שק חבל

מתוך Climbing_Encyclopedia
גרסה מ־06:34, 15 בדצמבר 2022 מאת מיכה יניב (שיחה | תרומות)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
שק חבל לטיפוס
שק חבל לקניונינג
גלישה עם שק חבל

שק חבל או תיק חבל (באנגלית rope bag) הוא שק שאליו דוחסים את החבל בדומה ל״גוגל מוגל״. שקי חבל נמצאים בשימוש בטיפוס ספורטיבי, בטיפוס מלאכותי ובקניונינג.

בטיפוס

בהובלה, אנחנו רוצים שהחבל ייפרש לאורכו בלי להתפלנטר ולהפריע למוביל להתקדם. מטפסים ספורטיביים, פורשים את החבל על גבי יריעת בד (גם שמיכה דקה תעשה את העבודה) וכך הם יכולים להעביר את החבל בעודו פרוש למשלול הבא, בלי לקפל ולפתוח כל פעם. יצרנים שונים מייצרים שקי חבל ייעודיים, עם כל מיני תוספות: כתפיות או רצועות לנשיאה, לולאות לשמירה על קצה החבל וכו׳.

שימוש ביריעה כזו גם שומר על החבל מאבק וחול, ויש אפילו טענה שזה מאריך את חיי החבל.

שקי חבל הם בשימוש בעיקר אצל מטפסים ספורטיביים. מטפסים של מסלולים ארוכים טראד אייד ובהרים לא רוצים לסחוב סתם משקל מיותר, במיוחד שהחבלים פתוחים כמעט כל הזמן ממילא...

בגלישה (קניונינג/מערנות)

הרעיון הוא להשתמש בכמות החבל שצריך ולא יותר. אפשרות אחת היא שבמקום לזרוק את החבל, הוא יפרש תוך כדי הגלישה. אפשרות שניה היא להשחיל מספיק חבל בבולט לגלישה עצמה, לעשות בלוק ואת הצד השני עם החבל בתוכו פשוט לזרוק למטה. החבל בתוך השק הוא סתם ״ערימה״ של חבל, אבל הוא תמיד מתחיל מלמטה ועולה למעלה, כך שהוא יכול לצאת בלי פלונטרים. בדיוק כמו בגוגל מוגל רגיל.

התיק עצמו כבד ולכן תיק שיזרק יגיע למטה ורחוק הרבה יותר טוב מחבל שיזרק למטה ועלול לחזור אלינו בגלל הרוח או סתם להתקע בדרך על ענף טועה. במקרים בהם יש מים בתחתית הגלישה, תיק החבל ימנע מחבל עודף להשאר במים ולהפריע לגולש וכמובן שימנע מכל עודף החבל לשקוע ולהעלם.

שק חבל טוב חייב להיות קשיח (קצת במבנה של חבית). מאד רצוי שיהיו בו חורי ניקוז בחלק התחתון (לגלישות רטובות). יש שקי חבל שאפשר להוציא מהם את הקצה התחתון (אם ממילא יש חורים לניקוז - למה לא?) שזה שימושי לפעמים לאבטחה, לבניית תחנות וכו׳.

לגלישות לגבים/בריכות כדאי להעזר בשק חבל שיציף את החבל.

יש כמה יתרונות בולטים לשימוש בשק חבל:

  1. לא פורשים את כל החבל לפני כל גלישה - הראשון תולה את השק על הרתמה (עם הארכה) וגולש או זורק למטה רק כמה שנדרש.
  2. לא מקפלים את החבל בסיום כל גלישה אלא דוחסים את החבל לתוך השק. זה הרבה יותר מהר.
  3. החבל לא יסתבך בעצים או שיחים, לא ייעצר על מדף וכו׳. זה חוסך הרבה זמן בלפתוח את ההסתבכויות האלו.
  4. בגלישות ארוכות, אין שינוי בכמות החיכוך לאורך הגלישה, כי החבל לא תלוי מתחת לאמצעי החיכוך עד למטה אלא רק עד לשק החבל (שתלוי על הרתמה). זה אומר שמשקל החבל שמתחת לאמצעי החיכוך נשאר קבוע (האורך שמאמצעי החיכוך ועד שק החבל).
  5. אורך החבל שנפרש הוא בדיוק אורך הגלישה (בקניונים יבשים) ולא כל אורך החבל. זה חוסך זמן רב בפרישת חבלים ובקיפול: אין צורך לאסוף את כל האורך, גם את מה שסתם היה מונח על הרצפה...
  6. החבל לא שוקע בגב אלא צף בתוך התיק. אפשר גם להעזר בתיק כמתקן ציפה להתקדמות קלה במים.

תרמו לדף זה: מיכה יניב ואחרים...