מתי חייבים להשתמש בטבעות ננעלות, ומתי אפשר להשתמש גם בטבעות לא ננעלות?

מתוך Climbing_Encyclopedia
גרסה מ־08:46, 2 באוגוסט 2010 מאת מיכה יניב (שיחה | תרומות)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

התשובה לזה מתקבלת מאליה, אם מבינים את התשובה לשאלה אחרת: מהו ההבדל בין טבעות ננעלות לטבעות לא ננעלות? זה נשמע אולי טפשי, אבל חשוב להבין שיש למעשה רק הבדל אחד: טבעות ננעלות אפשר לנעול, וטבעות לא ננעלות אי אפשר.

זה נכון שבאופן מעשי יש עוד כמה הבדלים. למשל, טבעות לא ננעלות הן בדרך כלל קלות יותר. אבל זה לא מחוייב המציאות ולא תמיד כך. פשוט לרוב בוחרים לעשות את הננעלות יותר מאסיביות. אבל יש טבעות לא ננעלות כבדות, ויש טבעות ננעלות קלות, כלומר - זה לא ההבדל.

לעומת זאת, אין טבעות ננעלות שאינן ננעלות, ולהיפך, אין טבעות לא ננעלות שאפשר לנעול אותן.

זה עניין חשוב, כי הרבה פעמים אנשים חושבים שטבעות ננעלות הן חזקות יותר. אם זה היה נכון, היינו בוחרים לשים טבעות ננעלות, בנקודות שיש בהן יותר עומס, או אולי בנקודות שהן קריטיות. למעשה, מה שאנחנו רוצים זה לשים שם טבעות חזקות יותר ולא בהכרח ננעלות. הרי טבעת ננעלת אינה בהכרח חזקה יותר מטבעת לא ננעלת. עומסי הקריעה של טבעות הם בסה"כ די דומים. אולי עדיף בנקודה קריטית להשתמש בטבעת לא ננעלת, אבל של 30kN, על טבעת ננעלת של 22kN. טבעת יותר חזקה, כנראה תעשה עבודה יותר טובה במקרה כזה.

ובכן, מתי חייבים להשתמש בטבעות ננעלות?

במצבים בהם הנעילה עצמה משרתת איזושהי מטרה.

מתי זה נכון?

ובכן, הסכנה בטבעת לא ננעלת היא לא שהיא חלשה יותר. הסכנה היא שהיא לא ננעלת, ולכן עלולה להיפתח. זה מוביל למצב שבו היא אכן חלשה יותר, אבל שוב, רק כי היא פתוחה. טבעת פתוחה, חלשה הרבה יותר מאותה הטבעת כשהיא סגורה. זה נכון גם לטבעות ננעלות, וגם לטבעות לא ננעלות.

ובכן, התשובה היא שיש להשתמש בטבעות ננעלות במקומות בהן הטבעת עלולה להיפתח, וגם אז לא מייחסים לזה הרבה חשיבות, אלא אם זה עלול להביא לקריסת המערכת כולה. לטבעת ננעלת סיכוי פחות להיפתח, ולכן הסיכוי נמוך יותר שהמערכת כולה תהפוך חלשה יותר. כלומר, שבמקרים בהם הטבעת לא יכולה להיפתח במקרה, אם יש כאלה, אין בעיה להשתמש בטבעת לא ננעלת.

דרך אגב, אפשר עדיין להשתמש בשיטה של טבעות הפוכות עם שתי טבעות לא ננעלות, ובצורה כזו למנוע פתיחה לא מכוונת.

דוגמאות

נקודות קריטיות

כאמור, בנקודות קריטיות, כמו בטבעת תחתונה של חלוקת משקל, מעדיפים להשתמש בטבעות ננעלות. בגלל שאם טבעת כזו נפתחת וכושלת, כל המערכת כושלת יחד איתה. מכיוון שהפתיחה עצמה הופכת את הטבעת ליותר חלשה ומגדילה את סיכויי הכשל, מעדיפים טבעת ננעלת במקודות קריטיות (וכמובן - שם גם חשוב להקפיד לנעול אותה).

על הרתמה

בחיבורים לרתמה כמו אמצעי חיכוך ואמצעי אבטחה עצמית לגלישה או אמצעי חיכוך לאבטחה בטיפוס, מומלץ להשתמש בטבעות ננעלות. זה בעיקר כי בסביבות הרתמה יש הרבה דברים שעלולים ללחוץ על השער ולפתוח את הטבעת.

בפתרון תקלות

בפתרון תקלות ובחילוץ מעדיפים טבעות ננעלות, מאותה סיבה שמעדיפים אותן על הרתמה.

במקומות שהטבעת נשארת הרבה זמן ללא השגחה

כמו בעגינות של טופ-רופ.

במקומות שרוצים לחבר את הטבעת ולשכוח ממנה

כמו בחיבור לתחנה על מסלול מולטי-פיץ', בזנב פרה ועוד. בכל אלה יש חיבור שרוצים לשים אליו לב, ואחר כך לקבל אותו כמובן מאליו.

קריאה נוספת


תרמו לדף זה: מיכה יניב ואחרים...