אושבה

מתוך Climbing_Encyclopedia
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
פלטת זיכרון לזכר מיכאל, בוריס, אלכסיי ומיכאל שנהרגו על אושבה ב-2016. צילם יאן ריבק.
אתר הנצחה באושבה. ברקע פסגת אושבה דרום. צילם יאן ריבק.
משמאל לימין: בוריס גורפינקל, מיכאל לוויאנט, אלכסי דולינין, מיכאל דריופון, 2016


אושבה הוא הר גרניט דו ראשי, בגובה 4710מ׳, והוא אחת הפסגות הבולטות של הרי הקווקז. ממוקם בנפת מסטיה שבגאורגיה, מערבית לאלברוס.

למרות שאינו מדורג בין עשרת ההרים הגבוהים של הרי הקווקז, הוא ידוע כ"מטרהורן של הקווקז", בשל נישאותו, פסגתו המשוננת, והדמיון (הרופף) למטרהורן שבאלפים. לאושבה שתי פסגות, כאמור. גובה הפסגה המשנית, הצפונית, הוא 4,690 מטר.


מקור השם

מקור שמו של ההר לא ברור בדיוק. השערות שונות כוללות: "הדרך לשום מקום", "המקום של המכשפות סבאת'". ישנו גם הסבר שמבסס את ההסבר על השפה הסוואנית המקומית. על פי הסבר זה השם מורכב מ"אוש" - נורא ו"בה" - הר. כלומר "ההר הנורא".

טיפוס על האושבה

אושבה ידוע כאחד ההרים הקשים לטיפוס בהרי הקווקז. הוא תלול למדי ומזג האוויר עליו אינו יציב.

האדם הראשון שהגיע אל הפיסגה הצפונית היה ג'ון גרפורד קוקין (John Garford Cokkin) עם מדריך טיפוס שוויצרי בשם אולריך אלמר (Ulrich Almer) בשנת 1888. הקבוצה הראשונה שטיפסה לפסגה הדרומית (הגבוהה יותר) הייתה קבוצה בת ארבעה רופאים בהובלתו של אוסקר שוסטר Oscar Schuster: אדולף שולץ הגרמני (Adolph Schulze), פריץ רייכרט (Fritz Reichert) אלברט וובר (Albert Weber) ורוברט הלבלינג השוויצרי (Robert Helbling).

לפני כן היו לפחות 20 נסיונות כושלים להגיע את הפסגה והיא נחשבה להר הקשה ביותר בעולם, בזמנו. בין הנסיונות הכושלים האלו היה גם נסיון של קוקין, אותו קוקין שהגיע ראשון אל הפסגה הצפונית.

אסון אושבה 2016

בשנת 2016 יצאו בוריס גורפינקל ומיכאל לויאנט מישראל כדי לטפס על האושבה. הם טיפסו על המפנה הדרומי של הפסגה הדרומית על מסלול בשם גבריאל קארגיאני (Gabriel Khergiani 5b). הקבוצה לקחה אוכל לחמישה ימים. במהלך העלייה ביום הראשון נקלעו, כפי הנראה, למפולת שהפילה אותם מגובה רב. באסון נהרגו ארבעה: בוריס גורפינקל ומיכאל לויאנט מישראל ויחד איתם גם אלכסי דולינין משבדיה ומיכאל דריופין מרוסיה.

המפולת אירעה, כנראה, ביום שני 1.8.2016. החיפושים אחריהם החלו ביום חמישי, והמטפסים התגלו ביום שבת [1,2,3].

בקיץ 2017, נקבעה פלטת זיכרון לזכרם בתחתית המסלול.

הקבוצה שעלתה לשים את פלטת הזיכרון פגשה שלישיה מאוקראינה שהלכה לטפס את אותו מסלול. בבלוג של השלישיה, מתואר המסלול ומוזכר היתקלות בשרידי ציוד של המטפסים [4].

קישורים חיצוניים

[1] אסון בגיאורגיה: שני מטפסי הרים ישראלים נהרגו, ישראל היום 6.8.2016

[2] שני ישראלים נהרגו בטיפוס הרים בגיאורגיה, Ynet, 6.8.2016

[3] שני ישראלים נהרגו בתאונת טיפוס הרים בגיאורגיה, הארץ 6.8.2016

[4] בלוג המתאר את המסלול והטיפוס של שלישית מטפסים מאוקראינה ביולי אוגוסט 2017


תרמו לדף זה: מיכה יניב, דורון בר, יאן ריבק, ואחרים...