ההר הכי גבוה בעולם

מתוך Climbing_Encyclopedia
גרסה מ־03:35, 2 בדצמבר 2011 מאת מיכה יניב (שיחה | תרומות) (ההר הכי גבוה במערכת השמש)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

מקובל כי ההר הכי גבוה בעולם הוא האברסט, אבל זה עניין של הגדרה.

הנקודה הכי גבוהה מעל פני הים

האברסט - ההר הגבוה ביותר מעל פני הים

האברסט, הוא אכן הנקודה הכי גבוהה מעל פני הים. הוא חלק מרכס ההימלאיה ופסגתו נמצאת בגובה של 8848מ' מעל פני הים. יש עוד 13 הרים שפסגותיהם מצויות יותר מ-8000מ' מעל פני הים.






הנקודה הרחוקה ביותר ממרכז כדור הארץ

הצ'ימבורסו - הפסגה הרחוקה ביותר ממרכז כדה"א

פיסגת ההר צ'ימבורסו (Chimborazo) באקוודור היא בגובה של 6,267מ' מעל פני הים, אבל היא רחוקה יותר ממרכז כדור הארץ מפיסגת האברסט. זה אפשרי כי כדור הארץ אינו באמת כדור, ויש לו צורה של כדור פחוס, דומה לאשכולית. מכאן שהרים הקרובים לקו המשווה, מרוחקים יותר ממרכז כדה"א מהרים הנמצאים בקו רוחב גבוה. מרחקו של הצ'ימבורסו מן המרכז הוא 6,384.4ק"מ בעוד זה של האברסט הוא 6,382.3ק"מ מן המרכז. הצ'ימבורסו מנצח ב-2,168מ', למרות שהוא אפילו לא הפיסגה הגבוהה באנדים (זה האקונקגואה, כמובן). במדד הזה, מנצח הצ'ימבורסו גם את ההואסקרן (6768מ' - גם הוא גבוה מהצ'ימבורסו), בכ-25מ'. יש עוד כמה פסגות באנדים שרחוקות יותר מהאברסט ממרכז כדה"א, וזה נכון גם לקילימנג'רו.



ההר הכי גבוה מעל בסיסו

הדנאלי - ההר הנישא ביותר מעל בסיסו, ביבשה

זה קשור למידת הנישאות של ההר, כלומר, כמה צריך לרדת מהפסגה, לפני שאפשר לעלות שוב. האברסט לא מתמודד כאן היטב עם הרים נמוכים ממנו בהרבה. הוא מתרומם 4200מ' מעל קרחון הקומבו בצד הנפאלי, ו-5200מ' מעל קרחון הרונגבוק ברמה הטיבטית. המק'קינלי (או דנאלי) שבאלסקה מתנשא 5300-5900מ' מעל סביבותיו, תלוי באיזה צד מודדים, והוא כנראה השיאן במדד זה. הדנאלי הוא בגובה של 6,193מ' מעל פני הים.




ההר הכי גבוה מעל בסיסו, גם מתחת לפני הים

מאונה קיאה שבהוואי - ההר הנישא ביותר מעל בסיסו, שמתחת לפני הים

ההר מאונה קיאה (Mauna Kea) שבהוואי, הוא ההר הגבוה ביותר מעל בסיסו. גובהו אמנם רק 4,205מ' מעל פני הים, אבל עומק האוקיינוס השקט בסביבתו הוא כמעט 6ק"מ. יוצא שהמאונה קיאה מתנשא יותר מעשרה קילומטרים מעל בסיסו, ואם לדייק, 10,203מ'.





ההר הכי גבוה במערכת השמש

אולימפוס מונס, על המאדים - ההר הכי גבוה במערכת השמש

האולימפוס מונס (Olympus Mons) הוא ההר הכי גבוה במערכת השמש, והוא מגמד את כל האחרים. זהו הר געש עגול בקירוב שקטרו כ-625ק"מ, והוא נמצא על מאדים (שימו לב - צדק ושבתאי הם ענקי גאז, ואין עליהם ליתוספרה או הרים. הרים במערכת השמש קיימים על הארץ, מאדים, נוגה וכוכב חמה, פחות או יותר).

החלק הגבוה, המרכזי של ההר ניצב בגובה שלגבהו 27,287מ' מעל בסיסו, וכ-25ק"מ מעל גובה פני השטח הממוצע של מאדים (להשוואה - זה בערך פי שלושה מגובה הר האברסט מעל לפני הים), קוטרו של ההר הוא כ-550ק"מ. הלוע של האולימפוס מונס (הוא הר געש כבוי) הוא באורך 85ק"מ, ברוחב 60ק"מ ובעומק של כ-3ק"מ.

גודלו של אולימפוס מונס הוא כה עצום עד לא ניתן לראות את צורתו של ההר כשעומדים על פני השטח של מאדים. עקמומיות כוכב הלכת לא מאפשרת זאת. גם אם עומדים על פסגת ההר, קשה לאראות את צורתו, כי המדרונות שלו נמשכים עד לאופק. הדרך היחידה לראות את ההר כולו היא מן החלל.ֿ

הלחץ האטמוספרי בפסגת ההר הוא כ-2% בלבד מהלחץ על פני השטח של מאדים, לכן, ניתן לומר שפסגת ההר נמצאת למעשה מחוץ לאטמוספירה של מאדים. לשם השוואה, לחץ האוויר בפסגת האוורסט הוא כשליש מלחץ האוויר בגובה פני הים.

השם הוא הגירסה הלטינית ל"הר האולימפוס", שהוא, על פי המיתולוגיה היוונית, מקום מגוריהם של האלים. האולימפוס הוא שמם של שני הרים: גם ההר הכי גבוה ביוון (2,919מ') וגם ההר הכי גבוה בקפריסין (1952מ').

Olympus Mons הוא גם שם של דגם של נעלים להרים גבוהים של חברת La Sportiva.





תרמו לדף זה: מיכה יניב ואחרים...