אבטחה בחבל קצר

מתוך Climbing_Encyclopedia
גרסה מ־23:32, 17 בדצמבר 2016 מאת מיכה יניב (שיחה | תרומות)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

אבטחה בחבל קצר (short roping) היא שיטת אבטחה למסלולי סקרמבלינג. המעברים התכופים בין הליכה, סקרמבלינג, טיפוס, דורש שיטת אבטחה המאפשרת מעבר מהיר ובטוח. השימוש בשיטה זו התחיל במעבר קרחונים, בהם יש בקעים בקרח (קרווסים) ובמסלולים אלפיניים. בשיטה זו המוביל, מגלגל על חזהו את רוב החבל לנשיאתו, ומשאיר שרך ארוך של חבל אליו ייקשרו כל חברי הקבוצה במרווחים שווים (6-15מ׳). תפקידו של המוביל להחליט באיזו שיטת הובלה עליו לבחור ולפעול בהתאם. אופן החיבור מאפשר לנוע בכל שיטות ההובלה, ללא שינויי בשיטת ההתחברות.

כאשר הולכים, למעשה רק סוחבים את החבל ממקום למקום, כאשר מטפסים, יש חבל מאבטח, וכאשר עושים סקרמבלינג, ניתן לאבטח או לנוע מהר, בהתאם לקושי המסלול.

השיטה מאפשרת גמישות רבה בין שלושה מצבים:

  1. בהליכה, כאשר אין צורך באבטחה - פשוט מתקדמים.
  2. בסקרמבלינג וקטעי טיפוס קלים - אבטחה בעזרת חבל מתוח בלבד: המוביל מותח/מושך את המטפס שבא אחריו כדי לייצב את המטפס. ניסויים מראים שאם החבל מתוח, ואין נפילה, גם כמות קטנה של חיכוך מספיקה כדי למנוע נפילה. לפעמים זה חבל שעובר בטבעת, לפעמים זה חבל שעובר על פינת סלע או סביב עץ.
  3. בקטעי טיפוס קשים יותר - העברה של החבל באמצעי חיכוך ובתחנה ממש מאפשר איבטוח רגיל, כמו בהובלה בפיצ׳ים

שימוש ב-short roping בשלג וקרח, מאפשר מחוייבות הדדית ואבטחה של כל חברי הקבוצה בקלות יחסית. למשל, אם אחד מחברי הקבוצה נופל לקרווס, שאר החברים מבצעים בלימת נפילה בעזרת גרזן קרח, ובכך בולמים את נפילתו של חברם. למעשה, באותו אופן, גם על סלע, אם דואגים שיהיו בין חברי הקבוצה כמה עגינות שהחבל עובר בהן, אזי כולם מאובטחים.

ב"שורט רופינג" מאבטחים הרבה פעמים ללא אמצעי חיכוך, באיבטוח גוף כשהחבל עובר על המתניים.



תרמו לדף זה: מיכה יניב ואחרים...