האם אי נעילת טבעת ננעלת, מחלישה את הטבעת?

מתוך Climbing_Encyclopedia
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

שאלה מצויינת. וכרגיל, יש לה תשובה קצרה ותשובה ארוכה.

תשובה קצרה

לא

תשובה ארוכה

התשובה הארוכה תתעסק בהיבטים של בטיחות ושל חוזק בטבעות. יש לא מעט מאמרים באנציקלופדיה שעוסקים בבטיחות ובחוזק כמו בטיחות וחוזק בעיגונים, בטיחות בקשרים, חוזק בקשרים ועוד. אבל כאן מדובר ספציפית על טבעות, ואולי זו הזדמנות להגדיר באופן כללי בטיחות וחוזק, שזה נושא שמעורר הרבה בלבול...

חוזק

חוזק נמדד ביחידות של כוח (גרמים, קילוגרמים וכו׳), ואומר באיזה כוח האביזר יכשול. בעצם כשאנחנו אומרים חוזק אנחנו מדברים על עומס קריעה. בתחום שלנו, במקרים רבים, קשה לציין את החוזק ממש (כמו בעיגונים, בקשרים וכד׳) ואנחנו נאלצים להסתפק בהערכה של ״חזק מספיק״ או ״לא מספיק חזק״.

דוגמאות:

  1. החבל שנקרע.
  2. האבזם של רתמה שנשבר (כמו בקליף הנגר).
  3. חבל שייקרע בקשר.
  4. בורג של בולט שיישבר.
  5. אוזן של בולט שתישבר בזמן נפילה.

בטיחות

בטיחות נמדדת באחוזים, ואומרת מה הסיכוי שמשהו ישתבש, ולא בגלל שאביזר במערכת יישבר כי הוא לא מספיק חזק. במילים אחרות: בטיחות נוגעת לכשל שאינו נובע מחוזק לא מספיק. זה יכול להיות כל דבר במערכת שיגיע לכשל, ובלבד ששום דבר (גם אביזר אחר) לא יכשול כי הוא לא מספיק חזק.

דוגמאות:

  1. החבל ש״יקפוץ״ החוצה מהג'ומאר.
  2. הרצועה שתצא מהאבזם של הרתמה.
  3. קשר שיחליק וייפתח (ולא ייקרע).
  4. בולט שיישלף החוצה מהסלע.
  5. טבעת של ראנר שתיפתח בזמן נפילה ותישבר (זה קצת מבלבל, אגיע לזה בהמשך)

אני מקווה שההבדל ברור, חוץ, אולי, מהדוגמה האחרונה. אז אפשר להמשיך.

מה קובע את החוזק בטבעות?

חוזק של טבעת נקבע במידה רבה על ידי הצורה שלה. טבעות אובאליות ואגסיות חלשות יותר מטבעות D סימטריות ואסימטריות. אלמנט נוסף מוכר של חוזק של טבעות (זה מצויין על כל טבעת) הוא ההבדל בין עומס הקריעה של הטבעת כשהיא סגורה וכשהיא פתוחה. החוזק של טבעת פתוחה הוא כשליש! והחוזק של אותה טבעת כשהיא סגורה. זה עיקרון הנדסי מוכר ונפוץ. מבנים (קונסטרוקציות) סגורים עמידים יותר בפני עיוותים ולכן חזקים יותר ממבנים פתוחים. נושא זה נידון במאמר על פתיחת טבעות תחת עומס.

מה קובע את הבטיחות בטבעות?

קריאה נוספת


תרמו לדף זה: מיכה יניב ואחרים...