הבדלים בין גרסאות בדף "סקרמבלינג"

מתוך Climbing_Encyclopedia
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
שורה 1: שורה 1:
'''scrambling''' זהו סגנון טיפוס אשר מוגדר בתווך בין הליכה בהרים, וטיפוס. מסלול scrambling יכלול הליכה על דרדרות, רכסים ופסגות בשיפועים מעט תלולים.  
+
'''scrambling''' זהו סגנון טיפוס אשר מוגדר בתווך בין הליכה בהרים, וטיפוס. מסלול scrambling יכלול הליכה על דרדרות, רכסים ופסגות בשיפועים מעט תלולים. scrambling נעשה בכל מקום בו הקרקע תלול ומתאים לטכניקה זו: סלע, שלג וקרח.
  
הערה: כרגע לא נמצא שם מוצלח בעברית למונח scrambling, אם כי היו ניסויונות למצוא כזה, למשל: מסלול קל וארוך. בנוסף, כאשר מדברים על וואדי רם בירדן, מתייחסים ל[[מסלולים בדואים]] כמו למסלולי scrambling.
+
הערה: כרגע לא נמצא שם מוצלח בעברית למונח scrambling, אם כי היו ניסויונות למצוא כזה, למשל: "מסלול קל וארוך". בנוסף, כאשר מדברים על וואדי רם ב[[ירדן]], מתייחסים ל[[מסלולים בדואים]] כמו למסלולי scrambling.
  
 
===הגבול בין הליכה, scrambling, וטיפוס===
 
===הגבול בין הליכה, scrambling, וטיפוס===
שורה 19: שורה 19:
  
 
למעשה במסלול scrambling, ניתן למצוא את כל טווח המצבים: הליכה, scrambling וטיפוס, ולכן, יש צורך בשיקול דעת מקצועי איזה ציוד לקחת, מתי להתייחס לקטע המסלול כטיפוס מתי כהליכה ומתי כ-scrambling.
 
למעשה במסלול scrambling, ניתן למצוא את כל טווח המצבים: הליכה, scrambling וטיפוס, ולכן, יש צורך בשיקול דעת מקצועי איזה ציוד לקחת, מתי להתייחס לקטע המסלול כטיפוס מתי כהליכה ומתי כ-scrambling.
ולכן יש להכיר את כל [[שיטות הובלה|שיטות ההובלה]] לפני שיוצאים למסלול scrambling על מנת להשתמש בכל שיטה במקום המתאים.
+
כדאי עם כן להכיר את כל [[שיטות הובלה|שיטות ההובלה]] לפני שיוצאים למסלול scrambling על מנת להשתמש בכל שיטה במקום המתאים.
 +
 
 +
===אבטחה בחבל קצר (short ropeing)===
 +
'''short ropeing''' זו דרך אבטחה יחודית ל-scrambling. המעבר המתמיד בין שלושת המצבים (הליכה, scrambling, טיפוס), דורש שיטת אבטחה המאפשרת מעבר מהיר ובטוח. השימוש בשיטה זו התחיל במעבר [[קרחון|קרחונים]], בהם יש בקעי קרח ([[קרווס|קרווסים]]) וב[[מסלולים אלפיניים]]. בשיטה זו ה[[מוביל]], מגלגל על חזהו את רוב החבל לנשיאתו, ומשאיר שרך ארוך של חבל אליו ייקשרו כל חברי הקבוצה במרווחים שווים (3-6 מטרים). תפקידו של המוביל להחליט באיזו שיטת הובלה עליו לבחור ולפעול בהתאם. אופן החיבור מאפשר לנוע בכל שיטות ההובלה, ללא שינויי בשיטת ההתחברות.
 +
כאשר הולכים, למעשה רק סוחבים את החבל ממקום למקום, כאשר מטפסים, יש חבל מאבטח, וכאשר עושים scrambling, ניתן לאבטח או לנוע מהר, בהתאם לקושי המסלול.
 +
 
 +
שימוש ב-short ropeing בשלג וקרח, מאפשר מחוייבות הדדית ואבטחה של כל חברי הקבוצה בקלות יחסית. כלומר, אם אחד מחברי הקבוצה נופל, שאר החברים מבצעים [[בלימת נפילה בעזרת גרזן קרח]], ובכך בולמים את נפילתו של חברם.
 +
למעשה, באותו אופן, גם על סלע, אם דואגים שיהיו כמה [[עגינות]], בין חברי הקבוצה, שהחבל עובר בהן אזי כולם מאובטחים.
  
 
===שיטת הדירוג===  
 
===שיטת הדירוג===  

גרסה מ־10:09, 6 ביוני 2008

scrambling זהו סגנון טיפוס אשר מוגדר בתווך בין הליכה בהרים, וטיפוס. מסלול scrambling יכלול הליכה על דרדרות, רכסים ופסגות בשיפועים מעט תלולים. scrambling נעשה בכל מקום בו הקרקע תלול ומתאים לטכניקה זו: סלע, שלג וקרח.

הערה: כרגע לא נמצא שם מוצלח בעברית למונח scrambling, אם כי היו ניסויונות למצוא כזה, למשל: "מסלול קל וארוך". בנוסף, כאשר מדברים על וואדי רם בירדן, מתייחסים למסלולים בדואים כמו למסלולי scrambling.

הגבול בין הליכה, scrambling, וטיפוס

מההגדרה לעיל קשה לעמוד על הגבול בין הליכה, scrambling, וטיפוס, הבה ננסה :

כדי להבדיל בין הליכה ל-scrambling, נהוג לציין כי היכן שלא צריך ציוד טיפוס מקצועי(רתמות,חבלים,טבעות,אמצעי חיכוך וכד'), ולא שימוש בידיים כדי להתקדם, זו היא הליכה. וכאשר יש צורך, זה הוא scrambling. הגבול בין טיפוס לscrambling, הינו פחות ברור, מכיוון שהרבה מסלולי טיפוס קלים, יכולים להחשב כ-scrambling. מכאן הניסיון לתרגם scrambling ל"מסלול קל וארוך". תוכלו לשאול כעת:"למה ארוך?", אין לכך ממש סיבה, כי יש גם מסלולי scrambling לא ארוכים במיוחד, יתכן ששם זה הגיע מהמסלולים הבדואיים בירדן, אשר דורשים מספר שעות ולעיתים אף מספר ימים.

אז איפה כן עובר הגבול?

ניתן לומר כי, כאשר השימוש בידיים לצורך התקדמות, דורש את נשיאת משקל הגוף גם על הידיים, זה הוא טיפוס. וכאשר, השימוש הוא לשיווי משקל בלבד זה הוא scrambling. ניסיון אחר להגדיר זאת יכול להיות מתוך הסכנה הצפויה למטפס. למשל, שאלו את עצמכם, בזמן הטיפוס שתי שאלות. האחת, האם הסיכוי לנפילה גבוה? השנייה, האם תוצאות הנפילה מסכנות את חיי המטפס? במידה ואתם נמצאים במקום בו שתי התשובות חיוביות, הינכם על מסלול טיפוס. אחרת, אתם על מסלול scrambling. כדי להסביר את הנושא יותר טוב ניתן כמה דוגמאות: צעד טיפוס קשה מאוד, אך קצר (1.5 מטרים), אשר נפילה ממנו היא על ריצפה יציבה. אומנם הסיכוי לנפילה הוא גבוה, כי הצעד קשה מאוד, אך נפילה, לא תוביל לנזק גדול, לכן זה scrambling. הליכה על דרדרת תלולה, מעל תהום עמוק. אומנם נפילה עלולה להוביל למוות, אך הסיכוי לנפילה בדרדרת הינו נמוך נאוד, ולכן זה scrambling.

למעשה במסלול scrambling, ניתן למצוא את כל טווח המצבים: הליכה, scrambling וטיפוס, ולכן, יש צורך בשיקול דעת מקצועי איזה ציוד לקחת, מתי להתייחס לקטע המסלול כטיפוס מתי כהליכה ומתי כ-scrambling. כדאי עם כן להכיר את כל שיטות ההובלה לפני שיוצאים למסלול scrambling על מנת להשתמש בכל שיטה במקום המתאים.

אבטחה בחבל קצר (short ropeing)

short ropeing זו דרך אבטחה יחודית ל-scrambling. המעבר המתמיד בין שלושת המצבים (הליכה, scrambling, טיפוס), דורש שיטת אבטחה המאפשרת מעבר מהיר ובטוח. השימוש בשיטה זו התחיל במעבר קרחונים, בהם יש בקעי קרח (קרווסים) ובמסלולים אלפיניים. בשיטה זו המוביל, מגלגל על חזהו את רוב החבל לנשיאתו, ומשאיר שרך ארוך של חבל אליו ייקשרו כל חברי הקבוצה במרווחים שווים (3-6 מטרים). תפקידו של המוביל להחליט באיזו שיטת הובלה עליו לבחור ולפעול בהתאם. אופן החיבור מאפשר לנוע בכל שיטות ההובלה, ללא שינויי בשיטת ההתחברות. כאשר הולכים, למעשה רק סוחבים את החבל ממקום למקום, כאשר מטפסים, יש חבל מאבטח, וכאשר עושים scrambling, ניתן לאבטח או לנוע מהר, בהתאם לקושי המסלול.

שימוש ב-short ropeing בשלג וקרח, מאפשר מחוייבות הדדית ואבטחה של כל חברי הקבוצה בקלות יחסית. כלומר, אם אחד מחברי הקבוצה נופל, שאר החברים מבצעים בלימת נפילה בעזרת גרזן קרח, ובכך בולמים את נפילתו של חברם. למעשה, באותו אופן, גם על סלע, אם דואגים שיהיו כמה עגינות, בין חברי הקבוצה, שהחבל עובר בהן אזי כולם מאובטחים.

שיטת הדירוג

קישורים חיצוניים


תרמו לדף זה: עומר שביט ואחרים...