פידלסטיק
פידלסטיק (fiddlestick) הוא כינוי לניצרה ייעודית לגלישה עם חבל משיכה. מספר חברות מייצרות התקנים כאלו, ויש גם שמות שונים לכל דגם. בעיקרון מדובר במוט מוארך, מפלסטיק קשיח וחלק (כדי שיחליק בקלות מתוך הקשר).
כמובן שכל מקל חלק עם חור קטן, לחיבור חבל המשיכה, יעשה את העבודה.
כמו בכל המערכות המבוססות על ניצרה, יש כמה יתרונות חשובים:
- זה מאד חסכוני באנרגיה, במיוחד בגלישות ארוכות, בהן נדרש מאמץ למשוך את כל אורך החבל למטה.
- זה גם מאד חסכוני בזמן. משיכה חדה תשלוף את הניצרה וכל החבל ייפול למטה.
- גם אם חבל הגלישה נפסל, גם אם מחברים כמה חבלים קצרים לגלישה ארוכה אחת - אין בעיה לקבל את החבל בחזרה. כמובן שאז צריך לעבור את הקשרים בגלישה, אבל ברגע שמגיעים למטה - המשיכה של הניצרה תפיל את הכל - עם הקשרים...
כמו בכל המערכות המבוססות על גלישה עם חבל משיכה, יש גם כמה חסרונות:
- יש פחות חבל, זה משמעותי במיוחד במקרי חירום.
- ההתארכות בגלישה על חבל יחיד משמעותית יותר מאשר בגלישה על חבל כפול. זה מגדיל את הבלאי של החבל.
- העומס על החבל הוא כפול (כי יש אחד במקום שניים), ושוב - זה מגדיל את הבלאי של החבל.
- נדרש דיוק מקצועי גבוה, הבנה עמוקה של כל מרכיבי המערכת וטעויות נענשות באופן חמור...
תוכן עניינים
אזהרה
שימו לב: טכניקות של גלישה עם חבל משיכה אינן מיועדות למתחילים. חשוב להתאמן ולתרגל את הקמת המערכת ״על יבש״, בבית, מספר רב של פעמים ובוריאציות שונות לפני שלוקחים אותה לשטח פראי...
שימוש
השימוש בפידלסטיק מקובל בטכניקות קניונינג בהן לא רוצים למשוך את חבל הגלישה מהתחנה וגם לא רוצים לסחוב חבל כפול באורכו. ניתן לבנות תחנה של גלישה עם חבל משיכה עם ניצרה או פידלסטיק. גולשים על חבל יחיד. לאחר סיום הגלישה, מושכים את חבל המשיכה שמוציא את הניצרה וכל מרכיבי המערכת (הקשר, הניצרה חבל המשיכה וחבל הגלישה) נופלים.
שימוש מעניין נוסף למערכות גלישה שמבוססות על פידלסטיק הוא הפרדה בין שני הצדדים של החבל. זה אומר ששניים יכולים לגלוש באותו זמן. בקבוצות של גולשים מנוסים - זה חוסך המון זמן. הגולש האחרון בקבוצה רק מוציא את הניצרה וגולש רגיל על חבל כפול.
זה גם מאפשר בדיקה מצויינת לעיגון, שכבר לקח עומס של שני גולשים (בתקווה - עם מערכת גיבוי). אם כך - סביר מאד שהוא יחזיק גם את הגולש האחרון לבדו. לאחר הבדיקה, הגולש האחרון מפרק את עגינת הגיבוי וגולש כרגיל - על חבל כפול.
קשירה
הקשר המקובל הוא קשר אבן שמכונה לפעמים גם קשר פידלסטיק. למעשה - גם קשר מוט יכול לעשות את אותה העבודה. קשר מוט יאפשר שיחרור קל יותר עם חבלים ״קשים״ אבל עשוי להיות קשה לשחרור עם חבלים יותר ״רכים״ ודקים.
בכל מקרה - מומלץ לבחון את המערכת בבית, ״על יבש״ עם החבלים שמתכוונים להשתמש בהם, וממרחק דומה, לפני שמשתמשים בה בקניון אמיתי, רחוק לבית, בלי קליטה סלולרית...
ניתן לחבר את חבל המשיכה בחיבור רפוי לחבל הגלישה, ורק אחריו - לניצרה.
קריאה נוספת
קישורים חיצוניים
תרמו לדף זה: מיכה יניב, בועז לנגפורד, יורם בר ואחרים...