זכויות יוצרים
אין אצלנו זכויות יוצרים. כל חומר המופיע אצלנו באנציקלופדיה הוא חופשי לשימוש והפצה, והכותב או יוצר מוותרים על זכות היוצרים שלהם בעצם הכתיבה באנציקלופדיה.
קרדיט לכותבים ניתן בכל דף לו הם מוסיפים. מי שטרח והעלה את החומר לרשת לראשונה, או הכותב העיקרי מופיעים כראשונים ברשימת הקרדיטים בסוף הדף. הרשימה ניתנת בפורמט הבא:
תרמו לדף זה: טל ירושלמי, ישראל ציוני, מרב ישראלי ואחרים...
במקרה זה הראשון שכתב לערך זה הוא טל ירושלמי, האחרים תיקנו או הוסיפו חומר.
אם אינך רוצה לתרום בלי לפתוח את החומר שלך לעריכה או להפצה, פשוט אל תעשה זאת.
ניתן, במקרים מסויימים להעלות חומר כקבצים סגורים בפורמט pdf. בהזדמנות הראשונה, כאשר יהיה חומר פתוח וזמין, הוא יחליף את הקובץ הסגור.
אנציקלופדית הטיפוס היא חופשית, כלומר, לכל גולש הרשות לצטט ממנה (תוך ציון המקור). לעובדה זו יש השלכות שחשוב לזכור כאשר אתם עורכים את האנציקלופדיה. דף זה אמור להתאים לקוים מנחים למילון הטיפוס העברי-עברי, אך אם קיימת סתירה ביניהם האחרון הוא המכריע.
תוכן עניינים
כיצד תישמר זכות היוצרים שלך?
כל תרומה לאנציקלופדית הטיפוס מפורסמת תחת רשיון הרשיון לשימוש חופשי במסמכים של GNU. המשמעות היא, שכאשר אתה כותב כאן אתה מוותר על זכויות היוצרים במובן המסורתי שלהם לכל חומר שאתה מפרסם באנציקלופדיה. זכויות היוצרים נשמרות תחת תנאי הרשיון. אם אינך רוצה שעבודתך תהיה זמינה לעריכה על ידי אחרים, שתופץ לעיני כל, ושאחרים יוכלו להעתיק ממנה ולהפיץ אותה בציון המקור - אל תפרסם/י אותה פה. עיין/י בנוסח הרשיון לפרטים נוספים.
כיצד תשמור על זכויות היוצרים של אחרים?
כולנו חפצים לראות בהתפתחות מהירה של אנציקלופדית הטיפוס, ותבוא הברכה על כל העוסקים בכך, אך כאשר אנו תורמים להתפתחותה, חשוב מאוד להקפיד שלא לפגוע בזכויות יוצרים. נושא זה חשוב תמיד, אך בויקי חשיבותו גדולה כפליים, כיון שויקי הינו מערכת פתוחה המעניקה לגולשים רשות לצטט ממנה הלאה. מכאן שמי שמוסיף ערך תוך הפרה של זכות יוצרים מחטיא את הרבים, שיצטטו ערך זה בתום לב, מבלי לדעת שבכך הם משתמשים ברכוש גנוב. מלבד העבירה על החוק והעוול שנעשה לבעל זכות היוצרים, בעת העתקה שאינה מורשית, כל ערך שמועתק ממקום אחר, פוגע במוניטין שלה, ומרתיע אנשים שהקפדה על זכויות יוצרים יקרה ללבם, מלהצטרף לכותבים.
להלן מספר הנחיות כלליות לשמירה על זכויותיהם של יוצרים אחרים. שימו לב לכך שערך זה אינו מהוה תחליף ליעוץ משפטי.
כללים בסיסיים
כל יצירה שאדם יצר, בין אם פורסמה (בספר, בעיתון, באינטרנט וכדומה) ובין אם לא פורסמה, מוגנת לפי חוק, וזכות היוצרים עליה שמורה ליוצר (או למי שקיבל אותה ממנו). רק לבעל זכויות היוצרים הזכות לותר עליה.
הציון "כל הזכויות שמורות" על-גבי יצירה אינו חיוני כדי להקנות זכות יוצרים לבעל היצירה. זכות היוצרים שמורה לו גם ללא ציון זה.
אין להעתיק מיצירה ללא רשות בעל זכות היוצרים.
הגנת זכות היוצרים חלה על כל צורת ביטוי - טקסט, צילום, איור וכדו'.
הגנת זכות היוצרים חלה בין על היצירה השלמה, ובין על חלקים ממנה.
הגנת זכות היוצרים אינה חלה על תוכן (רעיון, נתון, עובדה, או ידיעה חדשותית) אלא על צורת הביטוי (נוסח, סידור הדברים) שלו. עם זאת, גם בהעתקת תוכן כנ"ל בצורת ביטוי שונה, במקרה של ספק, חובה לציין את מקורו.
זכויות היוצרים על יצירה פוקעת בתום 70 שנים ממות המחבר.
במקום להעתיק
ראיתם באינטרנט דף נפלא שמתאר היטב ערך שמקומו אצלנו? בשום אופן אל תעתיקו דף זה! מה לעשות? יש מספר אפשרויות:
מצאו את הערך המתאים בויקיפדיה (או צרו אותו), ותנו שם קישור אל הדף שאותו רציתם להעתיק. כך תאפשרו לגולשים לקרוא דף זה, בלי לפגוע בזכויות של יוצריו.
פנו אל יוצר האתר, ובקשו ממנו רשות להעתיק את הדף מהאתר שלו למערכת שלנו, או שינצל את מומחיותו לכתיבת הערך באנציקלופדית הטיפוס. במידה וקיבלתם את אישורו להעתקה יש לציין זאת בדף המתאים.
כתבו בעצמכם את הערך המתאים תוך הסתמכות על המידע שמצאתם, על הידע שלכם ועל ידע ממקורות נוספים.
מצאתם מאמר בספר עיון או בעיתון? אל תעתיקו בשום פנים ואופן. אם תרצו בכך, תוכלו לכתוב מחדש - בסגנונכם שלכם - את הידע שרכשתם מן הכתוב.
לא בטוחים או לא מבינים? שאלו את העורכים.
נתקלתם בדף שאתם חושדים כי מפר זכויות יוצרים? העלו את הבעיה.
קישורים חיצוניים
מקורות לתמונות
רשימת אתרים המתירים שימוש חופשי בתמונות שבהם: http://he.wikipedia.org/wiki/ויקיפדיה:מקורות_לתמונות
פירוט בנושא זכויות יוצרים: http://he.wikipedia.org/wiki/זכויות_יוצרים
תרמו לדף זה: מיכה יניב ואחרים...