הבדלים בין גרסאות בדף "כללים לכתיבה ועריכה"
שורה 1: | שורה 1: | ||
− | מטרתה של [[ | + | מטרתה של [[דפים מוזנחים|רשימת הדפים המוזנחים]] היא לציין ערכים או מאמרים, שנכתבו אך לא עברו ביקורת פרטנית. הרשימה היא כלי ראשוני באיתור ערכים בעייתים או בלתי גמורים. בנוסף הרשימה מאפשרת ליצור אחידות בערכי הוויקיפדיה. על מנת להקל את התהליך עורכי הרשימה קיבצו מספר קווי הנחיה לעריכה של ערכים ברשימה זו. |
=עשרת הדיברות לעורכים המתחילים= | =עשרת הדיברות לעורכים המתחילים= |
גרסה מ־23:18, 20 ביולי 2007
מטרתה של רשימת הדפים המוזנחים היא לציין ערכים או מאמרים, שנכתבו אך לא עברו ביקורת פרטנית. הרשימה היא כלי ראשוני באיתור ערכים בעייתים או בלתי גמורים. בנוסף הרשימה מאפשרת ליצור אחידות בערכי הוויקיפדיה. על מנת להקל את התהליך עורכי הרשימה קיבצו מספר קווי הנחיה לעריכה של ערכים ברשימה זו.
תוכן עניינים
עשרת הדיברות לעורכים המתחילים
עקרון המסננת
אף אחד לא מצפה שכל הערכים באנציקלופדיה ייכתבו מחדש על ידי עורכי הרשימה. התפקיד הראשון של הרשימה הוא ליידע את הכותבים באנציקלופדיה. אין להסס להשתמש ביד קשה ובזרוע נטויה בזמן שכתוב ועריכה, או אפילו מחיקה.
עברית, גבירותי ורבותי, עברית
אף אחד לא מצפה שתהיו אליעזרים בני יהודים, אולם אם ישנן מילים באנגלית או בלעז שמושכות את העין ומפריעות, ויש להן מקבילה נפוצה בעברית, אין להסס להחליפן. כמובן איש אינו מצפה להחליף, לדוגמה, שריף ב"מפקח מטרה איזורי", או פייס ב"פנים" או ראנר ב"אצן". אולם להחליף מילים כמו "צ'ימני" בארובה נשמע הגיוני.
הכה את המומחה (רצוי עם משהו כבד)
איש אינו מבין בכל תחומי החיים. אם נתקלתם בערך שנושאו אינו בתחום ידיעתכם, אל תהססו לבקש את עזרת חבריכם המטפסים. בנוסף אפשר תמיד לפנות למפעילי המערכת השונים (מיכה או שחר), או לכותבי המאמר המקורי.
איות ופיסוק
איות ופיסוק הם אחת מהבעיות הנפוצות ולאו דווקא הקלות לאיתור, לכן יש להקפיד בנושא זה. ידע בסיסי בפיסוק הוא כלי חשוב בעריכה. כמה כללים לדוגמא הם:
- לפני סוגריים או קו מפריד יבוא רווח. לדוגמה: יוני (הילד הרע) ולא יוני(הילד הרע).
- לפני נקודתיים, פסיק או נקודה לא יבוא רווח, אך אחריהם כן.
- רשימות עם פסיקים: פסיק, פסיק שני, פסיק שלישי ובלי פסיק לפני ו' החיבור.
- לבדוק שבסוף כל משפט יש נקודה, למעט בסעיפי "ראו גם" ובקישורים החיצוניים - אלו אינם משפטים אלא חלקי משפטים.
- שימוש בכללי הכתיב המלא (לדוגמה, "הייתה" ולא "היתה")
- רווח בין משפטים.
- לפני כל מספר צריך לבוא רווח או מקף, לדוגמה: "בשנת 1666", "הוא שוקל כ-100 קילו".
לכללים נוספים אפשר להעיף מבט באיך בנוי כל ערך במילון, ב פיסוק.
התאמה לאנציקלופדיה
בנוסף לכללי עברית בסיסיים ישנם כללים מיוחדים לוויקי שחשוב לשמור עליהם על מנת לשמור על אחידות הערכים:
קישורים פנימיים
רצוי להשתמש בקישורים פנימיים רבים, ובמיוחד בעלי רלוונטיות לערך. יש להימנע מקישורים פנימיים כפולים, אלא אם הערך הוא ארוך במיוחד. דוגמה לשימוש לא נכון בקישורים כפולים אפשר למצוא במשפט הבא: "דני קנה ראנר פסול ממוכר הראנרים". במקרה זה מספיק לציין את הקישור הפנימי רק בפעם הראשונה כך: "דני קנה ראנר פסול ממוכר הראנרים".
"ראו גם", "קישורים חיצוניים" ו"לקריאה נוספת"
"ראו גם" משמש להפניה לערכים בתוך האנציקלופדיה, תמיד כתבו "ראו גם" ולא "ראה גם", אם נתקלתם ב"ראה גם" החליפו אותו. "קישורים חיצוניים" משמש לקישורים לאתרים שמחוץ לאנציקלופדיה, אם קישורים כאלה מופיעים בערך לא תחת הכותרת הזו רצוי להעביר אותם לזו. "לקריאה נוספת" לרוב משמש כציון מקור המידע של כותב הערך, וכהפנייה למקורות כתובים להרחבה. לדוגמה, בערך ראנר:
ראנר הוא פריט ציוד.
ראו גם
קישורים חיצוניים
לקריאה נוספת
- קיר רויאל, ראנרים והשפעתם על גישות לטיפוס לאורך ההיסטוריה, הוצאת ראנר מודרני, 2001.
פתיחה ומבנה
למען האסתטיקה של הערכים באנציקופדיה, נהוג לבנות את פתיחת הערכים באופן דומה. כך למשל, אין צורך לכתוב את שם הערך, מודגש, מתחת לכותרת. הכותרת מספיקה.
כדאי לנסות ולתכנן את מבנהו הכללי של המאמר בתחילת העבודה. ייתכן שהמאמר הקיים מפספס לדעתכם חלק גדול מן החומר החשוב בנושא, והכנסתו של מידע נוסף לא מתאימה למבנה המאמר הקיים.
קישורים חיצוניים, קישורים למיזמי ויקי אחרים ותמונות
רצוי לבדוק אם הקישורים החיצוניים מובילים למקום הנכון, ואם לא - לנסות לתקן או למחוק. אותה פעולה צריכה להתבצע כלפי קישורים לערכים מקבילים בשפות אחרות וערכים במיזמים אחרים. תמונות צריכות להתאים לערך, שיהיו בגודל המתאים, במיקום סביר ועם תיאור תמונה בסיסי.
הפניות והעברות
שם הערך צריך להיות השם הראשון שמופיע בגוף הערך ולא המקבילה שלו. לדוגמה, אם שם הערך הוא "טבעות", החומר הרלוונטי על טבעות צריך להיות בדף זה ולא בדף "קרבינה". ניתן לכתוב טבעות, הידועות גם כ"קרבינות". לאחר שמוודאים עניין זה צריך לבדוק אם קיימת הפניה לערך מהשם הנוסף ואם לא, ליצור אחת. לדוגמה, בערך "טבעות" יהיה צריך לכתוב הפנייה שתפנה מ[[קרבינות]] לטבעות. כאשר שם הערך שגוי אל תהססו להעביר אותו לשם הנכון.
נימוס ודרך ארץ
איש אינו מושלם, וטעויות תמיד קורות. רבים מן הערכים נכתבו במאמץ רב ובהשקעה גדולה. גם אם אין הערך לרוחכם, הימנעו מהערות מבזות בתקציר העריכה. נסו להסביר בקצרה את השינויים שעשיתם בתקציר העריכה, למשל: התאמה לסגנון האנציקלופדיה שלנו, הוספת קישורים פנימיים, או תיקון שגיאות כתיב, וכדומה. אם פונים אליכם כותבים אחרים בטענות לאחר השינויים ענו בנימוס, הסבירו את עצמכם והקשיבו לטענותיהם, יכול להיות שטעיתם.
הימנעו מסרקסטיות ומהערות מעליבות אם נתקלתם בערכים גרועים. נסו לשפר, לשים תבנית שכתוב ובמקרים שבהם אבדה כל תקווה, להעלותם להצבעת מחיקה תוך יידוע כותב הערך על כך, ולהיפך: אם נתקלתם בערך טוב אל תהססו לציין זאת בדף השיחה או להמליץ עליו בערכים מומלצים.
פסק זמן
עבודה על מאמרים שנערכו מעט יכולה להיות מעצבנת, מייגעת וסיזיפית. עריכה של הרשימה היא חשובה אך מעייפת, הקפידו להפסיק מדי פעם ועשו משהו אחר (עדיף בחוץ, בשמש). לצערנו, הרשימה תהיה כאן כשתחזרו.
תרמו לדף זה: מיכה יניב ואחרים...