Revo של Wild country
- Vergo של Trango
- Revo של Wild country
- תפסת מרובה לא תפסת…
- Life Guard של Mad Rock
כאמור, אני פותח את סדרת הפוסטים הזו במכשיר של וויילד קאונטרי – Revo. לטובת הצילומים הרחקנו עד לשיפולי האלפים הצרפתיים, ואת כל הנסיונות עשינו בגאיון (Les Gaillands) המצוק העירוני של שאמוני. המכשיר הגיע אלי בתוך האריזה המקורית (לא הכי מינימליסטית שיש). הנה סרטון הפתיחה של האריזה…
ואחרי שהתקשקשנו עם הפתיחה – נעבור לסקירה עצמה.
ה- Revo הוא מכשיר ננעל אוטומטית, מה שקוראים היום assisted belay device. הוא מיועד לאיבטוח בטופרופ ובהובלה, על חבלי סינגל בקטרים 8.5 עד 11מ״מ. הטווח הרחב נובע משיטת העבודה שלו, שפחות מתבססת על חיכוך תלוי גיאומטרייה ויותר על נעילה אינרציאלית (על כך בהמשך). הוא שוקל 285גרם ובכך מייצב את עצמו כראשון בקטגוריה, או האחרון בקטגוריה, תלוי מאיזה כיוון. הוא הכי כבד, בקיצור. עד כאן המספרים היבשים. נמשיך לדברים היותר מעניינים.
המכשיר הזה של וויילד קאונטרי נוקט גישה שונה לחלוטין מהמכשירים האחרים בקטגוריה. אין לו ״צביטה״ או ״לחיצה״, או ״נעילה״ של החבל. יש לו גלגלת עם מנגנון נעילה אינרציאלי, בדומה למנגנון של חגורת בטיחות של אוטו. גם לפצל יש מכשיר על העיקרון הזה, שנקרא ASAP. זהו מעין עכבר חבל, יש לו גלגלת עם שיניים ורק כשהחבל זורם מהר, כלומר – מסובב את הגלגלת מהר, כלומר – בנפילה – הוא ננעל.
הנה סרטון שמראה את העברת החבל ואת הנעילה…
אבל, וזה אבל גדול, זה לא ההבדל היחיד. ה-Revo שונה מעוד כמה בחינות: קודם כל – הוא עובד בשני הכיוונים. כלומר – זה בלתי אפשרי להתבלבל ולהעביר את החבל ״הפוך״. אין הפוך – שני הכיוונים עובדים. בעצם – המכשיר הוא סימטרי. זה יתרון גדול למטפסים מתחילים, כי במכשירים אחרים, שנותנים חבל בכיוון אחד וננעלים בכיוון השני, אם מעבירים את החבל לא נכון – המכשיר לא יינעל בנפילה של המטפס! במכשיר הזה – אין לא נכון… בכל כיוון – הוא יינעל בנפילה.
ב-Revo איך שלא תעבירו את החבל – הוא יינעל בנפילה. וזה מצויין!

כמו שמודגם בסרטון, הפתיחה של הנעילה היא במשיכה קלה על החבל מתחת ל-Revo. אין ידיות, אין מנופים. שתי הידיים על החבל מתחת לאמצעי החיכוך, כמו בטיובר או ב-ATC.
גם אופן ההורדה דומה לזה של אמצעי חיכוך פשוט כמו ATC ודומיו. שתי ידיים על החבל, יד רודפת יד. וזהו.
עניין נוסף הוא שבגלל שהחבל מתגלגל על גלגלת, ולא זורם על תוף, אין חיכוך ואין התנגדות בזרימה של החבל. אז אפשר לתת חבל להקלפה בקלות ובמהירות.
הנה, ככה זה באיבטוח הובלה. זו היתה ההובלה הראשונה של איזה, אז זה מסלול קל, ובסוף הסרטון יש אפילו נפילה קטנה:
בשונה מה-ASAP על הגלגלת של ה-Revo אין שיניים. הגלגלת בנוייה עם ״תעלה״ בצורת V, ובמקום שיניים יש מעין צלעות באלכסון (בשני הכיוונים) שמחזיקות את החבל, בדומה לגלגלות של כננות. בזמן שיש עומס, הצלעות מובילות את החבל עמוק יותר לתוך התעלה הזו. אותו עיקרון מיושם גם באמצעי חיכוך לא ננעלים, כשיש ביציאה מהמכשיר מעין V עם צלעות שמובילות את החבל פנימה…
לבסוף, גם אם מחזיקים את המכשיר בצורה כזו שהוא לא ננעל, וכל העומס ביד של המאבטח, יש מספיק חיכוך כדי לבלום. הדרך הכי פשוטה להשתכנע שזה עובד, או פשוט לבדוק כמה ״זמן״ או כמה חבל צריך לנעילה היא לתת קצת סלאק ביד הרחוקה מהמכשיר, ואז לעזוב את היד הקרובה, הנה כך:
עשינו עוד בדיקות, למשל, מה קורה אם אין קשר בקצה החבל ובזמן ההורדה של המטפס החבל ״בורח״ למאבטח מהיד. המקרה הזה מדבר אלי באופן אישי כי אשתי, נורית, נפלה ככה מחמישה מטרים ושברה את האגן. זה היה לפני הרבה שנים (והיא בסדר, תודה על ההתעניינות) ועדיין. היה מעניין לראות אם זה יינעל כשהחבל ״בורח״ מהיד. תוצאת הניסוי הזה היתה מרשימה למדי, תראו:
למעשה, המערכת ננעלת אפילו כשהחבל ממש נכנס פנימה לתוך המכשיר (כמו בנסיון הראשון). זה משאיר את המאבטח במצב קצת מסובך לפתרון (כי אי אפשר לפתוח את הנעילה ואי אפשר להמשיך בהורדה), אבל לפחות המטפס לא נפל לרצפה ונפצע או נהרג. זה קרה בחלק מהמקרים שניסינו.
למעשה, המכשיר ננעל גם אם החבל עובר בו רק חצי הדרך (כלומר – שהעבירו אותו רק בצד אחד). גם כאן יהיה קשה לצאת מהמצב הזה, אבל המטפס לפחות לא ייפול לקרקע.
לסיכום
החסרון היחיד שאני מוצא במכשיר הזה הוא המשקל שלו, הוא כבד ביחס למכשירים אחרים. עם זאת, למטפס ספורטיבי, המשקל לא ממש מהווה שיקול. זה לא כאילו שהוא יוצא ליום ארוך בהרים וכל גרם מושך אותו למטה…
מכל שאר הבחינות ה-Revo הוא מכשיר מעולה. הוא עובד היטב עם חבלים בטווח רחב של קטרים, השימוש בו אינטואיטיבי ופשוט, הוא סימטרי, מה שאומר שאי אפשר ״להתבלבל״ ולהעביר את החבל הפוך.
בעיני תכונה חשובה מאד היא שהוא מלמד טכניקת איבטוח טובה: לא לעזוב את היד המאבטחת, מתחת לאמצעי החיכוך. טכניקה שמתאימה גם להמשך, ולאמצעי חיכוך פשוטים, לא ננעלים.
אני מקווה שהיה מעניין. תודה לכל מי שהיה בצוות שאמוני של הצילומים: איזבל, נעמה, סינדי, רמי, ובמיוחד יואל ויונתן, שגם תרמו תובנות ורעיונות לסקירה.
נתראה בפוסט הבא בסדרה: המציל (Lifeguard) של מאד רוק…