נחל קומראן

מתוך Climbing_Encyclopedia
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

נחל קומראן, אחד הנחלים הצפוניים במדבר יהודה, הוא אחד ממסלולי הגלישה המטויילים ביותר. הוא ניתן לגלישה וגם לטיפוס, די בקלות.

היסטוריה

איזור גיאוגרפי

נחל קומראן בצפון מדבר יהודה, המנקז את שיפולי החלק המרכזי של בקעת הורקניה, בין אגני הניקוז של נחל אוג ונחל קדרון.

מקור שמו על שם חורבות קומרן המצויים סמוך למוצאו בים המלח. ראשיתו של הנחל בהר מונטר והוא נשפך לים המלח מדרום לקיבוץ קליה. לאורך הקטע הקניוני התחתון של נחל קומרן יורד שביל קדום, נקב קומרן, המוביל מבקעת הורקניה אל חורבת קומרן. נחל קומרן נמשך במורדו המזרחי של קמר מרסבא לעבר בקעת הורקניה, וחוצה אותה באפיק רדוד. אפיק הנחל יורד מזרחה בסדרת פיתולים רחבים עד למפגשו עם נחל סככה. משם נמשך הנחל מזרחה, תחילה בערוץ רחב ובעמק מתון, ואחרי כן בקטע קניוני ובו מפלים. על פני מצוק ההעתקים יורד הנחל בקניון ובו חמישה מפלים בגובה 8-33מ׳. מיד לאחריו נפתח הנחל לעמק רחב המתחתר בסלעי חוואר הלשון.

סוג המסלול: גלישת צוקים. אתר מאושר לגלישת צוקים במדבר יהודה. דרגת קושי: בינוני עד קל, דורש הכשרה מתאימה בתחום החבלים. המסלול כולו חשוף לשמש. מפות: מפת סימון שבילים (1:50,000) - צפון מדבר יהודה.

נקודת התחלה:בכניסה לגן הלאומי "עתיקות קומרן" (נ.צ. 243660/627695).

אפשר גם להיכנס קצת עם האוטו, לעלות בערוץ התלול שממש מצפון למפל האחרון, ולהתחבר לשביל המסומן ירוק. משם לעלות במעלה שמדרום לנחל ולהיכנס לנחל בחלקו העליון.


רום טופוגרפי בתחילת מסלול הגלישה - 200 מטרים מתחת לפני הים. נקודת סיום: כביש 90 (נ.צ. 243754/627284).

רום טופוגרפי בסיום המסלול - 377 מטרים מתחת לפני הים.

הפרש רום טופוגרפי: 180 מטרים. שטח ניקוז עד לתחילת המסלול: 41 קמ"ר.

אורך המסלול: כ-3 ק"מ.

משך ההליכה: 7-9 שעות.

הערות כלליות

  • יש להצטייד בציוד המתאים לגלישת צוקים.
  • המסלול ארוך וחשוף ברובו לשמש ולכן דורש כמויות מים גדולות לכל מטייל.
  • המסלול אינו מומלץ לימי קיץ חמים.
  • לנחל אגן ניקוז גדול ולכן יכול לפתח שיטפון באירועי גשם מקומיים.

תיאור המסלול - גלישה

מעתיקות קומרן נכנסים מערבה על שביל בסימון ירוק. השביל חוצה את הנחל מעל למפל מספר 4 ומשם ממשיך ומטפס בצידו הדרומי של הנחל עד למפל הראשון.

קומראן עליון

מפל מספר 1 הוא בגובה של כ-26 מטרים (מפל מספר 1 על תצורת שבטה). בראש המפל מספר רב של עגינות קבועות. המפל חיובי בחלקו העליון ושלילי בחלקו התחתון. מתחתית מפל מספר 1 הליכה קצרה (כ-20 מטרים) עד למפל הבא.

מפל מספר 2 בגובה של כ-8 מטרים. המפל חיובי לכל אורכו. המפל ניתן לעקיפה בירידה תלולה בצידו הימני. הירידה מחייבת אבטחה מלמעלה. בראש מפל מספר 2 מספר רב של עגינות קבועות. מפל זה מסתיים בגב גדול המשמש כעמדת גלישה למפל הבא.

מפל מספר 3 בגובה כ-40 מטרים (מפלים 2 ו-3 על תצורת שבטה). מפל זהחיובי לכל אורכו. למעוניינים, ניתן לגלוש מראש מפל מספר 2 ישירות עד לתחתית מפל מספר 3, אך גלישה זו מחייבת שימוש בחבלים ארוכים יותר (גלישה של כ-60).

הליכה קצרה במורד הנחל עם מעבר מספר מפלונים קטנים (שניתן לעקוף מצפון) תביא אותנו למפל מספר 4. לפני המפל נחצה את השביל הירוק שבו חצינו את הנחל בתחילת המסלול. זו גם נקודת בריחה טובה. אם בחרנו להתחיל לרדת מנקודה זו - נעשה את המסלול המקוצר של:

קומראן תחתון

מפל מספר 4 בגובה של כ-40 מטרים והוא חיובי לכל אורכו. בראש מפל מספר 4 מספר רב של עגינות קבועות. מתחתית מפל זה הליכה של כ- 10 מטרים עד למפל קטן (כ-4 מטרים) אותו ניתן לגלוש או לרדת בטיפוס מצפון. המפל שלילי בחלקו התחתון. מתחתיו מפלון מדורג בגובה כ-5 מטרים אותו ניתן לעקוף בצידו השמאלי (צפון). מפל זה חיובי לכל אורכו והוא מסתיים בגב גדול המשמש כנקודת הגלישה של המפל האחרון.

מפל מספר 5 הוא בגובה כ-22 מטרים, ברובו חיובי עם קטע שלילי בחלקו התיכון (מפלים 4 ו-5 על תצורת תמר). בראש מפל זה מספר רב של עגינות קבועות. מספר 5. יש שנים שהגב העמוק שבראש המפל הזה לעיתים מלא בסחף ולעיתים יכול להיות בריכה עמוקה (עם או בלי מים) שמקשה על הגישה לשפת המצוק. יש להזהר במהלך הגישה לעמדת הגלישה למפל מספר 5.

רמת קושי

קל.

עיגונים

ציוד

עדכונים

2015 - שני גבים מלאים במפל השני והשלישי. ניתן לעקוף אותם על ידי גלישה ארוכה מצד ימין. יש לקחת בחשבון שבצורה זו הבולטים רחוקים מקצה מצוק בערך 7 מטר ולא הכי קל למשוך חבל.



תרמו לדף זה: מיכה יניב, רני קלבו, יחידת חילוץ מגילות ים המלח ואחרים...