Vergo של Trango

Vergo של Trango

This entry is part [part not set] of 4 in the series תפסת מרובה לא תפסת...

אני יודע שעבר המון זמן מאז הפוסט הקודם בסדרה. היו לי כל מיני עניינים ובעיות טכניות ואני מתנצל על העיכוב הגדול. מקווה שתהנו בכל זאת…

הפוסט הזה יסקור את ה-וֶרגו (Vergo), המכשיר הננעל של טראנגו. אבל אני אתחיל במיני-סקירה של האב הקדמון שלו – הסינץ׳, שנדמה לי שלא הרבה מכירים אותו.

אני חסיד גדול של סינץ'. המכשיר הישן הזה של טראנגו הופיע ב-2005 (עם גירסה משופרת שהופצה ב-2008). הסינץ׳ היה אמצעי החיכוך הננעל השני שהופיע בעולם הטיפוס אחרי הגריגרי (שלישי אם מחשיבים גם את ה-Sum של פאדרס, אבל הוא לא באמת נחשב). הוא היה קל וקטן (180גרם), נוח מאד לשימוש, תמך גם בחבלי סינגל דקים (עד 9.4מ״מ) ואיפשר לחבל לרוץ קצת דרכו בנפילות גדולות (נתן אבטחה דינאמית).

היתרון העיקרי והחשוב של הסינץ׳ היה שהחבל רץ דרכו כמעט ישר (לא כמו סביב התוף/קאם בגריגרי, למשל), וזה אומר שמאד בטיחותי לתת איתו חבל במהירות (לא צריך להחזיק את הקאם שלא ינעל כמו במכשירים אחרים). יש לו ציר מאסיבי וחלול (מעין צינור) שגם מסמן למאבטח איפה הנקודה הנכונה להחזיק אותו.

סינץ׳ פתוח, וסגור. אפשר לראות שהחבל עובר בו כמעט ישר לגמרי…

ויש גם וידאו, למי שמעדיף פירוט:

עיקרון הפעולה של הסינץ׳ הוא כזה: אם מחזיקים את המכשיר ביד, עם אגודל ואצבע על הציר – החבל רץ חפשי. אם העומס עובר לרתמה – החבל ננעל! הנה כך:

בשנת 2012 טראנגו הוציאו את הוֶרגו, כגירסה חדשה של הסינץ׳ עם גיאומטריה משופרת. לרוע המזל, תהליך הייצור היה פגום והחברה הוציאה בקשת החזרה (ריקול) כמה חדשים מאוחר יותר בגלל מספר מכשירים פגומים שהתגלו. פס הייצור עבר שיפורים וב-2015 (בערך) הוא הוחזר לחנויות, אבל ב-2016 הוא שוב נקרא לריקול. ב-2018 הוא יצא שוב ומאז הוא משווק בהצלחה.

הוֶרגו מגיע באריזה מינימליסטית (שאני אוהב מאד – ממש מיותר כל הפלסטיקים והאריזות המתחכמות). קצת קרטון וזהו:

הוא מזכיר את הסינץ׳ במבנה שלו, וגם בעקרון הפעולה. למעשה, טראנגו לקחו את הסינץ׳ וניסו לשפר אותו. עקרון הפעולה נשאר דומה: החבל עובר כמעט ישר במכשיר, ומשיכה שלו גורמת לסיבוב של החלק הנועל והוא ״צובט״ את החבל בנקודת היציאה מהמכשיר.

ורגו פתוח וסגור, אפשר לראות את שגם כאן החבל עובר די ישר, מה שאומר שמאד קל לתת חבל במהירות…

עקרון הפעולה של הסינץ׳ עבר במדויק לוֶרגו. מה ששונה הוא בעיקר הידית, שהוארכה קצת (בסינץ׳ לפעמים היה קצת קשה להמשיך להוריד אחרי נעילה). חוץ מזה נוסף קישוט של טביעות אצבע, שמסמן איפה לשים את האצבעות כשאוחזים את המכשיר. אפילו כתוב שם ״שים את האגודל כאן!״. בעיני זה לגמרי מיותר, אבל אולי בגלל שאני כבר הייתי רגיל לסינץ׳.

הטריק של עקרון הפעולה הוא בדיוק אותו דבר כמו שהיה בסינץ׳. כל זמן שהמאבטח מחזיק את המכשיר ביד – הוא יכול לתת חבל בחופשיות. משיכה מהירה בחבל, כמו בנפילה של המוביל, תגרום לעומס לעבור לטבעת ולרתמה והחבל ננעל!

זה הופך את השימוש בוֶרגו לפשוט מאד. מחזיקים את המכשיר ביד, עם האגודל והאצבע במקום המיועד, ושלוש האצבעות האחרות מחזיקות את החבל. המקום של האצבע והאגודל הוא הציר של שני חלקי המכשיר. כדי לתת חבל, מושכים את החבל בזמן שמחזיקים את המכשיר ביד. החבל רץ חפשי.

ושוב: בזמן נפילה, יש משיכה מהירה של חבל, העומס עובר לרתמה והמכשיר ננעל. תראו איזה יופי זה עובד:

הוֶרגו עובד עם חבלים עוד יותר דקים מהסינץ׳, והיצרן מצהיר על תמיכה עד חבלי 8.9מ״מ. זה מכסה טווח יפה של קטרי חבלים, וא רוב חבלי הסינגל שקיימים היום. יש רק כמה דגמים ספציפיים של חבלי סינגל חדשים כמו אופרה של ביאל (8.5מ״מ), למשל, שהוא לא אמור להינעל. אבל בבדיקה שלי עם חבלים בעובי דומה – הוא כן ננעל, למרות שהיצרן לא מתחייב על זה…

הדבר היחיד שקצת מעצבן בוֶרגו זה שאי אפשר להכניס את החבל, וגם לא להוציא, בלי להזיז את הידית. שזה מאד מוזר. כי מה הקשר בין הידית לבין חיבור/ניתוק של המכשיר? אני מנחש שזה פשוט כי הידית עכשיו יותר ארוכה ומעוקלת. למעשה, היא כלכך ארוכה ומעוקלת שהיא מגיעה עד גוף המכשיר גם כשהוא פתוח. והקצה שלה מפריע להכנסה/הוצאה של החבל. זה לא כזה נורא, סתם קצת מעצבן. אבל אולי זה מפריע רק לי, כי הייתי כבר רגיל לסינץ׳.

בכל מקרה, אחרי שמתרגלים לזה (ואני מניח שגם למי שלא השתמש בסינץ׳ מעולם) זה לא כלכך מפריע.

לסיכום: מכל המכשירים שבחנתי עד עכשיו, הוֶרגו הוא המכשיר המוצלח ביותר, בעיני: הוא קטן וקומפקטי, קל לשימוש, תומך בטווח קטרים מתאים לחבלים מודרניים, מספק אבטחה דינאמית יותר מאחרים ומאד אינטואיטיבי לשימוש.

אבל רגע, עוד לא סיימנו. אני עדיין מחכה למכשיר הבא: Matik של CAMP. זה מכשיר חדש לגמרי בארץ וממה שקראתי עליו – הוא מעניין מאד ואמור לעבוד מצויין. ניפגש בפוסט הבא בסדרה.

Series NavigationLife Guard של Mad Rock >>

Leave a comment

Comments are closed.