מפולות שלג
מפולות שלג או מפולות שלגים (באנגלית ובצרפתית: avalanche) היא הידרדרות וגלישה מהירה של כמויות גדולות של שלג, בדרך כלל במדרונות של הרים.
מפולות שלגים דורשות תנאים מינימאליים להיווצרות. תנאים אלה הם כמות השלג ואיכותו (אם הוא יבש, דביק וכו') האחידות של שכבות השלג, ותלילות המדרון. לכל מפולת שלגים יש אירוע המפר את היציבות של השלג ומתחיל אותה. זה עשוי להיות אירוע גדול כמו רעידת אדמה או קטן כמו מעבר של גולש סקי או חיה. במקרים בהם השלג מאד לא יציב, אפילו קולות חזקים (כמו מחיאת כף) עלולים להתחיל מפולת. מפולות שלגים מופיעות בכל סדר גודל, החל מגלישות זערוריות של מספר פתיתי שלג וכלה במפולות ענק שבהן מיליוני טונות של שלג מתקדמות למרחקים של קילומטרים במהירויות של מאות ק"מ לשעה.
מפולת שלגים גדולה גוררת איתה כל מה שבדרך, מרימה סלעים ובולדרים מקרקעית העמק, ועלולה לגרום נזק רב לרכוש, אם היא גדולה מספיק. באירופה, בה יש איזורים מיושבים בצפיפות בסמוך להרים מושלגים, סכנה זו היא משמעותית לישובי קבע. במערב אירופה נהוג מזה כ-50 שנה להטמין מטעני נפץ קטנים בשלג מדי כמה ימים (על פי כמות השלג) כדי לגרום באופן יזום למפולות שלגים קטנות, וכך למנוע הצטברות של כמויות שלג גדולות העלולות לגלוש במפולות גדולות ולהסב נזק לחיים ולרכוש.
סוגי מפולות שלגים
קיימים מספר סוגים של מפולות שלגים:
- מפולות של התנתקות שכבות: מקורן בהבדלים בדביקות, בצפיפות וביובש של שכבות שלג. ההבדלים גורמים להיפרדות של שכבות ולגלישה של מאסות של משטחי שלג שלמים המתנתקים מבסיסם ומחליקים כגוש. אלו הן המפולות הנפוצות ביותר.
- מפולות יבשות: מתרחשות כשהטמפרטורה היא 5- מעלות צלזיוס או פחות. במפולות היבשות השלג הוא בצורת אבקה וגבישי השלג מעוגלים. התערובת של שלג זה עם אוויר עלולה לגרום למוות בחנק.
- מפולות רטובות: המורכבות משלג רטוב. המפולות הרטובות נושאות שלג כבד במיוחד ומוחצות את המכשולים הניצבים בדרכן.
מפולות שלגים הן אחת הסכנות הרציניות למטפסים וגולשי סקי בהרים גבוהים. סיכוייהם של מטפסים או גולשי סקי הנקלעים למסלולה של מפולת שלגים לצאת בחיים מן המפולת הם קלושים. במפולות גדולות המשקל והמכות של גושי השלג מרסקים עצמות ואיברים פנימיים. במפולות קטנות, הסכנה העיקרית היא של היקברות ומוות מחנק. הדרך הטובה ביותר להתמודד עם סכנת מפולות השלגים היא להשתמש בידע על תנאי השלג, תכונותיו ותכונות הסביבה (כמו המדרון, למשל) כדי להימנע מכניסה לאיזורים שבהם הסכנה גבוהה יותר.
באותה מידה, יש חשיבות לזיהוי של קטעים במסלולים אלפיניים שבהם תעבור מפולת שלגים, אם היא תקרה. באיזורים כאלה חשוב לשהות כמה שפחות זמן, לחצות אותם מהר ולא להתעכב. ברור, שאלה לא איזורים שמומלץ לעשות בהם ביווי.
משדרי חילוץ
קיימות מספר מערכות לחילוץ ממפולות שלגים המערכת הראשונה נקראה ARVA (שזה מצרפתית ARVA-Appareil de Recherche de Victimes en Avalanches). כולן מבוססות על משדר גלי רדיו, ומקלט כיווני המסוגל למצוא מאיזה כיוון מגיע האות המשודר. בעזרת מערכת כזו יכולים חבריו של הקבור בשלג לחפור ולמצוא אותו. יש חשיבות רבה לזמן שעובר האדם הקבור בשלג, ולכן אין הרבה תועלת בהזעקה של יחידת החילוץ האיזורית.
יש מכשירים כאלה שהם רק משדרים, ואחרים הכוללים גם מקלטים. יש משדרים התפורים אל תוך מעילי סקי ופועלים כל הזמן, ואחרים שנקנים בנפרד.
תרמו לדף זה: מיכה יניב ואחרים...