הבדלים בין גרסאות בדף "אבטחה"

מתוך Climbing_Encyclopedia
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
שורה 1: שורה 1:
אבטחה, או איבטוח, הם שם לכל מערכת המגבה את המטפס או את הגולש בזמן פעילות. אותם מונחים משמשים גם לציון הפעולה, כלומר השימוש וההפעלה של המערכת. מבדילים בין אבטחה עצמית, בה לא משתתף אדם נוסף בפעילות, אלא המטפס או הגולש מאבטח את עצמו, ובין אבטחה על ידי מישהו אחר.
+
'''אבטחה''', או איבטוח, הם שם לכל מערכת המגבה את המטפס או את הגולש בזמן פעילות. אותם מונחים משמשים גם לציון הפעולה, כלומר השימוש וההפעלה של המערכת. מבדילים בין אבטחה עצמית, בה לא משתתף אדם נוסף בפעילות, אלא המטפס או הגולש מאבטח את עצמו, ובין אבטחה על ידי מישהו אחר.
  
 
==אבטחה באמצעי חיכוך רגילים==
 
==אבטחה באמצעי חיכוך רגילים==

גרסה מ־15:30, 14 ביוני 2007

אבטחה, או איבטוח, הם שם לכל מערכת המגבה את המטפס או את הגולש בזמן פעילות. אותם מונחים משמשים גם לציון הפעולה, כלומר השימוש וההפעלה של המערכת. מבדילים בין אבטחה עצמית, בה לא משתתף אדם נוסף בפעילות, אלא המטפס או הגולש מאבטח את עצמו, ובין אבטחה על ידי מישהו אחר.

אבטחה באמצעי חיכוך רגילים

העקרון הכללי באבטחה באמצעי חיכוך רגילים (שמינית, שטיכט, ATC וכו') הוא שהחבל העובר באמצעי החיכוך אחוז בידו של המאבטח, והמאבטח אינו עוזב את החבל בשום מקרה.

אבטחה באמצעים הננעלים אוטומטית

בשנים האחרונות מופיעים יותר ויותר אמצעי חיכוך הננעלים אוטומטית, והשימוש בהם שונה מאמצעי לאמצעי. ניתן לחלק את האמצעים הננעלים אוטומטית לאמצעים לחבל אחד, המתאימים יותר לטיפוס ספורטיבי (גריגרי, קינץ', סאם ואדי), ולאמצעים המתאימים לשני חבלים (גיגי, TRE, גלובוס ועוד).


אמצעים ננעלים אוטומטית, לאבטחה על חבל אחד

אמצעים אלה מיועדים ומתאימים יותר לטיפוס ספורטיבי, של מסלולים קצרים, או בקירות טיפוס, בטופ-רופ או בהובלה. באמצעים אלה דרושה משיכה קלה ביותר על החבל מאחורי אמצעי החיכוך כדי לוודא נעילה שלהם. בקבוצה זו ניתן למצוא את הגריגרי, סאם, קינצ', אדי.

GriGri של Petzl

http://www.petzl.com/petzl/SportProduits?MotRecherche=Quick+Search&pays=0&Langue=en&Activite=0&Famille=9&SousFamille=89&Produit=203&Conseil=&ProduitAssocie=

Eddy של Edelrid

http://www.edelrid.de/en/art/uid_kategorien/0000122/id_matchcode/hardware_sicherung/id_artikel/0000217/bop/0/chksum/93b1becb3d2f667215fe7017b3dc7c03/beetools.html

אמצעים ננעלים אוטומטית, לאבטחה על שני חבלים

אמצעים אלה מיועדים לאיבטוח מטפס שני על ידי המוביל מתחנה. חלקם יכול לשמש בצורה זו בלבד (גיגי, פרואלפ) ואחרים יכולים לשמש גם כאמצעים רגילים, בדומה לשטיכט או ATC (גלובוס, רוורסו, TRE).

אבטחה בגלישה

אבטחה בגלישה בדרך כלל אינה באה (כפי שמקובל לחשוב) כדי לגבות את מערכת הגלישה (כלומר: העגינות, החבל, הרתמה, הטבעות, אמצעי החיכוך וכו') אלא כדי לגבות את הגולש עצמו. מובן, שבתנאים בהם חבל האבטחה מחובר לעגינה נפרדת, יש גם גיבוי למערכת הגלישה, אבל מכיוון שרוב הגלישות בירידה ממסלולי טיפוס ובטיולי גלישה נעשות בגולש אחרון, אין גיבוי למערכת אלא רק לאדם הגולש. גיבוי זה בא למנוע תאונה במקרה של טעות (נבהל או החליק ועזב את חבל הגלישה) או למנוע נפילה ופציעה קשה במקרה של תאונה קלה (נפלה אבן על הקסדה והוא איבד את ההכרה, ולכן עזב את החבל).

בלינק הבא יש תיאור של כמה שיטות לאיבטוח בגלישה:

http://www.chockstone.org/TechTips/RapBackup.htm

אבטחה מלמעלה

שיטה זו מקובלת ביותר בעבודה תיירותית/חווייתית (קבוצות של גולשים לא מנוסים) וכאמצעי לימודי לגלישות ראשונות בקורסי גלישה.

בגלישה באבטחה מלמעלה הגולש גולש על חבל הגלישה ומחובר לקצהו של חבל האבטחה. זה האחרון עובר באמצעי חיכוך המחובר לעגינה ואחוז בידו של המאבטח.

מקובל כי אבטחה מלמעלה הינה שיטת האבטחה הבטיחותית ביותר לגלישה. מערכת האבטחה היא חיצונית לחלוטין למערכת הגלישה והכל מגובה: החל מן העגינות, אמצעי החיכוך, החבל והגולש.

חסרונה הגדול של שיטה זו הוא הזמן הארוך שהיא דורשת. לאחר כל גלישה יש למשוך את חבל האבטחה ולהעלות אותו למעלה כדי לחבר את הקצה לגולש הבא. כמו כן, היא דורשת מאבטח מנוסה וערני ואינה יעילה בגלישות ארוכות מאד, שם משקל החבל ימשוך אותו מתוך אמצעי החיכוך והמאבטח עלול לתת הרבה חבל בלי לשים לב לכך שהגולש למעשה אינו מאובטח.

אבטחה מלמטה

שיטת אבטחה בגלישה בה הגולש הראשון מאבטח את הבאים אחריו על ידי אחיזת החבל מלמטה. במקרה של נפילה הוא מושך בחבל וכך נועל את אמצעי החיכוך.

בגלישה באבטחה מלמטה הגולש הראשון, לאחר שהגיע למטה (למשל, באבטחה מלמעלה או באבטחה עצמית) ופרש את החבלים, נשאר מתחת לקו הגלישה ואוחז בידו את החבלים. אם הוא חושש שמשהו לא בסדר עם הגולש שאחריו, משיכה בחבל תעצור אותו על חבל הגלישה.

שיטה זו היא מהירה יותר מאבטחה מלמעלה, שהרי כל הגולשים גולשים על חבל כפול (גולש אחרון) בלי אבטחה נוספת. היא יעילה בגלישות ארוכות (כי משקל החבל עוזר למאבטח לעצור את הגולש במקרה הצורך) ויש בה גיבוי לכל מה שדורש גיבוי, שהרי ניתן לגבות את העגינות, החבלים וכו').

לשיטה זו שני חסרונות. הראשון, שהמאבטח נמצא ממש מתחת לקו הגלישה ואבנים או ציוד נופל יפגעו בו בסיכוי גבוה. החסרון השני הוא שקשה לשמור על עירנות לאורך זמן, ואבטחה מלמטה דורשת מיומנות.

אבטחה עצמית

כינוי כללי לשיטת אבטחה בגלישה או בטיפוס בה המטפס מאבטח את עצמו בעזרת אמצעי ננעל אוטומטית או אביזר נוסף כגון פרוסיק או שאנט.

גלישה באבטחה עצמית אינה דורשת אדם נוסף. היא מיועדת לאנשים המנוסים בגלישה והיא נחשבת בטוחה פחות משתי השיטות הקודמות. מטפשים גולשים כמעט רק בשיטה זו, ועל חבל כפול, מה שקרוי גולש אחרון.

היתרון הגדול שלה הוא במהירות. החסרון: כמעט בכל המקרים יש גיבוי לגולש בלבד. יש כאן דגש חזק על נסיון, מקצועיות ושיקול דעת: בבחירת העגינות, בבחירת קו הגלישה, בגלישה עצמה וכו'.

אבטחה עצמית מעל אמצעי החיכוך

אבטחה עצמית מתחת לאמצעי החיכוך

אבטחה בטיפוס

אבטחה בטופ-רופ

טופ-רופ באבטחה עצמית

אבטחה בהובלה

חבל יחיד

חבל כפול

אבטחה בטיפוס ספורטיבי

אבטחה בהובלה בקירות טיפוס

אבטחה דינאמית

טיפוס סולו מאובטח - אבטחה עצמית בטיפוס


תרמו לדף זה: מיכה יניב ואחרים...