על החשיבות שבשיתוף מידע או, אל תהיו קקות!
הפוסט הזה הוא פוסט המשך לפוסט ההוא, על איך אנחנו משתמשים בהיוריסטיקות גרועות, מוסיפים עליהן הטיות קוגניטיביות ומסיקים מסקנות לא נכונות על כל מיני דברים, וביניהם גם החלטות בנושאי בטיחות בטיפוס.
בפוסט הזה אנסה לתאר דרך יותר טובה לקבל החלטות כאלו. כמו הקודם – גם זה יהיה פוסט של טקסט, אבל יותר קצר.
נתחיל בדוגמה מתחום אחר לגמרי: איך אנחנו מחליטים מהם גורמי סיכון למחלה, לאלצהיימר, למשל?
לוקחים את כל חולי האלצהיימר שמאובחנים, ובודקים במה הם שונים כאוכלוסייה מכלל האוכלוסייה. לשם כך חשוב לאסוף כמה שיותר מידע, כדי שלניתוח הסטטיסטי תהיה משמעות. אם ניקח חולה אחד בלבד, אולי נראה שהוא בגיל 67, למשל. האם נוכל להסיק מכך שמעל גיל 60 יש סיכוי גבוה יותר לחלות באלצהיימר? לא! צריך לבחון את התפלגות הגילאים על מספר רב של חולים, ואולי נגלה שהסיכוי לחלות בגיל 67 הוא נמוך מאד. והוא החולה היחיד מתוך עשרות אלפים בגיל הזה. אולי…
אולי בכלל נגלה שהחולים מתפרסים במידה שווה על כל האוכלוסייה מבחינת גיל (הם לא באמת, במקרה של אלצהיימר). במקרה כזה נוכל לפסול את הגיל כגורם סיכון.
והנה אנקדוטה בעניין אלצהיימר: גילו שאצל חולי אלצהיימר יש בממוצע ריכוז גבוה במיוחד של יוני אלומיניום במוח. מכאן המליצו להפחית חשיפה לאלומיניום במזון, למשל. בהמשך התברר שאלומיניום לא גורם לאלצהיימר אלא שאלצהיימר מעודד הצטברות של אלומיניום במוח. זו גם תזכורת טובה לכך שדברים שקורים יחד – לא בהכרח מראים על קשר סיבתי ביניהם (עוד הטיה קוגניטיבית מוכרת). אבל זו לא הנקודה שלי כאן.
הנקודה החשובה היא שללא מידע מדוייק אי אפשר לדעת דברים. הנושא שלנו הוא בטיחות, ולכן אעבור לדוגמה שיותר קשורה אלינו: בטיחות ברכיבה על אופניים. מבדיקה בבתי החולים רואים שרוכבים עם קסדה מגיעים לבית החולים עם פציעות קלות בהרבה מאשר רוכבים בלי קסדה. המסקנה: קסדה מצילה חיים. בבחינה נוספת של המידע אפשר לראות שהוא חסר: איננו יודעים מה שיעור הרוכבים עם ובלי קסדה. אנחנו רק יודעים על אלו שהגיעו לבית החולים אחרי תאונה. אבל אולי רוכבים בלי קסדה עושים הרבה הרבה פחות תאונות? במחקר שעשו באנגליה יצא שהסיכוי של רוכב עם קסדה להיפגע ממכונית הוא גבוה בהרבה מאשר בלי קסדה. ולא בגלל ההתנהגות של הרוכב: במחקר מדדו באיזה מרחק עוברות מכוניות מרוכבי אופניים. נהגים נטו לעבור קרוב יותר לרוכבים עם קסדה מאשר בלי. בממוצע חצי מטר קרוב יותר!
עכשיו, זה לא שאני ממליץ לרכוב בלי קסדה. אני רוכב תמיד עם קסדה ואולי פעם אספר על שתי הפעמים שנכנסו בי והקסדה הצילה את חיי. הדוגמה הזו הובאה כי בעיני היא מדגימה מצויין איך מידע חסר עשוי להוביל אותנו למסקנות שגויות ולהשקיע את המשאבים שלנו, כקהילת מטפסים, במקומות הלא נכונים.
רוב התאונות והאירועים, הרוב המכריע שלהם, כמעט כל התאונות, למעשה, הם בגלל טעות של המטפס או של המאבטח. חלק זעיר מהאירועים נובע מפגעי טבע, כשל של ציוד ואזוטריות אחרות. כדי לשפר את הבטיחות בטיפוס בצורה יעילה, אנחנו צריכים לדעת מתי, איפה ומי מעורבים באירועים ותאונות. כך נוכל להתנהל כמטפסים עצמאיים באופן בטיחותי יותר. כקהילה – זה יעזור לנו לשפר את ההדרכה, החינוך וההתנהלות של מטפסים מתחילים ומנוסים.
השלב הראשון בתהליך הזה הוא איסוף מידע. לשם כך אנחנו חייבים בשיתוף פעולה שלכם. הכנו טבלה שאפשר יהיה למלא בה את כל המאפיינים החשובים לניתוח מאוחר יותר.
מתוך ההנחה שבחלק מהמקרים לא קורה לאף אחד כלום, למרות שהיתה טעות של מטפס או מאבטח, אנחנו לא נבחן רק תאונות, אלא גם אירועים.
עכשיו אני פונה אליכם: זה הזמן שלכם לשתף מידע.
קרה לכם משהו? ספרו לכולם. קרה משהו למישהו שאתם מכירים? דברו איתו ושכנעו אותו לספר את הסיפור. אתם בעלים או מנהלים של קיר? יש לכם רישום של האירועים שהיו אצלכם? שתפו כמה שיותר.
בנינו טופס בגוגל פורמס כדי לאסוף את המידע הזה. המידע רק ייאסף, הוא לא יופץ בשום מקום. הכוונה היא לאסוף את המידע על תאונות ואירועים ולראות מה נוכל ללמוד ממנו ואיך להשקיע נכון את המשאבים שלנו בשיפור הבטיחות.
בנוסף, אם אתם ממש אמיצים ולא פוחדים להיחשף: עכשיו שלרובנו יש לא מעט זמן פנוי, עם הסגר הזה, שבו וכתבו את הסיפור, ופרסמו אותו בקהילה. אם תסכימו – הכנסו לכאן ומלאו תחקיר באנציקלופדיה כדי שנוכל למצוא אותו בהמשך, ולשאול שאלות נוספות, אם נצטרך לברר פרטים. בסוף הטופס שהוזכר קודם יש מקום להכניס קישור לתחקיר המלא, המפורט.
אפשר גם למלא תחקיר אנונימי, בלי שמות של המעורבים. זה פחות טוב, אבל יותר טוב מכלום…
העבירו אלינו כמה שיותר מידע. מלאו בטבלה את כל מה שאתם יודעים למלא. גם סיפורי עבר יעזרו, אבל במקרה של עכשיו – כתבו סיפור אירוע כמה שיותר מהר אחרי שהוא אירע.
אם אתם לא יודעים איך לעשות זאת – פנו אלי או אל יותם בפרטי וננסה לתחקר את האירוע יחד איתכם.
ורק כדי שתראו שאנחנו נותנים דוגמה אישית:
הסיפור על איך חנינא כמעט מת בטעות טפשית בואדי ראם
תאונת הגלישה שלי אחרי שסיימתי לטפס מסלול מפואר באלפים עם יואל
עכשיו תורכם
תודה!
מיכה
קישורים מעניינים:
המחקר על רוכבי אופניים, קסדות, והמרחק שנהגים שומרים מהם