גרזני קרח

מתוך Climbing_Encyclopedia
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
גרזן קרח מודרני (evo של Grivel) וחלקיו
ראשים של גרזן קרח: מכוש ופטיש

גרזני קרח (באנגלית: ice axes או ice tools, בצרפתית: piolet) הינם כלים לטיפוס הרים גבוהים, מסלולי שלג, קרח ומסלולים מעורבים (mixed).

גרזן קרח הוא הדבר השלישי הכי שימושי שיש בעולם כולו (השני הוא מגבת, כמובן): הוא משמש כעזר בטיפוס, בקטעים תלולים, כעגינה טמונה (deadman's anchor), כיתד לאוהל, כדי לחצוב בקרח, כדי לחפור בשלג ועוד.

אחת המיומנויות הראשונות שעל כל אלפיניסט ללמוד היא בלימת נפילה בעזרת גרזן קרח - self arrest.

לגרזן קרח מספר חלקים: ידית (shaft), ראש (head), חוד (pick), מכוש (adze) או פטיש (hammer), קוץ (spike).

הידית

הידית עשויה להיות ישרה או מעוקלת בצורות שונות. ידיות ישרות מקלות על נטיעה של הגרזן בשלג לשימוש כאחיזה או כעגינה. ידית לא ישרה מקשה על החדרת הגרזן לשלג.

לגרזנים טכניים יש לרוב ידיות עם כיפוף קל באיזור האחיזה של הידית, או קימור לאורך כל הידית.

כיפוף באיזור האחיזה נותן לפיתה טובה ומונע מפרקי אצבעות הידיים להחבט בקרח עם כל מכה. ידית שהיא כולה קמורה מתאימה יותר ליציאה מקטעים שליליים, כי יש קטע ארוך של הידית שיכול לדלג על "בטן" או מדרגה בקרח.

יש גרזנים עם ציפוי גומי על הידית, לאחיזה טובה יותר ושיפור החיכוך. הגומי גם שומר על הידיים חמות יותר. הוא מקשה, לעומת זאת, על החדרת הגרזן לשלג ונוטה להתקלף לאחר שימוש רב.

צורת החוד

צורות חוד של גרזני קרח

צורת החוד קובעת את הכיוון בו החוד נכנס לקרח עם משיכה כלפי מטה. כיוון זה משפיע על הקלות והמהירות בו החוד חודר לקרח.

צורות חוד שונות על פי הזוית

זוית חדירה חיובית: כאשר החוד מצביע לכיוון הידית. בעיקר בגרזני הליכה. זוית חיובית מקלה על בלימה בעזרת הגרזן.

זוית חדירה נייטראלית: כאשר החוד מקביל לידית. קיים בגרזני הליכה.

זוית חדירה שלילית: כאשר החוד מצביע מן הידית והלאה. בעיקר בטיפוס קרח טכני, מפלי קרח וקרח תלול.

צורות חוד שונות על פי השימוש

קלאסי - חוד קלאסי מצוי בעיקר בגרזני הליכה והחוד בהם הוא קמור במקצת.

טכני - חוד טכני צורתו קעורה והוא מצוי, מן הסתם בגרזנים טכניים.

חלול - חוד סופר-טכני המיועד בעיקר לקרח של מים. צורתו היא של צינור חלול, והוא נחשב מיושן וכמעט אינו בשימוש.

סטנדרטים

יש שני סטנדרטים לגרזני קרח:

Basic - B - גרזנים בעלי ציון זה מיועדים לחציית קרחונים וטרקים על שלג. יש להם ידית שהיא חזקה מספיק לשימוש כעגינה. גם החוד והראש עוברים מבחנים בהתאם.

Technical -  T - גרזנים בעלי הסימון הזה מיועדים לטיפוס הרים ולטיפוס טכני. הם חזקים בכ - 30% לפחות מגרזני B, ומיועדים לשימוש אגרסיבי בהרבה: פיתול החוד על ידי תקיעתו בחריצי סלע, דפיקה עם הראש וכו'.

חלק מהדגמים ניתן למצוא עם שני הסטנדרטים, לפחות של החוד. חודים של B הם דקים וקלים יותר ובוודאי אינם מיועדים לטיפוס מסלולים מעורבים (mixed routes), טיפוס סלע (dry tooling) וכו'. לעומת זאת, חודים בסטנדרט B מתאימים לטיפוס מסלולים שיש עליהם קרח בלבד, כי הם חודרים לקרח בקלות, שוב, בהיותם דקים יותר.

חוגים של T הם רב שימושיים, ומתאימים לשימוש יבש (dry-tooling), למסלולי קרח ומיקסד. מצד שני הם יותר כבדים ועבים.

חלוקה על פי שימושים

גרזן הליכה

גרזני הליכה

גרזן קרח ארוך בעל מוט ישר, באורכים שבין 60 ל-90ס"מ, המשמש לטיפוס שלג וקרח לא תלול. כדי למצוא את האורך המתאים, עומדים על משטח מאוזן. הגרזן, כשהוא אחוז ביד, אמור להגיע בדיוק עד הרצפה או להיות באויר בדיוק מעל לרצפה. ככל שהשטח תלול יותר קל לשלוט בגרזן קצר יותר. להליכה בשטח לא תלול אפשר גם לקחת גרזן קצת ארוך מדי, אבל גרזן ארוך הופך מסוכן במדרונות תלולים ומקשה על self arrest.

כמו כן, בזמן בטיפוס מדרונות שלג משתמשים בראש הגרזן כאחיזה, כאשר הידית נטועה בשלג לכל אורכה. ידית ארוכה מכריחה להרים את היד גבוה בכל פעם שרוצים לשלוף את הגרזן, וגורמת להתעייפות שלא לצורך.

בשנים האחרונות מופיעים יותר ויותר גרזני הליכה עם מאפיינים של גרזנים טכניים: כיפוף קל בידית, זוית חדירה של החוד וכו'.

גרזן טכני

Tech Ice Tool.jpg

גרזני קרח המשמשים לטיפוס קרח תלול ומפלי קרח. גרזנים טכניים הם באורכים של 45-55ס"מ. גרזנים ארוכים מזה קשה להניף מעל הראש למכה טובה. גרזנים טכניים מגיעים בזוגות, אחד לכל יד. החוד שלהם (pick) בזוית חדירה חיובית לקרח והפעלת עומס על הידית (shaft) גורמת להחדרה של הגרזן לעומק רב יותר בקרח. לגרזנים בקבוצה זו ידית קמורה או כפופה להגנה על פרקי האצבעות מפגיעה בקרח ולמעבר טוב יותר של בליטות בקרח.

בשנים האחרונות הופיעו גם גרזנים שהם ייעודיים למסלולי קרח טכני במיוחד ולתחרויות. גרזנים אלה הם ללא רצועה (leash-less) ועם שניים או שלושה מקומות אחיזה לאורך הידית. שתי תכונות אלה מאפשרות להחליף ידיים על הגרזן, להתרומם גבוה יותר בלי להעביר את הגרזן (לאחוז גבוה יותר) ולהחליף גרזנים בין הידיים.

גרזנים טכניים

בעת בלימה של נפילה עם גרזנים טכניים יש להיזהר במיוחד. זווית הכניסה החיובית, גורמת לחדירה של החוד בבת אחת לתוך הקרח, ומקשה ביותר על self arrest. יש עדויות על מטפסים שניסו זאת ופרקו את הכתף בגלל המשיכה הפתאומית.

בכל זוג של גרזנים טכניים גרזן אחד מגיע עם החלק האחורי בצורת מכוש (adze) והשני עם החלק האחורי בצורת פטיש (hammer). מטפסים של מסלולים אלפיניים טכניים נוהגים לקחת גרזן שלישי, קצר וקל מאד, לכל צרה שלא תבוא...


קישורים


תרמו לדף זה: מיכה יניב ואחרים...