Wires

מתוך Climbing_Encyclopedia
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

כבלים

Damageg wires on wired nuts

a Wire is a thin cable, a metal elongated element, used to transfer pull forces, similar to a cord. Wires are indeed similar to ropes but are usually made of metal and therefor stronger (for the same weight) and heavier (for the same diameter). The construction of a wireis similar to a twisted rope, but with lessfilaments. The filaments of a wire are thicker and closer to the wire diameter than those of a rope. Steel filaments are twisted to make strands, and those are twisted again to form the wire. The more filaments a wire has, the more bendable it will be. Softer wires are considered better quality and nicer to handle. On the other hand, they have larger surface area and so are more susceptible to corrosion. In climbing gear there are load-bearing wires in wired nuts, cams and sliders. There are some wires that are not load-bearing like the trigger wires on various cams, on rope-man etc.

The main trait of cables is it's diameter. The diameter should be measured in the way that is a maximum.

]]image: cables1.jpg|left|thumb|450px|measuring wire diameter[[ ]]image: cables2.jpg|left|thumb|450px|Cable ends and their strength[[

Wires weaken in nips, just like ropes, but much more so. This is why we do not use knots for wires, but form a n eye and connect to it.

כבלים נחלשים מאד בכיפוף, ולכן אין מחברים כבלים בקשירה, אלא בהתחברות ללולאות. לולאה בקצה כבל ניתן ליצור במספר צורות, בין השאר בלחיצה, בספלייסינג או על ידי מהדקי כבל (grips). חיבור על ידי מהדקים הוא חלש יותר מאחרים, אך הוא קל ומהיר ובאופן מעשי, בשטח, הוא מקובל ונפוץ מאד. את המהדקים יש להציב כך שה-U של המהדק על החלק ה"מת" של הכבל, הצד המשמש כ"קצה" ואינו נמתח. כלל זה (ה-"ח" על ה"מת") מקובל בעבודה בשטח.

על פי התקן (EN 13411-3) אורכה המינימאלי של לולאה רגילה ללא עזקה ("עין") הוא 15 פעמים קוטר הכבל. רוחב הלולאה כאשר היא ללא עומס הוא בקירוב חצי מאורכה. קצה הכבל עשוי לבלוט מעט משרוול הלחיצה אבל לא יותר מחצי מקוטר הכבל.

ראנרים קבועים מכבל

בגיתה, למשל, עושים שימוש מאולתר בכבלי פלדה הוא כ"ראנרים קבועים". אלה הם מענבי הרמה, שמיועדים לעומסים סטטיים, בשימוש עם ציוד הרמה (ווי הרמה, כבלים ורצועות) וטבעות פלדה בלבד.

לכבלים כאלה אין בעיה של חוזק, בלאי או גיל (הם כמעט ולא מתיישנים), והם לכאורה פתרון אידיאלי. אבל יש להם מספר בעיות:

  1. קצוות חדים. כדי לקבל את החוזק והאמינות של כבל הסגור בלחיצה יש להשאיר את קצות הכבל בולטים מעבר לחומר המהדק את הכבלים, וזה אומר שסיבי פלדה שנשארים בחוץ עלולים לחתוך חבלים ורצועות.
  2. טבעות הקלפה לראנרים הן טבעות מאלומיניום ואינן מיועדות לשימוש בכבלי פלדה משתי סיבות:
    • טבעות של הובלה מיועדות לשימוש על חבלים ורצועות ניילון. כבלי פלדה לא "מתקפלים" על הטבעת ולכן מפעילים עומס בנקודה אחת בלבד. ריכוז המאמצים שנוצר בנקודה זו מקרב את הטבעת לכשל.
    • כבלי פלדה קשים בהרבה מהאלומיניום של הטבעות והם מחוספסים. השילוב של שני אלה גורם לשחיקה מואצת של הטבעות ולהחלשתן.

בכל מקרה, כאמור, זהו פתרון מאולתר, ואינו מומלץ.

קישורים חיצוניים


תרמו לדף זה: מיכה יניב ואחרים...