כחל
מצוקי נחל עמוד היו פופולאריים בשנות השמונים של המאה העשרים עד שרט״ג החליטו לאכוף את האיסור לטפס בשמורת טבע. בשנת 2020 זיהו את המצוק שנמצא בשולי שמורת נחל עמוד, מחוץ לגבול השמורה. הסטטוס הייחודי שלו זוהה ב2020 על ידי אמיר גלעד ופותח על ידיו ועל ידי מטפסים נוספים.
תוכן עניינים
מיקום
מגיעים לכחל (בבקשה סעו לאט בתחומי היישוב!) ןממשיכים לפי השילוט לבית העלמין. משם ממשיכים בשביל עפר שממשיך אחרי בית העלמין של הישוב כחל. הקפידו לחנות בצד השביל לפני סופו או ליד בית העלמין מבלי לחסום את השביל או את השערים של המטעים.
שביל הליכה קצר מוביל אל הסקטור הצפוני וממנו הוסדרה ירידה מאובטחת למצוק המרכזי. אנא רדו ועלו מאובטחים!
ניתן להגיע למצוק המרכזי גם דרך המדרגות של מקורות. שימו לב: ההליכה על המדרגות היא עבירה על החוק ואינה מומלצת.
היסטוריה
גיאולוגיה
המצוקים לאורך הנחל בנויים מגיר קשה עם עדשות צור. סלע זה משתייך לשכבה המכונה תצורת בר כוכבא והיא מגיל איאוקן (כ 40 מיליון שנה). תצורה זו בונה את כל צוקי הגדה המזרחית של נחל עמוד וגם את המצוק המזרחי של יובלו הקרוי נחל עכברה. גם מצוק הארבל בנוי מאותם סלעים. מראש הצוקים משתפלת השכבה מזרחה לכיוון הכנרת. עד אזור העמוד נחל עמוד זורם ממערב לשכבת הגיר הקשה של תצורת בר כוכבא אך באזור העמוד הנחל חוצה את השכבה ויוצר בה את הקניון התחתון שלו ואת העמוד. כלומר - באיזור זה יש מצוקים (ובהם מסלולי הטיפוס) בשתי הגדות של הנחל. זהו האיזור שמטפסים בו. את נחל עמוד חוצים קוי העתק רבים שכיוונם ניצב עד תת ניצב לכיוון הערוץ. לצד אחד מקוי ההעתק התחתר ערוץ שגרם לקו ההעתק להיוותר כקיר סלע דק וגבוה. קיר סלע זה קורס עם הזמן וחלקיו מוטלים לצד העמוד. העמוד הוא בעצם שארית קיר זה, את מישור השבר שגרם להווצרות הקיר ניתן לראות בתחתית העמוד ובעיקר מעט דרומה בגדה שממול.
המסלולים
באתר כ-80 מסלולים מבולטים, בדירוגים 5-8.
ציוד
חבל 60מ׳ ו-15 ראנרים יספיקו, וכמובן קסדה!
המדריך המעודכן של מצוק כחל, פברואר 2024
תרמו לדף זה: מיכה יניב ואחרים...