הבדלים בין גרסאות בדף "קישורים"

מתוך Climbing_Encyclopedia
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
(קישורים לפסקאות)
(קישורים פנימיים)
שורה 8: שורה 8:
 
לעיתים יש צורך ליצור קישור עם כותרת שונה משם הערך. יצירת קישור מסוג זה פשוטה אף היא:
 
לעיתים יש צורך ליצור קישור עם כותרת שונה משם הערך. יצירת קישור מסוג זה פשוטה אף היא:
 
:<code><nowiki>[[קישור|כותרת הקישור]]</nowiki></code>
 
:<code><nowiki>[[קישור|כותרת הקישור]]</nowiki></code>
לדוגמה, יצירת קישור לערך "טבעת" עם הכיתוב "קרבינה" תעשה באמצעות הקוד <code><nowiki>[[טבעת|קרבינה]]</nowiki></code>. תוצאתו של קוד זה היא: [[טבעת|קרבינה]].
+
לדוגמה, יצירת קישור לערך "טבעות" עם הכיתוב "קרבינות" תעשה באמצעות הקוד <code><nowiki>[[טבעות|קרבינות]]</nowiki></code>. תוצאתו של קוד זה היא: [[טבעות|קרבינות]].
  
 
בעת יצירת קישורים פנימיים בערך מסוים, אין לחזור שוב ושוב על קישור של אותו מושג. בדרך כלל די בקישור יחיד, במופע הראשון של המושג בערך. בערכים ארוכים ניתן לתת קישור חוזר כאשר יש מרחק ניכר בינו ובין הקישור הקודם.  
 
בעת יצירת קישורים פנימיים בערך מסוים, אין לחזור שוב ושוב על קישור של אותו מושג. בדרך כלל די בקישור יחיד, במופע הראשון של המושג בערך. בערכים ארוכים ניתן לתת קישור חוזר כאשר יש מרחק ניכר בינו ובין הקישור הקודם.  

גרסה מ־10:40, 18 ביוני 2007

בוויקיפדיה יש אפשרות ליצור קישור - קטע מסומן בדף אינטרנט שהקלקה עליו עם העכבר מובילה ליעד אחר באותו דף או לדף אחר. דף עזרה זה מציג את הקישורים השונים שעומדים לרשותכם ומסביר כיצד יש להשתמש בהם.

קישורים פנימיים

קישורים פנימיים הם קישורים בין דפי ויקיפדיה לבין עצמם. יצירת קישור נעשית באמצעות הקוד הבא שמוכנס לתיבת הטקסט בדף העריכה:

[[קישור]]

לדוגמה, יצירת קישור לערך "חבלים" נעשית באמצעות הקוד [[חבלים]]. תוצאתו של קוד זה היא: חבלים.

לעיתים יש צורך ליצור קישור עם כותרת שונה משם הערך. יצירת קישור מסוג זה פשוטה אף היא:

[[קישור|כותרת הקישור]]

לדוגמה, יצירת קישור לערך "טבעות" עם הכיתוב "קרבינות" תעשה באמצעות הקוד [[טבעות|קרבינות]]. תוצאתו של קוד זה היא: קרבינות.

בעת יצירת קישורים פנימיים בערך מסוים, אין לחזור שוב ושוב על קישור של אותו מושג. בדרך כלל די בקישור יחיד, במופע הראשון של המושג בערך. בערכים ארוכים ניתן לתת קישור חוזר כאשר יש מרחק ניכר בינו ובין הקישור הקודם.

קישורים לפסקאות

קישורים לפסקה נעשה באמצעות סולמית (#) המפרידה בין שם הדף לבין כותרת הפסקה:

[[קישור#שם הפסקה]]

לדוגמה, קישור לפסקה "צורת הטבעת ועומסי קריעה" בערך "טבעות" נעשה באמצעות הקוד [[טבעות#צורת הטבעת ועומסי קריעה]]. תוצאתו של קוד זה היא: טבעות#צורת הטבעת ועומסי קריעה. רצוי להוסיף קו אנכי לאחר שם הפסקה וכותרת מתאימה.

ניתן בתוך ערך לקשר לפסקה אחרת באותו ערך, ע"י סולמית ושם הפסקה, בלי שם הערך.
לדוגמה, קישור לפסקה "קישורים פנימיים" בערך "קישורים", כאשר הקישור מוצב בתוך הערך "עזרה:קישורים" יכול להיעשות כך [[#קישורים פנימיים]]. תוצאתו של קוד זה היא: #קישורים פנימיים.

קישור למיקום שאיננו פסקה

לעיתים רחוקות עולה הצורך לקשר למקום ספציפי שאיננו פסקה. דבר זה יכול להיעשות על ידי הצבת עוגן באותו מקום, וקישור אליו.

הצבת עוגן תיעשה בדרך הבאה:

{{עוגן|שם עוגן}}

כשם עוגן אפשר לבחור כל רצף תווים (כולל רווחים; לא כולל תו גרשיים: ").

קישור לעוגן נעשה כמו קישור לפסקה:

  • מבחוץ: על ידי התו שם הערך + # + שם העוגן
  • מבפנים: על ידי # + שם העוגן

תבנית:עוגן לדוגמה: בתחילת השורה הזאת הוצב עוגן בשם "העוגן שלנו", ע"י כתיבת {{עוגן|העוגן שלנו}}, קישור אליו יעשה ככה:


בשל בעיה עם דפדפן אקספלורר ודומיו, נוצר הצורך להשתמש בשתי תבניות:

  • עוגן – לשימוש בטבלה (או בתחילת פסקה)
  • עוגן2 – לשימוש בשאר המקרים (ברשימה, באמצע פסקה וכו')

קישורים לדפי משנה

אופן יצירת קישור לדפי משנה מתוארת בדף דף משנה.

קישורים חיצוניים

קישורים חיצוניים הם קישורים, מתוך ערכים, לאתרי אינטרנט אחרים, המרחיבים את הדיון בנושא. השם "קישורים חיצוניים" בא להבדיל קישורים אלה מ"קישורים פנימיים", שהם קישורים לערכים אחרים באנציקלופדיה.

אם הקישור מתייחס לנושא או משפט ספציפי בתוכן המאמר הוא יכול לבוא בצמוד לו. למשל כאשר רוצים לציין דוגמא לאתר כלשהו, כגון: אתר סנונית מכיל מאמרים מעניינים.

ברוב המקרים עדיף לקבץ את הקישורים הללו בסוף המאמר תחת הכותרת הראשית "קישורים חיצוניים", שגם היא תהיה ראש פרק בתוכן העניינים. מאחר וזהו מקור מידע לקוראי עברית רצוי שהקישורים יהיו גם הם בעברית, אלא אם הם חסרי תחליף או לא מכילים תוכן מילולי. למשל קישורים לדיסקוגרפיות של אמנים יהיו למומה ולא ל-All Music. דרך הקישור שהוצגה במשפט הקודם (בתוך הטקסט) כמובן איננה מומלצת ומובאת רק לשם הדוגמאות. בפרק הקישורים החיצוניים חשוב להשתמש בפורמט המאפשר תיאור האתר (סוגרים מרובעים) וכתיבת תיאור כזה, מאחר שהכתובת כשלעצמה לא מספקת מידע על הקישור וללא תיאור הקישור פשוט ימוספר.

מבנה של קישור חיצוני

קישור חיצוני הוא מהצורה הבאה (ניתן ליצור את הקוד הבא באופן אוטומטי באמצעות כפתור "קישור חיצוני"):

[http://www.example.com כותרת הקישור לתצוגה]

לדוגמה, יצירת קישור לאתר ויקיפדיה בשפה האנגלית (http://en.wikipedia.org) תעשה באמצעות הקוד [http://en.wikipedia.org הוויקיפדיה האנגלית]. אם ברצונכם להציג את כתובת האתר ככותרת הקישור, אין צורך להשתמש בסימונים כלשהם, אלא רק לכתוב את כתובת האתר - http://en.wikipedia.org.

קישורים לאתרים נעולים

לאתרי אינטרנט גישות אחדות ביחס לכניסה אליהם:

  • אתר פתוח לכל, ללא הגבלה (למשל אתר זה)
  • אתר פתוח לכל, אך דורש הרשמה חד-פעמית דרך האינטרנט
  • אתר שהכניסה אליו היא למנויים בלבד.
  • אתר חדשות שהכניסה אליו חופשית, אך זמן מה (למשל שבוע) לאחר פרסום מאמר, הוא ננעל, והצפייה בו מותרת רק למנויים.

בקישורים חיצוניים מערכי ויקיפדיה אין כל בעיה לתת קישורים לאתרים משני הסוגים הראשונים. אין לתת קישורים לאתרי מהסוג השלישי והרביעי, משום שאין לנו כוונה לקדם אתרים מסחריים.

לאלו דפים לא לקשר?

יש מספר דפים שאין לקשר אליהם:

  1. קבצי מולטימדיה (תמונה, קול, וידאו וכדומה) שלא מופצים באופן חופשי, קישור ישיר אליהם מהווה פגיעה בזכויות היוצרים של האתר.
  2. דפים שמפרים זכויות יוצרים באופן ברור (למשל, דפים שיש בהם ספר שנסרק שלא על ידי בעל זכויות היוצרים).
  3. אתרים שמעלים תוכנות זדוניות (רוגלות, וירוסים וכדומה).
  4. אתרים שבשביל להציגם צריך "לשחק" עם ההגדרות של הדפדפן (למשל, אתרים בעברית ויזואלית חסרי הוראת META מתאימה).
  5. אתרים ש"[חוטפים" את הדפדפן, כלומר לא מאפשרים לחזור אחורה.
  6. כתובות דואר אלקטרוני.


איך לקשר קבצים?

כאמור אין לקשר קבצי מוליטמדיה (אלא אם כן הם מופצים באופן חופשי) אולם קבצים רגילים (למשל קבצי PDF או קבצי WORD) בדרך כלל אינם מהווים בעיה מבחינה זו כי בתוך הקובץ כתוב מי מחזיק בזכויות היוצרים (אם זה איננו המצב אין לקשר אליהם). בכל מקרה שבהם מקשרים לקבצים כאלו יש לציין שני דברים:

  • מה סוג הקובץ
  • באיזה אתר נמצא הקובץ

קישורים ישירים

קישור מדף הנמצא מחוץ לוויקיפדיה אל ערך בוויקיפדיה העברית הוא לעתים מסובך ומסורבל, עקב האותיות העבריות בקישור עצמו. לדוגמה, קישור לערך (או דף פירושונים במקרה הזה) אלף נעשה באמצעות הקישור "http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%90%D7%9C%D7%A3". מקישור זה לא ניתן לדעת מהו שם הדף ולכן צורה עדיפה יותר תהיה: "http://he.wikipedia.org/wiki/אלף" (עקב בעיית דו-כיווניות, המילה "אלף" מוצגת בתחילת הקישור). לנוחותכם, כתובת זו מופיעה בתחתיתו של כל ערך וכל שצריך הוא להעתיקה משם. במקרה ששם הערך מורכב מכמה מילים, יש לחברן באמצעות קו תחתון ( _ ).