הבדלים בין גרסאות בדף "ג'ומאר"

מתוך Climbing_Encyclopedia
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
(דגשים)
שורה 6: שורה 6:
 
==מבנה==
 
==מבנה==
 
[[תמונה: ascender.jpg|left|250px]]
 
[[תמונה: ascender.jpg|left|250px]]
 +
[[תמונה: rope in jumar1.jpg|left|200px]]
 +
[[תמונה: rope in jumar2.jpg|left|200px]]
 
ג'ומאר הוא מכשיר בעל ידית אחיזה, מקום לחיבור טבעת נושאת עומס, ומסילה בה עובר החבל. במסילה של החבל יושב [[קאם]] קטן עם קפיץ, שיש עליו שיניים חדות הפונות בכיוון מטה וננעצות ב[[ליבה ומעטפת|מעטפת]] של החבל. מתקבל מכשיר שיכול לנוע בכיוון אחד לאורך החבל, אבל לא בכיוון השני.
 
ג'ומאר הוא מכשיר בעל ידית אחיזה, מקום לחיבור טבעת נושאת עומס, ומסילה בה עובר החבל. במסילה של החבל יושב [[קאם]] קטן עם קפיץ, שיש עליו שיניים חדות הפונות בכיוון מטה וננעצות ב[[ליבה ומעטפת|מעטפת]] של החבל. מתקבל מכשיר שיכול לנוע בכיוון אחד לאורך החבל, אבל לא בכיוון השני.
 
זה מזכיר תנועה של פרוסיק לאורך החבל בטיפוס פרוסיקים, ואכן לשם כך הומצאו הג'ומארים.
 
זה מזכיר תנועה של פרוסיק לאורך החבל בטיפוס פרוסיקים, ואכן לשם כך הומצאו הג'ומארים.

גרסה מ־05:04, 16 בפברואר 2008

Jumar.jpg

ג'ומאר הוא אמצעי ייעודי לטיפוס על חבל. המכשיר מכונה בעקבות הג'ומארים הצהובים המקוריים של חברת ג'ומאר השוויצרית. שם כללי, ויותר מדוייק, יהיה rope ascender. כלומר, אמצעי לטיפוס על חבל, אבל ג'ומאר הוא הרבה יותר מ"אילתור לפרוסיק".


מבנה

Ascender.jpg
Rope in jumar1.jpg
Rope in jumar2.jpg

ג'ומאר הוא מכשיר בעל ידית אחיזה, מקום לחיבור טבעת נושאת עומס, ומסילה בה עובר החבל. במסילה של החבל יושב קאם קטן עם קפיץ, שיש עליו שיניים חדות הפונות בכיוון מטה וננעצות במעטפת של החבל. מתקבל מכשיר שיכול לנוע בכיוון אחד לאורך החבל, אבל לא בכיוון השני. זה מזכיר תנועה של פרוסיק לאורך החבל בטיפוס פרוסיקים, ואכן לשם כך הומצאו הג'ומארים.

לקאם של הג'ומאר יש נעילה, כך שתנועה של הג'ומאר בניצב לחבל לא תפתח אותו במקרה. למרות זאת, לפעמים קורה שהחבל קופץ החוצה. לכן, בשימוש בג'ומאר כחיבור עיקרי לחבל (אם הוא מחובר לרתמה) חובה להקליפ טבעת בחור המיועד לטבעת אבטחה.


ג'ומארים מחזיקים רק בעזרת השיניים הננעצות במעטפת של החבל, ולכן אינם נחשבים חיבור חזק במיוחד. ג'ומארים נחשבים לחיבור שאינו מתאים לעומסים דינאמיים (נפילות ומכות, מה שקרוי באנגלית shock load). ג'ומארים קורעים את מעטפת החבל בעומס של 55-70kN, תלוי בדגם ובמצב הג'ומאר.




סוגים ומכשירים נוספים

ג'ומאר חזה

Harness jumar.jpg








TiBloc

טיבלוק הוא מכשיר קטן, קל ומינימאליסטי להתחברות לחבל, שמיוצר על ידי חברת Petzl. לטיבלוק שיניים המזכירות את שיניים של ג'ומאר במבט ראשון, אבל עיקרון הפעולה הוא שונה. בג'ומאר, כל העומס תלוי על המעטפת של החבל, בעזרת השיניים, בטיבלוק, לעומת זאת, השיניים ונעות את ההחלקה הראשונית.לאחר מכן, העומס עובר לחיכוך הנוצר מכך שהחבל נלחץ בין הטבעת הנושאת את העומס לגוף הטיבלוק.

שימושים ותכונות

טיפוס על חבל

מכיוון שטיפוס על חבל אינו מקובל בטיפוס חפשי ובטיפוס ספורטיבי, לא נמצא ג'ומארים אצל מטפסים בסגנונות אלו. ג'ומארים שימושיים במקומות שהמשקל אינו משמעותי כמו בטיפוס מלאכותי וטיפוס הרים גבוהים. בטיפוס ג'ומארים משתמשים בשני ג'ומארים, או בג'ומאר ובג'ומאר חזה. אחד מהם מחובר לרתמה, והשני משמש מדרגה לרגל.

אחיזה למשיכת חבל

ג'ומארים נותנים אחיזה נוחה בחבל למשיכה ידנית או במערכות הרמה ומתיחה. מכיוון שג'ומארים ניתנים להרכבה בכל מקום לאורך החבל, וגם על חבל מתוח, זה שימושי למדי במערכות הרמה בהולינג, בעבודה של צוות בחילוץ או במתיחה ידנית של אומגות, למשל.

ג'ומאר כאלחוזר

במערכות שאין בהן סכנת העמסה דינאמית (במכה), ג'ומאר, בשילוב עם גלגלת הוא נוח מאד לשימוש כאלחוזר. שוב, מאחר והם ניתנים להרכבה בכל נקודה על החבל, וגם על חבל מתוח, ניתן לחבר ג'ומאר לפני אמצעי חיכוך ולהעבר אליו את העומס בקלות. כמובן, שאם לא דואגים שהג'ומאר עצמו יהיה מחובר דרך אמצעי המסוגל לשחרר עומס, עלולה להיווצר תקלה חדשה.

דגשים

Nforce.jpg
  • כאמור, ג'ומארים מחזיקים רק על המעטפת של החבל, ולכן אינם נחשבים חיבור חזק. ג'ומארים קורעים את מעטפת החבל בעומס של כ- 60kN. לערך מדוייק, יש לבדוק בנתוני היצרן.
  • גם כן כאמור, ג'ומארים לא מתאימים לעומסים דינאמיים (shock loads). אם אינך בטוח אם העומסים במערכת עלולים להיות דינאמיים, אל תשתמש בג'ומאר.
  • חבלים שונים מתנהגים באופן שונה בג'ומארים. שוב, כדי לדעת אם החבל שלך מתאים, יש לבדוק בקטלוג של היצרן.
  • למרות שזה לא נשמע הגיוני או סביר, חבלים קופצים החוצה מג'ומארים, מדי פעם. זכור להקליף טבעת בחור האבטחה כדי למנוע זאת.

תרמו לדף זה: מיכה יניב ואחרים...