יש כלל פסילה ש"צריך לפסול טבעת אם היא נופלת על משהו קשה". מצד שני, אמרו לי שזה שטויות. אז לפסול או לא לפסול?

מתוך Climbing_Encyclopedia
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

זו שאלה שעולה מדי כמה שנים, ורבים התלבטו בעניין. התשובה הכללית אומרת ש"אם יש ספק - אז אין ספק", ועל פי הכלל הזה יש לפסול. בכל מקרה, לכל כללי הפסילה, ובכלל זה גם לכללי הפסילה לטבעות ולאמצעי חיכוך, כמובן, יש סיבה הגיונית.

ובכן, ההסבר: הניסוח המקובל הוא: נפילה מעל לגובה של שלושה מטרים על משטח קשה. הסיבה היא שנפילה כזאת עלולה להגדיל פגמים פנימיים (שעלולים להיווצר בזמן ייצור הטבעת) ובכך להקטין את עומס הקריעה שלה. מכה כזו עלולה גם ליצור סדקים קטנים, פגמים בסריג המתכתי של הטבעת, ושוב, להחליש אותה. עניין קצת מבלבל הוא שמכה בינונית יכולה גם "לתקן" פגמים בסריג מתכתי, אז זה עשוי אפילו "לחזק" את הטבעת.

פגמים כאלה הם משמעותיים במיוחד במאמצי מתיחה, ופחות בדחיסה. על טבעות פועלים בעיקר מאמצי מתיחה, ולכן זה עשוי להתבטא בחוזק הטבעת.

מומחים למטלורגיה אומרים שמכה בסריג מתכתי עשויה לגרום לאחד מכמה מקרים:

  1. לעיתים נדירות- יווצרו פגמים חדשים או יגדלו פגמים קיימים בסריג מתכתי.
  2. במרבית המקרים - לא ישתנה כלום, לפחות לא באופן משמעותי.
  3. לעיתים נדירות - יתוקנו פגמים בסריג מתכתי.

בגלל המקרה הראשון, הם ממליצים במקרה של פריטי ציוד שאינם יקרים מאד - לפסול. נראה לי שטבעת עונה להגדרה הזו.

כפי שכבר נרמז, ממליצים לפסול מכיוון שאין דרך מעשית לדעת מה קרה שם. מה זאת אומרת דרך מעשית? ניתן, בשיטות שונות, לבחון את המבנה הפנימי של הטבעת, ולזהות פגמים. ניתן, בעיקר על פי גודל הפגמים, להעריך את החוזק של הטבעת ולומר אם אכן נגרם לה נזק מבני. צילום רנטגן יכול לגלות פגמים כאלה, וגם בדיקה של פיזור קרינה בתדרים שונים, ובדיקות אולטרא-סוניות אבל הם יקרים מאוד (בערך פי 200 ממחיר טבעת) כך שיותר משתלם לפסול את הטבעת (אלא אם כן יש לך איזה 200 טבעות לבדוק בבת אחת).

יש בשנים האחרונות טרנד כזה שמגדיר את הטענה שטבעות עלולות להיחלש ממכה כמיתוס. לא הייתי נסחף עד כדי כך, אבל ברור שהסיכוי שזה יקרה הוא לא גבוה.

ניסויים

בחברת Black Diamond ערכו ניסוי מקיף בו זרקו מספר רב של טבעות מגובה של 60מ', 20 פעם כל אחת ואז בדקו את חוזקן. נמצא שבכל המקרים בהם היו על הטבעות סימני מעיכה (מכה) ניכרים, הן כשלו מתחת למחצית עומס הקריעה שלהן. בכל שאר המקרים, אם לא היו סימנים, לא היתה החלשה כזו והטבעות כשלו מעומסים שמעל עומס הקריעה המצויין עליהן.

ושוב, למרות זאת, ההמלצה של החברה היא לפסול כל טבעת לאחר אירוע של נפילה. הם לא מציינים גובה, אלא מעבירים את ההחלטה למשתמש, עם דגש על בדיקה מדוקדקת לוודא שאין סימני מכה או מעיכה.

המלצה

ההמלצה הכללית היא לפסול. כרגיל, נשאלת השאלה - מתי בדיוק? שלושה מטר? נשמע לי קצת מוגזם. מאתיים מטר על מדף סלע? - ברור שלפסול. צריך להשתמש בשכל ישר ולהחליט בכל מקרה על פי הנסיבות.

חשוב לציין שזוהי ההמלצה הכללית של החברות המייצרות טבעות. כמובן, הם היו מעדיפים שנקנה יותר טבעות, ובכל זאת...

קישורים חיצוניים

חיפוש בגוגל על dropped biners יניב כמות גדולה של דיונים נוספים.


תרמו לדף זה: מיכה יניב ואחרים...