קניונים בארץ ובעולם

מתוך Climbing_Encyclopedia
גרסה מ־02:11, 29 במרץ 2017 מאת מיכל ויורם (שיחה | תרומות) (קניונים בירדן)
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

קניונים בישראל

מרבית הקניונים בישראל הם קניוני אבן גיר יבשים. רובם בשטחי שמורות טבע, ורק חלק קטן מאוד מהם מותרים לגלישה, למרות שספורט הקניונינג צובר תאוצה בארץ. רשימה מעודכנת של נחלים מותרים לגלישה יוצאת מדי תקופה.

ריכוז של מספר רשימות של קניונים (מותרים ולא מותרים) בישראל ופרטים טכניים עליהם אפשר למצוא באתר הזה.

קניונים בירדן

מפה היסטורית של מואב ואדום

שכנתנו ממזרח התברכה בעשרות רבות של קניונים, מהם קניוני אבן חול רבים, חלקם זורמים, חלקם יבשים, חלקים לא טכניים (ניתנים להליכה), חלקם טכניים (מחייבים גלישה), וחלקם עדיין לא בוצעו.

חלק מהנחלים אסורים לטיול / גלישה ע"י השלטונות (שמורות סגורות, אזורים סגורים) חלקם מותרים לטיול / גלישה בחלקים מסוימים של השנה (כמו בשמורת המוג'יב התחתונה), וחלקם מותרים בכל ימי השנה. הכל בהתאם למדיניות המשתנה מעת לעת, ולעתים אף יש איסורים שנוגעים רק לזרים (לא ירדנים) או רק לישראלים.

הקניונים בירדן מרוכזים ברובם בתחומי השבר הסורי-אפריקאי, באזורי במואב ואדום, בנחלים שנשפכים לים המלח או לערבה.

מואב משתרעת מצפון ים המלח ועד לואדי חסה / חצא (נחל זרד), שהתוואי הבולט שלו משמש גבול טבעי בין מואב לאדום. אדום משתרעת מואדי חסה ועד לים האדום.

רוב הקניונים הקלאסיים (גדולים, זורמים, מפורסמים) נמצאים במואב (זרקא מעין, הידאן, מוג'יב, כרך, עסל, פיפה-עיימה, חודירה, חסה). אדום מאופיינת בקניונים פחות ידועים, רובם ללא זרימה, וחלקם עדיין לא נחקרו.

קיימים ארבעה ספרים רלוונטיים לקניוני ירדן:

  • אל קניוני מואב ואדום - שוקה רווק ואבי שמידע [עברית - מהדורה ראשונה יצאה ב-2000. בהמשך יצאה מהדורה שנייה, אך ללא עדכונים ממשיים]
  • קניוני מואב - בועז לנגפורד [עברית - 2014]
  • Trekking and Canyoning in the Jordanian Dead Sea Rift - איתי חביב [אנגלית - 2000]
  • Jordan - Walks Treks Caves, Climbs and Canyons - טוני הווארד ודי טיילור [אנגלית - 2008 (מהדורה שנייה)]

קניונים במערב אירופה

במערב אירופה קיימת פעילות קניונינג מפותחת, עם אלפי (!) נחלים מבולטים, בדרגות קושי מגוונות, ובנחלים המתאימים לעונות שנה שונות.

ריכוזי הקניונים הגדולים ביותר נמצאים בהרי האלפים (במיוחד באלפים הצרפתיים, האיטלקיים והשווייצריים) ובפירנאים (הצרפתיים והספרדיים), אבל ניתן למצוא קניונים ברחבי אירופה, כולל ריכוזים איכותיים באיים מסוימים (כרתים, מיורקה, האזוריים).

על רבים מהקניונים ניתן להשיג מידע ברשת, שכולל פרטים טכניים (נ"צ, גבהים, טופו, זמנים, וכולי), וכן ציוני קושי ויופי. אתרים בולטים עם מידע או לינקים למידע:

בנוסף, ישנם ספרים טכניים רבים לגבי האזורים היותר פופולריים. לדוגמא,שלישיית ספרים שכוללת רבים מהקניונים היפים באירופה:

ספר מקורי / תוספת ראשונה / תוספת שנייה

פירוט של (ואפשרות לרכוש) ספרי קניונינג רבים על קניונים באירופה וגם בעולם ניתן למצוא כאן.


באתר דיסנטה-קניון הצרפתי מופיעים כ-3,000 נחלים מאירופה, רובם מן הסתם מצרפת
דירוג (סובייקטיבי) של הנחלים היפים באירופה

קניונים בארה"ב

ברחבי ארה"ב קיימים קניונים זורמים רבים, בדומה לאירופה, אם כי ספורט הקניונינג לא מפותח שם כמו באירופה, ומספר הנחלים שיש עליהם ספרות טכנית או שהם מבולטים, קטן בהרבה.

בולטת במיוחד פעילות הקניונינג הענפה שיש ברמת קולורדו (Colorado Plateau), שרובה נמצאת במדינות יוטה ואריזונה, וחלקה במדינות קולורדו וניו-מקסיקו. ברמה הזו חרוצים מאות קניוני אבן חול, חלקם זורמים ורובם יבשים, בנופים שמזכירים במשהו את נופי הקניונים של ירדן. יש ספרות שמתייחסת לאזור הזה, אך רוב הנחלים לא מבולטים, שכן בארה"ב בכלל, ובאזור זה בפרט, קיימת תרבות של הימנעות מבילוט והעדפת עיגונים טבעיים, מטעמים של שמירה על הטבע.

קניונים באוסטרליה וניו-זילנד


תרמו לדף זה: מיכל ויורם, ואחרים...