גיא בן הינום
גיא בן הינום הוא מצוק קטן (עד 17מ' אם רוצים להיות נדיבים) שנמצא בתוך העיר ירושלים, מתחת לסינמטק, מעל דרך העפר המובילה לכפר סילואן.
מדריך זה מבוסס על החומר שאספו יואב וייס ומיכה יניב למדריך גיא בן הינום, שבתורם, הסתמכו על מדריך גיא בן הינום הראשון שהכין אנדריאה ענתי ב-1979.
תוכן עניינים
איך מגיעים
גיא בן הינום נמצא בירושלים, מול חומות העיר העתיקה. נוסעים לכיוון ימין משה/משכנות שאננים, ממשיכים לרמזור של תחנת הדלק של גן הפעמון ופונים לכיוון מתחם תחנת הרכבת הישנה. משם יש שלוש אופציות:
החניה העליונה
מסתובבים סביב הכיכר של תחנת הרכבת, חוזרים לרמזור ושם פונים שמאלה ליד הכניסה לכנסיה הסקוטית. זו דרך ללא מוצא שמסתיימת בגשר של הסינמטק. חונים שם, עוברים את הגשר ויורדים מתחתיו לדרך העפר שיורדת לכפר סילואן.
החניה התחתונה
ממשיכים אחרי הכיכר, ומגיעים לרמזור של אבו-טור (שכונת אבי השור, למי שזה מעניין אותו). ממשיכים ישר ולמטה ובפניה הראשונה פונים שמאלה. זו פניה חדה לכביש צר ותלול - זהירות. יורדים למטה וחונים מתחת למצוק של הגיא.
החניה האמצעית
ברמזור של אבו טור פונים שמאלה וחונים מול מלון הר ציון. ממשיכים ברגל עד לגשר של הסינמטק ויורדים בדרך העפר.
ציוד
מרבית המסלולים בגיא אינם מבולטים, בעיקר הקלים. רובם ניתנים להובלה בטראד (על אבני עיגון). למסלולים המבולטים יספיקו 6 או 7 ראנרים. למסלולי הטופ-רופ - חבל של 34מ’ יתאים לכל המסלולים בגיא. אורך מסלולים ניתן כך שבהובלה ניתן יהיה לתפוס עמדה נוחה מעבר לחומת האבן.
יש להמנע ככל האפשר מלתלות טופ-רופים על או מעבר לחומה הבנויה. כבר היו מקרים שנגרמה חבלה בזדון לעגינות. ככלל יש להתייחס אל חומת האבן בחשדנות יתרה מאחר והיא לפעמים מתפרקת…
- נא לא לקדוח בולטים נוספים מבלי להיוועץ בקהיליית המטפסים המקומית.
- נא לשמור על הנקיון, יש בגיא תנועה כל כך ערה של מטפסים שהנזק המצטבר כבר יוצא מכלל שליטה.
- טפסו בזהירות, ותהנו.
היסטוריה
בתחילת 2009, החליטו אנשי רט"ג (רשות שמירת הטבע והגנים הלאומיים) שגדר האבן שבנוייה מעל המצוק הטבעי (להלן - "החומה") מסוכנת וסגרה את הגיא לפעילות. לטענתם - לא היה תקציב לשיפוץ החומה. אנדריאה תרם כ-30 אלף ₪ למטרה זו, אך מסיבות שונות (שרובן לא ידועות...) השיפוץ לא החל עד אמצע שנת 2012, והסתיים בסוף 2012. בפברואר 2013 עדיין לא נפתח המצוק לטיפוס, אם כי לאחר מספר פגישות בין נציגי מועדון המטפסים ואנשי הרט"ג הוסכם כי האתר ייפתח לאחר שיפוץ העוגנים במקום.
בשנת 2017 בולט המצוק מחדש על ידי אלון מלאכי. בין השאר בולטו קוים שלא היו מבולטים בעבר, וחלק מהקוים שבולטו לא מתאימים למסלולים הרשומים במדריך (למשל - מייל בוקס ומה שמו).
המסלולים
המסלולים ממוספרים מכיוון הסינמטק במורד הגיא לכיוון סילוואן. הדירוגים ניתנים גם בשיטה הצרפתית וגם ב-YDS מסיבות היסטוריות - כך נהגו לדרג בגיא, במקור.
מסלול 1. הסוף של רני (5.8) רני קלבו on sight. לפני תחילת המצוק עצמו, מאחרי העצים, ישנו גוש סלע גדול. כולם אמרו לו שאם הוא יטפס אותו, זה יהיה הסוף שלו… מסלול רקוב שטופס רק פעם אחת.
מסלול 2. Nottingham Fissure (5.8) G. פטר 90’. החריץ האנכי 2 מטר משמאל לתחילת המצוק.
מסלול 3. הקצר (5.9-) G. מימין לגוש סלע בולט בגובה 2 מטרים ועד עץ האורן למעלה.
מסלול 4. בלי טובות (פחות אבל עוד כואב) (d5.10)PG-. מיכה יניב: עולים בקצהו הימני של הצניר, מטר משמאל ל-’הקצר’. אם תפסתם גשר טוב אתם במסלול.
מסלול 5. איי זה כואב לי (d5.11) TR. מטר משמאל ל-’בלי טובות’. זהירות מהאחיזה החדה.
מסלול 6. פרוייקט של הילדים, קשה! TR. עולה בצניר 2 מטרים משמאל ל’מאמי’.
מסלול 7. מאמי (5.8) G. עולה בסוף הצניר באלכסון שמאלה אל סדק טוב ימינה ולמעלה מימין לעץ.
מסלול 8. Bill’s Pinky (a5.10) PG. זהו בעצם ’מאמי direct’ ועולה ישר אל הסדק הטוב.
מסלול חדש: 5+, מבולט מימין לשקד הקל, על שפת הצניר.
מסלול 9. השקד הקל (5.5). עולה באלכסון שמאלה בנתיב הקל ביותר אל עץ השקד.
מסלול 10. דוע’ורי (דוגרי) (5.8+). בין ’השקד’ ל’השקד הקל’ והישיר מבין שלשתם. עולה בסדק שביניהם.
מסלול 11. *השקד (5.7). בפינה שמימין לגוש של המגנזיום המסלול עולה גגון קטן בצעד הראשון וממשיך אל עץ השקד וסוטה שמאלה אל היציאה הקלה. 17 מ’.
למסלולים 12 - 16 השתמשו פעם בשלושת הפיתונים התקועים בסדק שמעל לגוש כתחנה. 8 מ’.
מסלול 12. חתול במגפיים (5.10). בצד הימני של ה-arete.
מסלול 13. *בילבי (b5.12) TR. עולה על הפינה (arete) של גוש המגנזיום. (זהירות, טנדוניטיס!)
מסלול 14. *המגנזיום (d5.11). הובל בטיפוס מלאכותי וגם טופס בסולו (אלי ניסן) עליה בסדק שבאמצע ’גוש המגנזיום’ אל האחיזה הטובה (!?) למעלה.
מסלול 15. הטיטניום (c/d5.12) TR. כמו המגנזיום רק בלי הסדק.
מסלול 16. החריץ הגדול (5.8) G. המסלול עולה משמאל לחריץ שבין הגוש של ’המגנזיום’ והקיר של ה’חורצי’ק’. הקדמה נחמדה ומלאה ג’אגים לטיפוס מסלולים שליליים...
מסלול 17. החורצי’ק\הצו’פצי’ק (b5.11) TR? טיפוס ב’פייס’ השלילי ליד הפיטון ולמעלה.
מסלול 18. המלאכותי של ויקטור (c5.10( PG. מטר וחצי משמאל ל’חורצי’ק \ צו’פצי’ק’. טופס לראשונה ע"י ויקטור(?) במלאכותי ושימש בעיקר ללימוד טכניקה זו. ע"פ מדריך הגיא הראשון: "…לא הצליח איש לטפס אותו חופשי למרות מספר ניסיונות. טוב לאימון בשימוש בסולמות. דירוג: (A2,VI)". למעשה, המסלול הובל בטראד מספר רב של פעמים, וגם טופס בסולו על ידי לא מעט.
מסלול 19. המלאכותי של וולף (5.10d). מטר משמאל ל’ויקטור’, עולה בחריץ הברור והשלילי מאוד. יש בו פיטון ישן וחלוד. במדריך הראשון כתוב: "...לא ידוע על ניסיונות לטפסו חפשי. רובו בשיפוע שלילי. דירוג: (A2,VI)."
המסלולים 20 - 25 חולקים (פחות או יותר) belay \ עגינת טופ -רופ אחת מאוד נוחה. נקשרים אל סלע גדול מלא גשרים ענקיים קרוב לראש החומה. 25 מ’.
מסלול 20. קוקו (a5.10). אלי ניסן 79’. מעל ל’המדף’ ישנם שני סדקים, קוקו עולה בימיני וממשיך מימין למסלול של ’המדף’. רצו, בזמנו לקרוא לו ’המסלול של אלי’, אך הוא התנגד בתוקף, וכך נקרא המסלול על שם שערו הארוך…
מסלול 21. *המדף (5.9) G-R (הצעד הראשון, שהוא גם הקשה, אינו מאובטח - כל השאר G). שני מטר מימין לכוכביות ישנו צניר קטן, ומעליו מדף. המדריך הראשון מתאר: "נעשה תכופות בטיפוס מלאכותי (A1), אך לעתים רחוקות חפשי. כל הקושי בהתחלה, אח"כ יותר קל".
מסלול 22. בלרינה (a5.10) PG. מסלול נחמד בערך מטר משמאל ל’המדף’ ומימין ל’כוכביות’. מתחיל באחיזת חצי סהר גדולה.
מסלול 23. *הכוכביות (5.7-5.10) PG. המסלול נקרא על שם האחיזות הבולטות בצורת כוכביות. מתחילים על המדרגה, בערך מטר מימין ל’עץ הזית’, עם כיס גדול, נוטה ימינה בגובה כתפיים. המסלול הרגיל עולה 2 מטר לסדק אנכי, פונה ימינה מטר, וממשיך עד למעלה (5.8). ניתן גם לטפס ישר למעלה (יותר קשה). הגרסה הקלה ביותר (5.7) נקראת ’הטרברסה הקטנה’, אחד המסלולים הראשונים בגיא, עוקף את החלק הקשה בכוכביות משמאל - דרך עץ הזית.
מסלול 24. אצבעיות (c5.10) TR. בין ’עץ הזית’ לכוכביות ישנו מסלול מעושה למדי, מטפסים תוך שימוש בחורים הקטנים לאצבע אחת או שתיים עד למעלה.
מסלול 25. עץ הזית (5.4) G. עולים בחריץ הברור משמאל לכוכביות, פונים שמאלה וממשיכים עד למעלה.
מסלול 26. הפינה של הבולדר (5.11) TR. חנינא קליא 84’. כשמו כן הוא. עולים על הפינה (arete) מטר וחצי משמאל לעץ הזית. בכל אתר אחר זה היה נחשב צעד בולדרינג קטן.
מסלול 27. באמצע הבולדר (b/c5.10) TR. חנינא קליא 84’. עולים בסדק האנכי באמצע הבולדר. כנ"ל.
מסלול מסלולים 28 - 30 חולקים זוג בולטים כתחנה 28 מ’.
מסלול 28. החריץ הרטוב (a5.10) G. בעיית בולדרינג נחמדה שלילית ומרשימה.
מסלול 29. החריץ היבש (5.9+) G. בעיית בולדרינג נחמדה שלילית ומרשימה.
מסלול 30. משמאל לחריץ היבש (c/d5.11) TR. חצי מטר משמאל ל’חריץ היבש’. הרעיון הוא לעלות מבלי להשתמש בחריץ.
מסלול 31. שביל החלב / כיפה סרוגה (5.8+) PG. אוהד שפי ואורי ליניאל 94’. מימין ל’ידית’, מתחיל בחריץ ועולה בשלילי ישר למעלה. אחיזות ענקיות!
מסלולים 32 - 35 חולקים זוג בולטים כתחנה. ל’ל’ זו תחנת טופ רופ עם מטוטלת רחבה ומרגשת... 28 מ’.
מסלול 32. *הידית (5.8) PG- המסלול עולה קצת בשלילי, משמאל לגוש סלע גדול, השסוע במרכזו, התלוי בערך 3 מטר מעל לקרקע. היציאה יותר קלה אם יודעים איפה הידית…
מסלול 33. באמצע בין הידית והשי (5.9) PG עוד מסלול מאולץ. עולה בתוך הסדק שבגוש של ה’שי’.
מסלול 34. *המסלול של שי (5.8+) PG שי חסון. המסלול עולה מימין לגוש של ה’שי’, הקושי ביציאה בסוף. מהמדריך הראשון: "מעדיפים להוביל אותו מאשר את שכנו ’הידית’ הקל ממנו, כי העגינות יותר טובות."
מסלול 35. ’ל’ (a5.10) PG- מטר משמאל ל’שי’ ישנו סדק שעולה אל מדף קטן ומשם בחריץ רדוד עד למעלה.
מסלולים 36 - 37 חולקים תחנה משני בולטים.
מסלול 36. Mail Box (5.12d). מסלול??? ישן שהובל לראשונה על ידי יונתן ברלב 1996. המסלול עולה אל חריץ אופקי גדול ומשם עד למעלה.
מסלול 37. מה שמו (c5.12) TR. קצת משמאל ל ’Mail Box’ עולים עם ידיים בחריץ \ סדק שמתחיל שלושה מטרים מהרצפה ועולה באלכסון שמאלה, ומשם בסדרה של כיסים עד למעלה.
ישנם זוג בולטים בתחנה ל’B-55’, ’B-52’ ולכל הורסיות שלהם (מסלולים 38 - 40). 20 מ’.
מסלול 38. *B-55 ישנן כמה גרסאות למסלול זה, כולן עולות אל המדף שבבסיס הצניר, ומשם:
מסלול א) הB-55 המקורי (c5.10) TR. עולה בצידו הימני של הצניר, שני מטרים משמאל ל ’מה שמו’. כבר כמעט ולא מטפסים את המסלול הזה כיוון שה ’direct’ כ"כ הרבה יותר יפה.
מסלול ב) B-55 direct*(a5.11) X¬G . (פעם היו עליו בולטים (ואולי שוב יהיו) אך הם נגנבו ע"י בני-בליעל) עוד מטר שמאלה, עולה באמצע הצניר תוך שימוש באחיזה נסתרת. מסלול גאוני, אחד היפים בגיא.
מסלול ג) בין ה’B-55’ ו ה’B-52’ (a5.12). מסלול מאולץ משהו שעולה בין ’B-55 direct’ וה’B-52’ רק שאסור להשתמש באחיזות טובות, ובעיקר החריץ הטוב של ה’B-52’.
מסלול 39. B-52 (a5.10). מטר משמאל ל ’B-55 direct’. המסלול עולה אל מדף גדול (בצניר), ומשם בסדק האנכי למעלה.
מסלול 40. משמאל ל-B-52 (5.9).
מסלול 41. המסלול של עדינה (5.8) G. עדינה אליהו 84’on sight!. עולים בחריץ הברור מטר מימין ל’ארוך עם המערה’ וממשיכים ישר למעלה.
מסלול 42. *הארוך עם המערה (5.7) G. כשמו כן הוא, ארוך וגם יפה (וגם עם מערה). עולה במעבר הקל שבין הצניר של ה-’B-52’ לגג של החצבים. המסלול עולה ונוטה טיפה ימינה אל המערה ואל החומה הבנויה. 25 מ’.
מסלול 43. הארוך (5.7) G. מתחיל כמו ’הארוך עם המערה’ אך נוטה שמאלה אחרי 4 מ’ ועולה באלכסון אל השיחים ואל סוף החומה הבניה. היה מסלול יותר מוצלח לפני שהצמחיה השתלטה שם.
מסלול 44. מתחת לחצבים (c5.10) TR. מסלול קצר מאוד שעולה בחריץ שמימין ל’ברוס’ אל מדף מלא פקעות של חצבים. למשועממים בלבד.
המסלולים 47 - 45 חולקים זוג בולטים כתחנה. 25 מ’.
מסלול 45. המסלול של ברוס (a5.10) PG. ברוס דיבנס משמאל לארוך ישנו גג\צניר רחב, המסלול עולה דרך החריץ שחוצה את הגג הזה (יותר ימינה...). בגג עצמו ישנו גשר אופקי ענק שהוא גם עגינה וגם אחיזה מצויינת (אפשר עד הכתף). נא להזהר כאן מאחר ואם נופלים (אפילו בטופ-רופ) כאשר הזרוע תקועה בפנים היא תשבר בצורה לא סימפטית.
מסלול 46. *הקידרון (b/c5.10) PG. מיכה יניב 1995. משמאל ל’ברוס’ ישנו מדף משופע, ומעליו (קצת שמאלה) חריץ שדומה לmail box, הקרוקס הוא לדחוף יד לחריץ הנ"ל. משם יש לייבאק נחמד ואחיזות טובות עד למעלה. מומלץ. מסלול 47. *ג’ים (d5.11) -PG. ג’ים גארבר. (גם מכאן נגנב הבולט) עולים בגוש שמשמאל לקידרון ומימין ל’G’. המהדרין פוסלים את המדף של הקדרון לנעילת עקב, וגם את ה’Mail Box’ של הנ"ל ליד. יפה.
מסלול 48. *G (c5.12) G. נקרא על שם תאוצת הכובד של כוכב לכתנו. עולים למרפסת דרך החריץ או מצד ימין. מהמרפסת עוקבים אחרי הבולטים עד למעלה. ישנם זוג בולטים למעלה בתחנה. 30 מ’.
מסלול 49. G לעניים (a5.12) TR. עולים למרפסת, טרברסה שמאלה לאורך המרפסת ויוצאים בקצה השמאלי של הגג.
מסלול 50. מולך (5.10). נפתח ע"י פיטר ליבסי בסולו!! עולים בחריץ מאחורי העץ ומשמאלו. בהמשך עולים משמאל לגג של ה’G’.
מסלול 51. יום שישי ה13- (b5.12) TR. לירון אקסלרוד ומושיק פלד אוקטובר 95’. משמאל ל’מולך’ בפינה הקיצונית ביותר שאפשר בגוש הזה.
מסלולים 52 - 56 חולקים זוג בולטים כתחנה. 23 מ’.
מסלול 52. החור השחור (b5.12) TR. עולים בגג, בערך מטר מימין מה’זהו זה’ תוך שימוש בחור פיצפון (שעל שמו נקרא המסלול) וכמה צעדים דינמיים.
מסלול 53. הזרת (c5.10) TR. עוברים את הגג שמשמאל ל’זהו זה’ תוך שימוש בחורים שמתחת לגג.
מסלול 54. *זהו זה (a5.10) G. עולים מתחת לגג של ’הזרת’ ועוברים שמאלה לגשר ענק, בערך מטר מימין ל’רפי’. המשך ישר למעלה.
מסלול 55. *זע"ה כר"א (5.9+) G. בין ה’זהו זה’ ל’רפי’. עולים באחיזה התחתית של ה’רפי’ ומושכים ימינה. ראשי תיבות של: ’זהו זה’ עם התחלה כמו ’רפי’ אל-תחשבו-שזה-כל-כך-פשוט.
מסלול 56. רפי (5.9) G. מתחילים באחיזה תחתית בראש המעויין, ועולים צעד שמאלה וישר. מהמדריך הראשון לגיא: "אולי המסלול היפה ביותר באתר. אין מנוחה באמצע."
מסלול מסלולים 57 - 62 מתחילים ממדרגה גדולה ורחבה. הם חולקים זוג בולטים כתחנה. ל’רוקנרול’ זו תחנת טופ-רופ עם מטוטלת רחבה ומרגשת... 20 מ’.
מסלול 57. רוקנרול (d5.11( TR. עולים על הפינה של הפייס החלק חצי מטר משמאל ל’רפי’.
מסלול 58. *דיסקו טנגו (c5.11) PG. מטר משמאל ל’רוקנרול’. מתחילים באחיזה תחתית מתחת לאיפה שהיה פעם בולט ועולים ישר למעלה בסדרה של חריצים אפקיים.
מסלול 59. עוץ לי גוץ לי (d5.12) TR. באמצע בין ה’דיסקו’ ל- ’Long Reach’, לאורך פינה קטנה ולא ברורה.
מסלול 60. *Long Reach (b5.10) G. מתחילים באוזן הגדולה וממשיכים ישר דרך החריצים האפקיים. מסלול יפיפה ומומלץ בחום. 15 מ’
מסלול 61. בין האפילו פטר ל-Long Reach (c5.10) G. עולים בין שני המסלולים הנ"ל מבלי להשתמש באחיזות שלהם... מאולץ אך נחמד.
מסלול 62. *אפילו פטר (b/c5.10) G. מתחילים באוזן הגדולה ופונים שמאלה אל ה- "V" הרדוד. מהמדריך הראשון: "למרות נסיונות חוזרים ונשנים, האדם היחידי שהצליח להתגבר עליו בינתיים הוא פטר ליבסי. בנגוד להרגליו לטפס כל מסלול ’סולו’, פה אפילו פטר מצא לנכון לבקש אבטוח חבל."
מסלול 63. אפילו פטר direct start (a5.11) G. מיכה יניב 97’. מתחילים מתחת ל-"V" וישר עד הסוף למעלה.
מסלול 64. הסבתא של שי (a5.12) TR. מושיק פלד ועמית שילוני 95’. עולים בין ה’אפילו פטר’ ו’הסימפוניה’ על האחיזות הקטנות ביותר שאפשר (לדמיין).
מסלול 65. *הסימפוניה [לשעבר: הסימפוניה הבלתי גמורה] (5.12a/b) G. מטר מימין ל’מפצח האגוזים’ עולים קצת משמאל לבולטים. עגינה על העץ למעלה. מומלץ. 20 מ’.
מסלול 66. *מפצח האגוזים (5.8) G. עולים בפינה השמאלית של הקיר של ה’Long Reach’ אל המדף הגדול. משם אפשר שמאלה ולמעלה: יותר קל אבל מלוכלך ומצומח, או ישר למעלה: יותר קשה למתחילים, אבל בהחלט יותר יפה. ישנן כמה סברות לדרך בה קיבל המסלול את שמו. אחת טוענת שאנדריאה, כהרגלו שרק איזו יצירה קלאסית תוך כדי הובלה, ומישהו שאל: "מה זה?" ואנדריאה ענה: "מפצח האגוזים" (הסיפור המלא בספר ’לך טפס על הקיר’)... 22 מ’.
מסלול 67. הטרוורסה של שי בסוף החריץ של מפצח האגוזים פונים ימינה עם הקלף (flake) הגדול עד מעל ל"אפילו פיטר". 25 מ’.
בקטע שבין ’מפצח האגוזים’ ו’הגשר’ ישנה טרברסה גבוהה ומפחידה, וגם המון בעיות בולדרינג, חלקן קשות מאוד.
מסלול 68. הגשר (5.7) G. 3 מ’ מימין ל’אמברוליו’ עובר במרכז הגגון המשולש.
מסלול 69. Jim’s Buttress (5.8). ג’ים גארבר. המסלול עולה בצידו השמאלי של הגגון של הגשר.
מסלול 70. השיח הקוצני (5.7+) G. ברוס דיבנס 79’. עולים למדף האלכסוני ימינה, עוברים בו מטר ימינה וממשיכים למעלה.
מסלול 71. *אמברוליו (5.8+) G. חנינה קליא. עולים אל סדק אנכי הנוטה קצת ימינה (מימין לעץ השקד שלמעלה) ועולים בו. הקושי הוא ביציאה המפחידה. משמעות השם: "תסבוכת" בספרדית. 23 מ’.
מסלול 72. דרך העץ (5.7+) G. עולים בצד שמאל של ה’אמברוליו’ עד שניתן לעבור שמאלה ל’דרך העץ’.
מסלול 73. *דרך העץ direct (c5.10) G. הפייס החלק משמאל ל’אמברוליו’. עולים לאורך הבולטים אל עץ השקד הגדול. מהיפים בגיא! 22 מ’.
מסלולים 74 - 76 חולקים שרשרת גלישה כתחנה. 22 מ’.
מסלול 74. *V (b5.10) G. מטר מימין לאוזן הפיל עולים אל המדף ה-"V" הרדוד ומשם ימינה לכיוון האחיזות הסבירות.
מסלול 75. V Direct finish (5.10d) G. גומרים ישר למעלה.
מסלול 76. סולם יעקב (a5.12) TR. דורי אלדר ולירון אקסלרוד 95’. מסלול מאולץ בין אוזן הפיל ל’V’ אסור להשתמש באחיזות של המסלולים הנ"ל.
מסלול 77. *אוזן הפיל (c/d5.11) G. עולים אל פלייק ברור שעולה אל פס אפור. מסלול של צעד אחד מאוד יפה. בצידו הימני של הגוש המלבני למעלה ישנו בולט העוזר להטות את חבל הטופ-רופ אל המסלול.
מסלול 78. יום כיפור (a5.10). עולים בפס ה אפור ומלוכלך משמאל ל’אוזן הפיל’ אל אחיזה תחתית גדולה.
מסלול 79. סוכות (c5.10). מעל ל’מערת המשקפיים’
מטפסים בפס הלבן המקביל ל’יום כיפור’.
מסלול 80. משקפיים (5.7+) G. עולים משמאל לפס השחור ומימין ל’חיכוך’.
מסלול 81. *הטרברסה (5.8 - 5.10). עוברת מתחילת ה’חיכוך’ ועד תחילת ה’אצבעוני’ (ובחזרה). המקשים לא משתמשים באותה אחיזה פעמיים ומוותרים על הגשר והחור העגול באמצע. אחד המסלולים היפים בגיא.
מסלול 82. החיכוך (5.9-) - PG. עוברים את הגג בצידו הימני של הצניר, 2 מ’ מימין ל’Giant’. וממשיכים טיפה שמאלה וישר למעלה. בחריץ שמעל לגג ישנה עגינה קוסמטית. בדוק!
מסלול 83. ידיים/רגליים (5.8+). רני קלבו 87. מתחילים כמו ה’חיכוך’ וממשיכים ימינה מעל ל’Giant’ ואז למעלה. הטרברסה עם הידיים במדף היא מעבר כוחני, עם הרגליים שם, היא עדינה.
מסלול 84. *Giant (b5.12) G. מתחילים בערך 1/22 מטר מהקצה הימני של הצניר הגדול אל מדפון בגובה ארבעה מטרים ומשם ימינה ולמעלה. ישנם זוג בולטים בתחנה. מאז שנשברה אחת האחיזות ביציאה מהשלילי הוא הרבה יותר קשה… 20 מ’.
מסלול 85. מסלול של לירון (5.12++). קצת מימין ל’Giant’.
מסלול 86. *דרקולה (a5.13) G. יואב ניר 90’. המסלול מתחיל בערך באמצע הצניר. הולכים לפי הבולטים (כי אין אחיזות). במשך הרבה זמן היה המסלול הקשה ביותר בגיא. ישנם זוג בולטים בתחנה.
מסלול 87. שלמבור (5.13c-d?, A2). המסלול המלאכותי של אנדריאה. 2 מטר מימין ל’פיל הלבן’ היה קו בולטים תוצרת בית, חלודים ונוטים ליפול… שלמבור הוא ’בולט’ או ’איזמל’ ברוסית. הבולטים הוחלפו בשנת 1997 על ידי יונתן בר לב שגם טיפס את המסלול חופשי לראשונה.
מסלול 88. *הפיל הלבן (c/d5.11) G. לקראת קצהו השמאלי של הצניר, מעל לחור עגול גדול, ישנם שני פסים בהירים וביניהם עוד פס חום. עולים ישר עם הבולטים. סיום אחר: להמשיך ימינה עם הגג (גם עם בולטים). שני בולטים בתחנה.
המסלולים 89 - 90 וכל הורסיות שביניהם חולקים תחנה עם שני בולטים.
מסלול 89. *אצבעוני (+5.9) G. שי חסון. מטר משמאל ל’פיל הלבן’ ובערך 3 מטרים מהרצפה, ישנה אחיזה לבנה ענקית. ממנה עולים עם הבולטים. כדאי להביא גם כמה עגינות. ישנם זוג בולטים בתחנה.
מסלול 90. אצבעוני אחר (c5.10) G. מטר משמאל ל’אצבעוני’. עולים עם הבולטים. כדאי להביא גם כמה עגינות. ישנן לפחות עוד שלוש גרסאות ל’אצבעוני’ על הקיר הזה. ישנם זוג בולטים בתחנה. 25 מ’.
מסלול 91. החריץ התחתון (5.7) G. בקצה השמאלי של קיר ה’אצבעוני’ ישנה ארובה גדולה.
מסלול 92. רושם (5.8) PG. חריץ לא נקי במיוחד שעולה מטר משמאל ל’חריץ התחתון’.
מסלול 93. גמר מתחילים (a5.10) G. המסלול עולה על הגוש/arete שמשמאל לחריץ התחתון. יש בולטים.
מסלול 94. צוללת צהובה (5.9) TR. המסלול עולה על אזוב הסלע הצהוב מימין ל’סדק הימני’.
מסלול 95. הסדק הימני (5.8). 2 מ’ מימין לגדר הברזל ומול עץ אורן גדול ישנם שני סדקים אנכיים מקבילים. המסלול עולה בימני שביניהם. יציאה נוחה מהסדק מטר ימינה לפני סוף הסדק. 22 מ’.
מסלול 96. באמצע (5.10?) TR. בין החריצים. נראה יותר קשה ממה שהוא.
מסלול 97. הסדק השמאלי (5.8). משמאל ל’סדק הימני’ (כמובן). מסלול יפה.
מסלול 98. מסלול קשה (אין שם) (c/d5.12) TR. עולה 2 מ’ משמאל לחריץ השמאלי, ו 2 מ’ מימין ל’פוקטים’. קשה לאצבעות.
מסלול 99. פוקטים (c5.12). לקראת סוף הקיר החלק ישנו אזור מלא חורים קטנים.
מסלול 100. נורית ונעמה (5.3) G. אנדריאה ענתי 79’. כמה מטרים אחרי הגדר הברזל אך לפני המערות החצובות. עולים ב-Buttress הגדול.
מסלול 101. היתום (5.7) G. אנדריאה ענתי. בשפתו של אנדריאה: "מול ’נורית ונעמה’, אחרי המערות, ישנו קיר אפור ומלוכלך. זהו."
למידע נוסף ומדריכים ישנים
תרמו לדף זה: מיכה יניב, יואב וייס, אנדריאה ענתי, ניר פיטרמן, גיל אלכסנדרוביץ’ ואחרים...