ניפ

מתוך Climbing_Encyclopedia
גרסה מ־03:02, 29 במרץ 2018 מאת מיכה יניב (שיחה | תרומות)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
ניפים בקשר הצלה

ניפּ (באנגלית: nip) הוא הנקודה בקשר בה רדיוס העקמומיות הוא מינימאלי (השבירה בחבל חזקה ביותר) והכיפוף הוא חד ביותר. השבירה בחבל מביאה לכך שבנקודה זו רק חלק קטן מן החבל נושא את העומס. יוצא מזה שהניפ הוא הנקודה החלשה בקשר, ולכן הקשרים הם הנקודות החלשות בחבל.

בכל קשר יש שני ניפים. חוזק הקשר נקבע, בקירוב ראשון, על ידי רדיוס הכיפוף של החבל בניפ. ככל שהרדיוס קטן יותר, החבל חלש יותר באותה נקודה. ניתן בד"כ להעריך חוזק של קשר, ולהשוות אותו לקשרים אחרים, על פי מראהו של הקשר והשוואת הרדיוס של הניפים שלו לקשרים אחרים.

בקירוב שני מה שקובע את חוזק הקשר זה אורך החבל בתוך הקשר, מנקודת הכניסה לקשר ועד הניפ. ככל שהאורך הזה גדל - הקשר חזק יותר. זה בגלל שככל שיש יותר ״קטעי״ חבל בתוך הקשר - המתיחות הולכת ופוחתת לאורך החבל, בגלל החיכוך. ככל שהאורך בתוך הקשר יותר גדול - הכוח שמגיע אל הניפ יהיה יותר קטן, וזה אומר שתהיה פחות החלשה של החבל בקשר.

החיכוך בין קטעי החבל השונים בקשר, תלוי גם בשטח המגע בין החבלים בתוך הקשר. לכאורה, נראה כי שטח המגע בין החבלים בתוך הקשר הוא תכונה של הקשר והוא קבוע לחבלים באותו עובי ובאותה קשיות, אך אין זה כך. ניתן להקטין את שטח המגע בחלק מן הקשרים (בעיקר בקשרים בחבל כפול, בלולאות וכו'), ע"י קשירת קשרים לא מסודרים. הקשר יכול להיות נכון אבל לא מסודר, מה שקרוי בפי המטפסים 'קשר לא יפה', או 'קשר עם הצלבות'. הצלבות כאלה עשויות להחליש את הקשר במידה משמעותית.


מקרה קיצון הוא כאשר הקשר נמשך לא בבכיוון הנכון. במקרה כזה (כמו בלולאת שמונה באמצע חבל או בקשר בוהן כפול לחיבור חבלים, נוצרים שני ניפים ממש ביציאה מהקשר. הניפים אינם ברדיוס יותר קטן, אבל אין שום חיכוך לאורך החבל שמוריד את המתיחות ועלולה להתקבל החלשה משמעותית של הקשר.


תרמו לדף זה: מיכה יניב ואחרים...