הבדלים בין גרסאות בדף "עגינות"

מתוך Climbing_Encyclopedia
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
(גשרים)
(עגינות מלאכותיות)
 
(5 גרסאות ביניים של 2 משתמשים אינן מוצגות)
שורה 9: שורה 9:
 
עדיף תמיד להתחבר עם רצועה (ואם ניתן לרפד) על מנת לשמור על העץ, למנוע פגיעות שפשוף מהחבל בקליפה.
 
עדיף תמיד להתחבר עם רצועה (ואם ניתן לרפד) על מנת לשמור על העץ, למנוע פגיעות שפשוף מהחבל בקליפה.
  
מיקום החיבור לעץ חשוב במיוחד. זה מודגש כשצריך הגבהה ל[[חבלים]], כשהעומסים גבוהים, או שילוב של שניהם, כפי שנפוץ במקרים של [[אומגה|אומגות]], [[גשרי חבלים]] ו[[חילוץ]]. באופן כללי ניתן לומר כי עדיף להתחבר קרוב ככל האפשר לבסיס העץ. כך המומנט המופעל על העץ הוא קטן ביותר ואותו העץ יכול לשאת יותר עומס מבלי להישלף או להישבר. אם נרצה להשתמש בעץ להגבהה (אומגה או גשר חבלים), הדרך הנכונה היא לא לעגון עליו אלא רק להעביר את החבל דרך ההגבהה ולעגן מאחור נמוך על עץ או עיגון אחר. כך מקבלים כי כיוון הכוח על העץ הוא כלפי מטה.  
+
מיקום החיבור לעץ חשוב במיוחד. זה מודגש כשצריך הגבהה ל[[חבלים]], כשהעומסים גבוהים, או שילוב של שניהם, כפי שנפוץ במקרים של [[אומגה|אומגות]], [[גשרי חבלים]] ו[[חילוץ]]. באופן כללי ניתן לומר כי עדיף להתחבר קרוב ככל האפשר לבסיס העץ. כך המומנט המופעל על העץ הוא קטן ביותר והעץ יכול לשאת יותר עומס מבלי להישלף או להישבר. אם נרצה להשתמש בעץ להגבהה (אומגה או גשר חבלים), הדרך הנכונה היא לא לעגון עליו אלא רק להעביר את החבל דרך ההגבהה ולעגון מאחור נמוך על עץ או עיגון אחר. כך מקבלים כי כיוון הכוח על העץ הוא כלפי מטה.  
  
 
יש הבדל גדול בין סוגי עצים שונים, בעומק השורשים, בחוזק העץ עצמו ובהבדל החוזק בין הגזע לענפים. סקירה על סוגי עצים שונים וחומר נוסף ניתן למצוא בדף [[שימוש בעצים כעיגונים בעבודת חבל]].
 
יש הבדל גדול בין סוגי עצים שונים, בעומק השורשים, בחוזק העץ עצמו ובהבדל החוזק בין הגזע לענפים. סקירה על סוגי עצים שונים וחומר נוסף ניתן למצוא בדף [[שימוש בעצים כעיגונים בעבודת חבל]].
שורה 25: שורה 25:
  
 
==קרניים==
 
==קרניים==
==מחילות==
+
'''קרן''' (באנגלית: '''spike''') היא "שפיץ" של סלע בולט, שאפשר להלביש עליו רצועה או לולאת חבל. קרניים הן למעשה כמו גשר אנכי, שהצד העליון שלו שבור ופתוח. כמו בגשר אנכי, גם בקרן רוב העומס יישב על הבסיס, ועל הקיר שתחתיו. 
  
 
=עגינות מלאכותיות=
 
=עגינות מלאכותיות=
==צ'וקים==
+
==עגינות מאולתרות==
==קשרים==
+
===צ'וקים===
 +
===קשרים===
 +
מכיוון שקשר הוא יותר "עבה" מהחבל שבו הוא נקשר, הוא יכול לשמש כאבן עיגון פאסיבית, בדומה ל[[רוקים]] או צ'וקים. חבל דק כמו [[פרוסיק]] יכול להתאים לחריצים או חורים קטנים, וחבל עבה - לחריצים גדולים. קשרים מקובלים לשימוש זה הם [[קשר לופת]] (בקצה חבל), ולולאות פשוטות כמו [[לולאת בוהן]] ב[[רצועות]] וחבלים דקים, לולאת בוהן כפול ו[[לולאת שמונה]] בחבלים עבים.
 +
==עגינות ייעודיות==
 
==אבני עיגון==
 
==אבני עיגון==
 
==[[בולטים]]==
 
==[[בולטים]]==
שורה 41: שורה 44:
  
 
==קישורים חיצוניים==
 
==קישורים חיצוניים==
[http://images.google.com/imgres?imgurl=http://www.canyoneeringusa.com/mag/issue1/anchor4.jpg&imgrefurl=http://www.canyoneeringusa.com/mag/issue1/natural.htm&h=278&w=349&sz=43&hl=en&start=3&um=1&tbnid=TfbePZdv8gr1rM:&tbnh=96&tbnw=120&prev=/images%3Fq%3Dsky-hooks%2Bclimbing%26svnum%3D10%26um%3D1%26hl%3Den%26client%3Dsafari%26rls%3Den%26sa%3DG עגינות מאולתרות]
+
* [http://images.google.com/imgres?imgurl=http://www.canyoneeringusa.com/mag/issue1/anchor4.jpg&imgrefurl=http://www.canyoneeringusa.com/mag/issue1/natural.htm&h=278&w=349&sz=43&hl=en&start=3&um=1&tbnid=TfbePZdv8gr1rM:&tbnh=96&tbnw=120&prev=/images%3Fq%3Dsky-hooks%2Bclimbing%26svnum%3D10%26um%3D1%26hl%3Den%26client%3Dsafari%26rls%3Den%26sa%3DG עגינות מאולתרות]
 
----
 
----
 
תרמו לדף זה: [[משתמש: מיכה יניב|מיכה יניב]], דורון נצר ואחרים...
 
תרמו לדף זה: [[משתמש: מיכה יניב|מיכה יניב]], דורון נצר ואחרים...
  
[[קטגוריה: ציוד]][[קטגוריה: ציוד טיפוס הרים]][[קטגוריה: ציוד טיפוס כללי]][[קטגוריה: ציוד טיפוס סלע]][[קטגוריה: ציוד טיפוס מלאכותי]]
+
[[קטגוריה: ציוד]][[קטגוריה: ציוד טיפוס הרים]][[קטגוריה: ציוד טיפוס כללי]][[קטגוריה: ציוד טיפוס סלע]][[קטגוריה: ציוד טיפוס מלאכותי]][[קטגוריה: טכניקות ומיומנויות]][[קטגוריה: בטיחות]]

גרסה אחרונה מ־02:03, 18 בספטמבר 2011

עגינות הן כל דבר המעביר את הכוח לסלע/קרח/שלג בטיפוס או בגלישה. עגינה יכולה להיות בודדת או תחנה המורכבת ממספר עגינות, עם חלוקת משקל ביניהן.

כללי

עגינות גדולות

בולדרים

עצים

עצים משמשים פעמים רבות כעיגונים בעבודת חבל. ההנחה הרווחת היא כי עץ בגודל סביר הוא עיגון בטוח וחזק. לעומסים נמוכים כמו במקרה של גלישה הנחה זו נכונה בדרך כלל, אך לא תמיד כך הדבר. במקרים בהם העומס גדול, כמו באומגה למשל, יש להחמיר בבחירת העיגונים.

עדיף תמיד להתחבר עם רצועה (ואם ניתן לרפד) על מנת לשמור על העץ, למנוע פגיעות שפשוף מהחבל בקליפה.

מיקום החיבור לעץ חשוב במיוחד. זה מודגש כשצריך הגבהה לחבלים, כשהעומסים גבוהים, או שילוב של שניהם, כפי שנפוץ במקרים של אומגות, גשרי חבלים וחילוץ. באופן כללי ניתן לומר כי עדיף להתחבר קרוב ככל האפשר לבסיס העץ. כך המומנט המופעל על העץ הוא קטן ביותר והעץ יכול לשאת יותר עומס מבלי להישלף או להישבר. אם נרצה להשתמש בעץ להגבהה (אומגה או גשר חבלים), הדרך הנכונה היא לא לעגון עליו אלא רק להעביר את החבל דרך ההגבהה ולעגון מאחור נמוך על עץ או עיגון אחר. כך מקבלים כי כיוון הכוח על העץ הוא כלפי מטה.

יש הבדל גדול בין סוגי עצים שונים, בעומק השורשים, בחוזק העץ עצמו ובהבדל החוזק בין הגזע לענפים. סקירה על סוגי עצים שונים וחומר נוסף ניתן למצוא בדף שימוש בעצים כעיגונים בעבודת חבל.

כלי רכב

עגינות "של הסלע"

גשרים

גשרים (באנגלית: threads) הם חורים או מחילות בסלע שדרכם ניתן להשחיל חבל או רצועה. הם יכולים להיות עגינות מצויינות בתנאי שהם גדולים מספיק. מחלקים את הגשרים לשתי קבוצות עיקריות: גשרים אנכיים וגשרים אופקיים (גשר אלכסוני ייחשב כאנכי אם הוא קרוב יותר לאנכי, וכאופקי אם הוא קרוב יותר לאופקי).

גשרים אנכיים

בגשרים אנכיים העומס (הפועל למטה, בדרך כלל), פועל על בסיס הגשר, או בעצם על הקיר עצמו. עובי הגשר כמעט ואינו משפיע כאן, ולמעשה הגשר מתנהג כקרן, ורק מונע את בריחת החבל מן העגינה. כמובן שפועל כח מסויים על הגשר, אבל הוא קטן יחסית למתיחות על החבל. אם הגשר הוא פנימי, והחבל מושך אותו החוצה, ולא למטה, עולה חשיבותו של הגשר עצמו כנושא את העומס.

גשרים אפקיים

בגשרים אופקיים, החבל נוטה להתייצב באמצע הגשר, כלומר במקום הרחוק ביותר האפשרי מן החיבור של הגשר עם הקיר, ולכן במצב בו הגשר חלש ביותר. בגשרים אופקיים יש תמיד עומס על הגשר, וגודלו של הגשר הוא הפרמטר החשוב ביותר בקביעת איכות העגינה. בגשר אופקי כדאי להשתמש כך שלפחות חלק מן העומס ייפול על הקיר (בעזרת חיכוך). כמובן שבגשרים ענקיים אין לכך משמעות רבה.

קרניים

קרן (באנגלית: spike) היא "שפיץ" של סלע בולט, שאפשר להלביש עליו רצועה או לולאת חבל. קרניים הן למעשה כמו גשר אנכי, שהצד העליון שלו שבור ופתוח. כמו בגשר אנכי, גם בקרן רוב העומס יישב על הבסיס, ועל הקיר שתחתיו. 

עגינות מלאכותיות

עגינות מאולתרות

צ'וקים

קשרים

מכיוון שקשר הוא יותר "עבה" מהחבל שבו הוא נקשר, הוא יכול לשמש כאבן עיגון פאסיבית, בדומה לרוקים או צ'וקים. חבל דק כמו פרוסיק יכול להתאים לחריצים או חורים קטנים, וחבל עבה - לחריצים גדולים. קשרים מקובלים לשימוש זה הם קשר לופת (בקצה חבל), ולולאות פשוטות כמו לולאת בוהן ברצועות וחבלים דקים, לולאת בוהן כפול ולולאת שמונה בחבלים עבים.

עגינות ייעודיות

אבני עיגון

בולטים

פיתונים

עגינות בקרח

עגינות בשלג

קישורים חיצוניים


תרמו לדף זה: מיכה יניב, דורון נצר ואחרים...