי לא לנתק את השמינית מן הרתמה ולאבד אותה במים. לכמה חברות יש שמיניות מיוחדות לקניונינג, עם עקרון פעולה דומה.
שיטפונות
סכנה שמאפיינת קניונינג יותר מכל ספורט אחר היא שיטפונות, עד כדי כך שמידת היכולת לצאת מהנחל במקרה של שיטפון מתקרב משפיעה על דירוג הקושי שלו (ראו קטגוריה נפרדת למטה).
שיטפון יכול להופיע גם בנחל שהוא יבש ברוב ימות השנה. גורמים מחוללי שיטפונות יכולים להיות:
- עליה הדרגתית במפלס של נחל זורם בעקבות גשמים ממושכים - ככל שהזרם מתחזק, מידת הקושי של הנחל ומידת הסכנה לשהייה בו עולות. יש נחלים שלגביהם יש מידע על ספיקה מקסימלית שמעבר אליה אסור להיכנס לנחל, או תמונות של נקודה בנחל (בדר"כ ליד גשר או נקודת התחלה) שבה ניתן לבדוק אם הזרימה חזקה מדי או לא.
- שיטפון בזק בעקבות גשמים חזקים על הנחל או אגן הניקוז שלו - כפי שקורה אצלנו לא פעם, שיטפון בזק יכול להופיע גם כאשר בנחל עצמו מזג האוויר שמשי.
- המסת שלגים - יש קניונים מוכרים רבים באירופה ובצפון אמריקה, שבימי הקיץ מתגברת בהם עוצמת הזרם במהלך היום, בשל סמיכות לקרחוני עד. יש נחלים שבשל המסת קרחונים ניתן לבצע אותם רק בסתיו (בחורף ובאביב הם קפואים, ובקיץ חזקים מדי).
- פתיחת סכרים - במקומות רבים (גם באירופה) מבוצעת פתיחת סכרים בראש נחלים (גם נחלים מבולטים ומטוילים), לפעמים בזמנים קבועים ולפעמים ללא התראה מראש. פתיחת סכר יוצרת שיטפון בזק. באחריות הגולש לברר מבעוד מועד שאין סכר בנחל הספציפי (המידע מצוי בספרים) או שאין סכנה לפתיחת הסכר באותו יום (יש טלפונים לבירור בספרים או במוקדי מידע). פתיחה של סכר יכולה להיות גם בשל ריבוי גשמים (גם אם ביום הפתיחה יש הפוגה בגשם), אבל גם באמצע הקיץ, בין בגלל המסת שלגים ובין בשל צרכים טכניים של אתר הסכר (ניקוי / תיקון).
דירוגי קושי של קניונים
ישנם דירוגי קושי שונים. דירוג הקושי המקובל מורכב משלושה תתי-דירוג שונים.
א. קושי אנכי (Vertical Difficulty) - מסומן באות V, מהקל ביותר (V1 - ללא גלישות או טיפוס) ועד לקשה ביותר (V7 - גלישות גבוהות ומורכבות, גלישות אנכיות באמצע זרם חזק, תחנות עגינה לא נגישות, טרברסות, טיפוסים חשופים וכדומה).
ב. קושי מימי (Aquactic Difficulty) - מסומן באות A, מהקל ביותר (A1 - מים רגועים, ללא שחייה) ועד לקשה ביותר (A7 - מערבולות חזקות, סיפונים ארוכים או עמוקים, זרם חזק, קפיצות גבוהות, טובוגנים מעוקלים וכדומה).
ג. מידת המחויבות (comitment) - מסומן באותיות רומיות, מהקל ביותר (I - מסלול קצר עם יציאות קלות מהנחל) ועד לקשה ביותר (VI - מסלול בן מספר ימים, ללא נקודות יציאה מהנחל, או עם נקודות יציאה במרחק של כמה שעות זו מזו). הקטגוריה הזו מלמדת גם על קושי שנובע מהאורך המצטבר, וגם על מידת הסכנה במקרה של שיטפון.
לדוגמא, הנחל היפה Campione, הוא בעל דירוג קושי של V3 A3 II, כלומר, הוא בדרגת קושי בינונית.
לעוד הסברים לגבי דירוג הקושי המשולש, ראו למשל דירוג מפורט באתר קניונינג ניו-זילנדי.
בנוסף, קיים גם דירוג קושי כללי (דירוג צרפתי אלפיני):
F - קל - Facile
PD - קצת קשה - Peu Difficile
AD - קשה למדי - Assez Difficile
D - קשה - Difficile
TD - קשה מאוד - Très Difficile
ED - קשה באופן קיצוני - Extrêmement Difficile
וישנם גם דירוגי ביניים באמצעות פלוס ומינוס. למשל, לפי סדר קושי יורד: pd, pd+, ad-, ad
טכניקות גלישה בקניונים עם זרימה
א. גלישה על חבל אחד: מעבר ליתרונות (והחסרונות) הכלליים שיש לגלישה על חבל אחד, יש גם יתרונות שמיוחדים לנחל זורם. שניים מהם יפורטו למטה.
גלישה על חבל אחד אפשר לבצע על ידי גלישה עם חבל משיכה או על ידי גלישה עם בלוק. יתרת החבל לא משולשלת למטה בחופשיות. לא מומלץ פידלסטיק.
ב. גלישה בחצי חיכוך, או עם אמצעי חיכוך לא נתיק.
ג. השתחררות תוך כדי כניסה למים / הנמכת החבל.
https://www.petzl.com/US/en/Sport/Securing-the-first-rappeller?ActivityName=Canyoning#.WJH8fFPc6po
תקשורת
במפלים גבוהים, ועוד יותר במפלים זורמים, ובמיוחד בזרם גבוה בערוץ נקיקי, אין אפשרות לתקשורת רגילה בין מי שמעל / מתחת למפל, ולא ניתן להודיע על השתחררות מהחבל או על תקלה.
לשם כך יש צורך בתיאום מראש של "נהלי דיבור" (למעשה סימני תקשורת), או באמצעות סימני גוף (יעיל רק במקרה של קשר עין) או ע"י משרוקיות עוצמתיות (עדיף). יש מקומות שבהם נהוג לחבר משרוקית לקסדה, לחליפה או לתיק.
דוגמאות לנדב"ר אפשרי של סימני גוף / משרוקיות:
ציוד נוסף
קריאה נוספת
קישורים חיצוניים
- אתר Descente Canyon - אתר צרפתי עם מידע לגבי אלפי קניונים בעולם וספרות מקצועית
- אתר הדרכה לקניונינג
- התאחדות הקניונינג האמריקאית
- אתר ספרדי עם מידע לגבי אלפי קניונים בעולם
תרמו לדף זה: מיכה יניב, מיכל ויורם, ואחרים...