טכניקה

מתוך Climbing_Encyclopedia
גרסה מ־23:02, 4 בדצמבר 2024 מאת יורי פלדמן (שיחה | תרומות) (יצירת דף עם התוכן "'''טכניקה''' (באנגלית: '''Technique''') מוגדרת כאומנות הביצוע ומיצוי הכישרון לכדי השלמת פעולה בצורה מיטבית וביעילות מרבית. נבחין בין ״טכניקה״, שהיא שם כללי למכלול התנועות, התנוחות, שיווי המשקל ועבודת הרגליים המשמשים בטיפוס, ובין ״טכניקות״ או ״טכניקה ספציפית״ שהי...")
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווטקפיצה לחיפוש

טכניקה (באנגלית: Technique) מוגדרת כאומנות הביצוע ומיצוי הכישרון לכדי השלמת פעולה בצורה מיטבית וביעילות מרבית. נבחין בין ״טכניקה״, שהיא שם כללי למכלול התנועות, התנוחות, שיווי המשקל ועבודת הרגליים המשמשים בטיפוס, ובין ״טכניקות״ או ״טכניקה ספציפית״ שהיא אופן שימוש מסויים בגוף (כמו ליי-באק, ג׳אמינג, סמירינג וכו׳) או אופן תנועה מסויים (כמו צעדים דינאמיים, הפלת ברך וכו׳). טכניקות מגוונות, בשילוב עם שימוש נכון בתנוחות הגוף ובשיווי המשקל, היא ה'טכניקה' שמדברים עליה.

טכניקה נכונה הנה תנאי הכרחי להצלחה בכל פעילות ספורטיבית. בטיפוס, ישנם לא מעט שחושבים שמה שחשוב זה רק הדירוג שיטפסו או מספר המסלולים שישלימו על מנת להתקדם ברמת הטיפוס שלהם. נראה שהמציאות אינה כה פשוטה ועל מנת להתקדם בביצוע הספורטיבי יש לתת את הדעת על אומנות הביצוע האמיתית, הלא היא הטכניקה.

לביצוע ברמה גבוהה בטיפוס דרושות מגוון גדול של מיומנויות פיזיות וקוגניטיביות. כשאנחנו מדברים על טכניקת טיפוס אנחנו מתמקדים במספר גורמים עיקריים:

עבודת רגליים

עבודת רגלים (באנגלית: footwork) הוא כינוי כללי למגוון של טכניקות, תנוחות וצעדי טיפוס שכולם עושים שימוש אינטנסיבי ברגליים. עבודת רגלים טובה אצל מטפס, בעצם קובעת הכל.

רֹב העבודה המכאנית, שמשמעותה להרים את הגוף לאורך מסלול הטיפוס, נעשית על ידי הרגליים. כולנו הולכים מגיל מאד צעיר, וכתוצאה מכך שרירי הרגליים של כולנו מאומנים היטב (אפילו אנשים גדולים מאד מצליחים לעלות במדרגות, כלומר לבצע את אותה עבודה מכאנית שנזכרה קודם). לעומת זאת, האדם הממוצע מתקשה להרים את עצמו בעזרת הידיים (כלומר, לעשות עליות מתח) יותר מפעמים ספורות.

כל מטפס שמע את זה לפחות איזה אלף פעמים: טכניקה זה עבודת רגליים. טיפוס זה לא בלמשוך על האצבעות אלא בלהעביר כמה שיותר משקל לרגליים.

הבעיה היא שקשה לתרגם את העיקרון הזה למעשה, וכשאנחנו מטפסים - אנחנו עושים מה שאנחנו רגילים. מי שנותן את העצה הזו לא יסביר למה עבודת הרגליים כלכך חשובה, וגם לא יפרט בדרך כלל מה כדאי לעשות כדי לשפר את הטכניקה ואת עבודת הרגליים.

רוב המטפסים יעדיפו להתמקד בחיזוק פלג הגוף העליון, עם דגש על האצבעות, הכתפיים ושרירי החזה. כשמטפס נופל ולא מצליח את המסלול הוא מרגיש שחסר לו כוח כדי להשלים את המהלך או את הרצף. שהאצבעות "נפתחות על האחיזה". יוצא מכך, ששיפור הטכניקה, שיפור עבודת הרגליים ושיווי המשקל נדחקים למטה בסדר העדיפויות של האימון (יחד עם הגמישות וטווח התנועה, אבל על כך בפעם אחרת).

שיווי משקל

קריאת מסלולים

תכנון סיקוונס

קריאה נוספת


תרמו לדף זה: מיכה יניב ואחרים...