קרמפונים
קרמפונים (באנגלית: crampons) הם מתקן חודים מפלדה, המורכב על נעלי טיפוס הרים ומונע החלקה בזמן הליכה וטיפוס על שלג וקרח.
קרמפונים מאפשרים ללכת על קרח, קרחונים ושלג תלולים בלי להחליק. הקרמפונים הראשונים נבנו באירופה בשנת 1900 בקירוב, והיו בעלי 10 חודים. קרמפונים כאלה מיועדים בעיקר להליכה על משטחים לא תלולים. בשנות ה-30 של המאה הקודמת החל השימוש בקרמפונים של 12 חודים. שני החודים נוספו בחלק הקדמי של הנעל, בולטים קדימה, ואיפשרו עמידה עליהם בקרח תלול. עמידה על החודים הקדמיים נקראת front-pointing. טכניקה זו מזערה, למעשה, את השימוש בטכניקה שהיתה מקובלת עד אז, של לחצוב מדרגות בקרח בעזרת גרזן כדי לעמוד עליהן (step-cutting), וקיצרה משמעותית את זמן הטיפוס.
הזווית של החודים הקדמיים וצורתם, קובעת במידה רבה את התאמתם של הקרמפונים לפעילויות קרח שונות: מבדילים בין קרמפונים להליכה, קרמפונים לטיפוס הרים (mountaineering) וקרמפונים לטיפוס קרח טכני. קרמפונים לטיפוס קרח תלול (מה שנקרא - טכני).
מבנה
מבנה הקרמפונים משפיע על אופי השימוש, על ההתאמה לסוג הנעליים ועל סוג המסלולים שנוח לטפס איתם.
קרמפונים גמישים
קרמפונים גמישים בנויים משני חלקים, קדמי ואחורי, שביניהם מחבר מפרק בעל ציר (באנגלית hinged crampons). קרמפונים כאלה נוחים במיוחד להליכה בשלג ועל קרחונים, כי הציר מאפשר לקרמפונים להתקפל קצת עם הנעל בזמן ההליכה. קרמפונים גמישים באים בחיבור רצועות ומתאימים לשימוש עם נעלי עור לא כבדות או נעלי פלאטיק לא קשיחות מדי. כדי להתאים קרמפונים גמישים לנעליים צריך בדרך כלל לפתוח ולסגור ברגים. הם מתאימים לטיפוס מסלולי שלג וקרחונים ולא מאד יעילים אך ניתן לטפס בהם גם קטעים טכניים וקרח תלול.
קרמפונים גמישים למחצה
בקרמפונים גמישים למחצה שני החלקים מחוברים במפרק מוארך המאפשר תנועה יחסית מעטה ביניהם. בחלק מן הדגמים זהו ציר הניתן לנעילה ובאחרים יש קורה התומכת בכל אורך הנעל. קרמפונים כאלה פחות נוחים להליכה, אבל לא מאד מגבילים. הם מתאימים לכל סוגי הנעליים ולמסלולים לא מאד טכניים, למרות שהם בד"כ נותנים תמיכה טובה לנעל גם בקטעי קרח תלול וגם בקטעי מיקסד, שניהם נפוצים במסלולים אלפיניים.
קרמפונים קשיחים
זהו הסוג הטכני ביותר, והוא מיועד למסלולים תלולים של קרח וסלע. ניתן ללכת בקרמפונים כאלה אבל אין בזה תענוג גדול. המבנה כולו הוא קשיח, ואין תנועה כלל, תכונה חשובה על קרח שביר ומתפורר. קרמפונים קשיחים מתאימים לשימוש עם נעלי פלאסטיק קשות בלבד משתי סיבות:
1. נעל גמישה עלולה להתעוות בזמן הפעלת כוח ולצאת מתוך החיבור לקרמפון, לא נעים על קטע תלול.
2. שימוש לאורך זמן בקרמפונים קשיחים עם נעל גמישה גורם לעיוות מצטבר ולעיקום והחלשת הקרמפונים.
אוריינטציה של המבנה
קרמפונים מבוססים על מסגרת מתכת (פלדה או אלומיניום, בד"כ) אפקית או אנכית. במסגרת אפקית הסוליה של הנעל משיקה למשטח של המסגרת, במסגרת אנכית הקורות של המסגרת "עומדות" והסוליה ניצבת להן. השוני בין שני המקרים משפיע על ההתנהגות בתנאי שלג וקרח.
אפקית
מסגרת אפקית מתאימה יותר למסלולי שלג והליכה, כי המסגרת גמישה יותר בכיוון זה. משטח המתכת הוא בעל שטח גדול יותר ומונע הצטברות של שלג בקרמפונים, דבר המפחית את יעילותם. החודים הקדמיים הם אפקיים (והם חלק מן המבנה הכללי) לאחיזה טובה בשלג רך בהליכה ובטיפוס. לכל הקרמפונים הגמישים ולמרבית הקרמפונים הגמישים למחצה מבנה כזה.
אנכית
מסגרת באוריינטציה אנכית היא קשיחה ולכן מתאימה לטיפוס על קרח תלול. קרמפונים כאלה נותנים תמיכה טובה לנעל ומפחיתים התעייפות של שרירי הרגליים. החסרון הגדול של המבנה הוא הנטיה להצטברות שלג בתוך מסגרת הקרמפונים. לכל הקרמפונים הטכניים, הקשיחים, ולחלק מן הגמישים למחצה מבנה כזה.
חיבור לנעל
רצועות
חיבור מהיר
חיבור מעורב
חודים
מספר
ככלל אצבע: 10 חודים - להליכה, 12 או 14 - לטיפוס. לקרמפונים להליכה בלבד אין חודים קדמיים.
פרונט-פוינטס
בכל הקרמפונים המיועדים לטיפוס זוג קדמי של חודים. בקרמפונים טכניים יותר נכנסים שני הזוגות הקדמיים לקרח בקטעים תלולים.
מונו-פוינט
קרמפונים בעלי חוד קדמי אחד, אנכי, המאפשר לסובב את הרגל סביב החוד. כך ניתן להשתמש באותו מקום, כאחיזת רגל בכיוונים שונים. זה מתאים ל- knee-drop, למשל. תכונה זו מיועדת לטיפוס סופר-טכני, בעיקר בתחרויות.
קרמפונים לשימושים שונים
קרמפונים להליכה
קרמפונים להליכה הם מחוסרי חודים קדמיים. הם בדרך כלל נקשרים ברצועות על הנעל, ולכן מתאימים לכל נעל הליכה. לקרמפונים כאלה 4, 6, 8 או 10 חודים, והם אינם בולטים לפני הנעל או אחריה. קרמפונים כאלה מתאימים להליכה על משטחי שלג או קרח לא תלולים ועל אדמה קפואה.
קרמפונים לטיפוס הרים
לקרמפונים בקטגוריה זו חודים קדמיים, אך קצרים למדי. החודים הקדמיים הם לרוב אופקיים, ורק השניים האלה בולטים לפני הנעל. החודים הקדמיים אינם ארוכים כדי שלא יפריעו בהליכה. קרמפונים כאלה מתאימים לטיפוס על מסלולים לא תלולים, קרחונים ושדות שלג. לקרמפונים כאלה ניתן להוסיף משטח גומי מתחת לנעל (anti-bot), המונע הצטברות של שלג הסותם את הקרמפונים ומקטין את יעילותם.
קרמפונים לטיפוס קרח טכני
לקרמפונים אלו זוג חודים קדמיים ארוך יותר, ובדרך כלל גם הזוג הבא, השני, בולט לפני קדמת הנעל במידה משמעותית ומשתתף בתמיכה במשקל הגוף על קרח תלול (front-pointing). קרמפונים אלו מיועדים לטיפוס מפלי קרח, מסלולים מעורבים (mixed) וקרחונים תלולים.
לחלק מן הדגמים בקטגוריה זו החודים הקדמיים אנכיים, כך שהם פחות טובים בשלג דחוס ויותר טובים בקרח של מים. הדגם הראשון בצורה זו, foot-fangs, תוכנן על ידי איבון צ'ואינארד (ממייסדי black diamond). קיימים דגמים שניתן להחליף את החודים הקדמיים שלהם, שהם אלה שנשחקים בטיפוס טכני, בעיקר במסלולים מעורבים.
קרמפונים לתחרויות וטיפוס קרח טכני מאד מאד
אלו הדגמים שרובנו לא ישתמשו בהם: יש להם רק חוד קדמי אחד (ראה mono-point), לפעמים יש להם חוד בעקב והם מיועדים לביצועים דמיוניים עם מסלולי תחרויות: נעילות עקב, figure of four, וכו'.
תרמו לדף זה: מיכה יניב ואחרים...