רוג'ום

מתוך Climbing_Encyclopedia
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

רוג'ום הוא אמצעי טבעי ומסורתי לסימון שבילים, מסלולים או מעברים. רוג'ום הוא פשוט גל אבנים קטן. רוג'ומים נפוצים באזורים מדבריים והרריים בכל העולם. במסלילים בדואיים בוואדי ראם ובאפרואוצ'ים למסלולי טיפוס בכל העולם מוצאים רוג'ומים.

עקרון כללי של סימון של שבילים באמצעות רוג'ומים קובע שמציבים את המינימום ההכרחי של רוג'ומים, שבעזרתו מטייל (בהעדר מילה טובה יותר) יכול למצוא את הדרך. המרחק בין רוג'ומים אינו קבוע. מה שמגדיר את המרחק בין כל שני רוג'ומים הוא

חוק הקשר לרוג'ום הבא: מכל רוג'ום אפשר יהיה לראות את הרוג'ום הבא. אם מניחים את ההנחה (הסבירה) שאפשר ללכת גם בכיוון ההפוך, אז גם את הרוג'ום הקודם.

יש מספר גורמים המשפיעים על המרחק בין הרוג'ומים והם מופיעים כפרטורבציות על החוק הבסיסי:

  • אופי השביל: אם השביל מתפתל ואינו סלחני, כלומר, כל טעות תביא לתאונה, או לחילופין, או למבוי סתום, כלומר שאי אפשר לעבור בדרך אחרת בכלל, צפיפות הרוג'ומים תהיה קרובה לערך המגדיר, ואפילו, לעיתים, גבוהה ממנה.
  • חוסר הבטחון של המטייל: אם השביל ברור לחלוטין, המרחק בין רוג'ומים יגדל והצפיפות תרד. מה שיקבע שיש להציב רוג'ום נוסף הוא תחושת חוסר הנוחות של המטייל מהזמן שעבר מאז שראה את הרוג'ום הקודם (אולי איבדתי את הדרך).
  • מידת הנראות של הרוג'ומים: אם ניתן להציב רוג'ומים על קו הרקיע, אפשר יהיה לראות אותם מרחוק, והמרחק יגדל בהרבה.

תורת הרוג'ומים

תורת הרוג'ומים מנסה לנתח בכלים מתמטיים-פיזיקליים את תכונותיהם של רוג'ומים והאינטראקמיות ביניהם.

אקסיומת הרוג'ומים

השימוש ברוג'ום מבוסס על כישורי זיהוי תבניות והיכולת של המוח האנושי להעריך סבירות של אירועים ומבנים. אם מניחים שהסבירות להיווצרות אקראית של רוג'ום הינה נמוכה ביותר, הרי בהימצאותו יש משום הוכחה שעבר שם אדם ובנה אותו באופן מכוון.

סוגי רוג'ומים

סימון שזו הדרך הנכונה

סימון שזו אינה הדרך הנכונה

סימון של הדרך אל הנקודה שממנה זה שבנה את הרוג'ומים נפל אל מותו

ציון של רוג'ום

ציון של רוג'ום (rank) הוא ההערכה של מידת ה"רוג'ומיות" של גל אבנים נתון. הציון הוא פונקציה מורכבת של מספר תכונות:

דרגה (rank)

סדר (order)

טעם (flavor)

צבע (color)

איזור (region)