Power-endurance
Power-endurance is the ability of a muscle, or a muscle group, to perform a movement for a small number of repetitions (5-8), through a not-very-short perid of time and under sub-maximal resistance. This ability is needed to climb long sequences of hard moves. The crux sequence will require power-endurance to climb through if it is not a one or two-moves sequence (requiring more explosive power) but four-five moves and longer. Some say - up to a full pitch of hard moves.
Another common definition is the capacity to maintain a physical efoort, while resisting failure due to muscle fatigue.
Power-endurance is similar to power, in that that both use the anaerobic system. The fuel that both opperate on is tha ATP stored in the muscles. The best way to know if you fall due to power-endurance failure is to ask if you're pumped. If you fall because your fingers open and slip from the holds, and your forearms are bulging and almost bursting - you're pumped. Physiologically, you've reached the anaerobic threshold - the point where there's no more ATP left and the metabolism switches to aerobic effort - using oxygen to fuel the muscles. The pump is because your oxygen debt is too high already, and is what makes it so hard to keep going.
Training for power-endurance=
אימון לפיתוח כוח-סיבולת נחשב שלב ראשוני לכל אימוני הכוח. כוח סיבולת מקיים אינטראקציה חזקה עם כוח מתפרץ וגם עם סיבולת. סיבולת השרירים ניתנת לאימון בכל גיל כמעט, אם כי בגיל צעיר מאד נדרשת זהירות רבה והתגובה לאימון אינה מהירה. מקובל כי מרבית השיפור בתפקוד כוח הסיבולת אצל ילדים עד גיל 10-12 נובע מהשיפור בטכניקה והתייעלות התנועה ולא מן השיפור בכוח-סיבולת של השרירים ממש.
ניתן לשפר את כוח הסיבולת על ידי אימון גם של היכולת האירובית וגם של האנאירובית. אימון אירובי ייעשה בדופק שבין 50 ל-80% מהדופק המקסימאלי למשך 20 דקות או יותר (ככל שאתה יותר בכושר, תוכל להתקרב יותר ל80%). מרבית המסלולים (או הפיצ'ים) אורכים הרבה פחות מעשרים דקות ולכן המטפסים מגיעים לשלב ההתאוששות הרבה לפני הדופק עולה. בנוסף, בעבודה אינטנסיבית כמו בבולדרינג או באונסייטים של מסלולים קשים, קצב הלב עשוי לעלות מעל 80%. במצב זה, מרבית המאמץ הוא אנאירובי. אימון אנאירובי בטיפוס ניתן לעשות על סטים של מסלולים לא קשים או טרברסות ארוכות. אם מצליחים להגיע למצב של 20 דקות על הקיר ללא הפסקה, מקבלים אימון אירובי. טיפוס עם משקל לא כבד (5-10% ממשקל הגוף) מאפשר להעלות דופק מהר.
אימון אנאירובי דורש מאמץ בעצימות גבוהה יותר לפרקי זמן קצרים יותר.
קישורים חיצוניים
תרמו לדף זה: מיכה יניב ואחרים...