עגינות לשלג

מתוך Climbing_Encyclopedia
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

עגינות משלג

Snowanchor.gif

העגינה הפשוטה ביותר משלג היא תלולית של שלג דחוס, או קרח, שסביבה נחפרה תעלה רדודה (snow bollard). המבנה של התלולית נוצר על ידי חפירת התעלה בגרזן קרח (בקרח) או בדחיסת השלג בעזרת הנעליים (בשלג). רוחב התלולית בשלג חייב להיות 3מ' לפחות. בקרח, הרוחב המינימאלי הוא 50-60ס"מ, בקרח טוב במיוחד. אורך התלולית לפחות כפליים מרוחבה. בתעלה עוברת לולאה של חבל. על התעלה להיות דחוסה לעומק גדול ככל האפשר בשלג, ובקרח בעומק 15-20ס"מ לפחות, לאחר שהוסר כל הקרח הרקוב. בחלק האחורי של התלולית יש ליצור מגרעת כדי לוודא שהחבל לא יוכל להחליק החוצה. המשך החבל קבור בחלקו בשלג. עגינה כזו מתאימה במיוחד למדרונות לא תלולים, שאז העומס אינו גדול מאד, והחיכוך של החבל בשלג לוקח חלק מן העומס.

עגינה כזו מתאימה לגלישה, אך יש לבדוק אותה לעיתים תכופות ולראות שהחבל אינו חופר דרך השלג ויוצא החוצה. כאשר החבל עבר שליש מן התלולית יש לבנות עגינה חדשה במיקום שונה.

חוזק העגינה תלוי בטיב המצע. בשלג יבש או שהונח על ידי רוח אין לסמוך על עגינה כזו. מומלץ לחזק את העגינה על ידי שימוש ביתדות, גרזן קרח או פריטי ציוד אחרים.

וריאציה מוכרת של עגינה כזו היא לקבור תיק בשלג עמוק ולהשתמש בו כבסיס לתלולית.

גרזן קרח כעגינה

אבטחה מגרזן הליכה היא פרקטיקה מוכרת. יש לה כמה ווריאציות:

אבטחה מראש של גרזן בשלג

Iceaxe belay.gif

זו עגינה פשוטה ביותר, המתאימה לשיפועי שלג לא מאד תלולים.

הגרזן תקוע עד ראשו בשלג והוא למעשה העגינה. אם הזווית מתאימה, ניתן להעביר את החבל סביב המוט של הגרזן ולאבטח כך. אפשרות מועדפת היא להקליפ על ראש הגרזן טבעת עם אמצעי חיכוך, ושוב, המאבטח עומד או כורע על ראש הגרזן, ומאבטח משם.

גרזן קבור

שני גרזנים ב-T

עגינות טמונות

באנגלית: deadman anchor בצרפתית: corp mort עגינה זו היא למעשה כל חפץ שנקבר בשלג: תיק, גרזן, או גופה, ומכאו שמו באנגלית ובצרפתית. עגינות deadman's מוכנות ניתן למצוא מכל יצרן שמכבד את עצמו.

הרעיון העיקרי הוא לכוון את המשיכה על העגינה כך שככל שיופעל כוח גדול יותר, כד העגינה תתחפר יותר עמוק בשלג.

יתדות שלג

Snowstakes.jpg

עגינות אלה פופולאריות מאד, בגלל שהן קלות וזולות, יחסית. עם זאת, יש להזהר בשימוש בהן, שכן פעמים רבות הן חלשות בהרבה מהרושם שהן עושות.

קישורים

מאמר על יתדות לשלג, חזקן ויעילותן

עוד מידע וטיפים על עיגונים לטיפוס אלפיני


תרמו לדף זה: מיכה יניב ואחרים...