הבדלים בין גרסאות בדף "נעילת אמצעי חיכוך"

מתוך Climbing_Encyclopedia
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
(דף חדש: ==נעילת אמצעי חיכוך== נעילת אמצעי חיכוך מאפשרת לגולש או למאבטח לקבוע את אמצעי החיכוך באותה נקודה על החב...)
 
שורה 26: שורה 26:
  
 
כדי לנעול קשר איטלקי לוקחים לולאה גדולה בחבל, מיד מתחת לטבעת, וקושרים שתי חצאי קביעות סביב החבל מעל אמצעי החיכוך.
 
כדי לנעול קשר איטלקי לוקחים לולאה גדולה בחבל, מיד מתחת לטבעת, וקושרים שתי חצאי קביעות סביב החבל מעל אמצעי החיכוך.
 +
----
 +
תרמו לדף זה: מיכה יניב ואחרים...

גרסה מ־10:56, 31 במאי 2007

נעילת אמצעי חיכוך

נעילת אמצעי חיכוך מאפשרת לגולש או למאבטח לקבוע את אמצעי החיכוך באותה נקודה על החבל ללא אפשרות זרימה של החבל דרכו. במצב זה אין צורך לאחוז את החבל מאחורי אמצעי החיכוך וניתן להשתמש בשתי הידיים לעבודה.

נעילה על הרגל

עד השנים האחרונות היה נהוג ללמד נעילה של אמצעי חיכוך באמצעות ליפוף החבל סביב הירך מספר פעמים. נעילה זו הוגדרה: "נעילה לזמן קצר" והוסבר כי היא טובה לביצוע פעולה קצרה לה נדרשות שתי ידיים. הסכנה בנעילה כזו לזמן ארוך היא שהיא עוצרת את זרימת הדם לרגל ועלולה לגרום לנזקים ארוכי טווח: חוסר תפקוד של הרגל לאחר מספר דקות ונמק לאחר מספר שעות.

לשיטה זו שני חסרונות מובהקים:

1. אם הפעולה מתארכת, אפילו במעט, יש לנעול את אמצעי החיכוך בצורה אחרת ויוצא שבמקום לחסוך זמן, בוזבז זמן. לרובינו קשה להעריך מראש כמה זמן יצטרך החבל להישאר נעול ולכן כדאי מראש לנעול על אמצעי החיכוך (הסעיף הבא). זה מומלץ תמיד למתחילים וברוב המקרים גם למתקדמים.

2. הנעילה על הרגל מגבילה את התנועה. המקרה הברור הוא של מאבטח של מוביל שנפל והוא רוצה לנעול את אמצעי החיכוך כדי ללכת לקרוא לעזרה (או להגיע לתיק כדי להוציא את הטלפון הסלולרי). ברור שנעילה על הרגל תמנע תנועה כזו.

המקרים הפחות ברורים הם באוויר: נעילה על הרגל משאירה אורך של חבל בין אמצעי החיכוך לרגל. כל תנועה עלולה לקצר אורך חבל זה והחבל יזרום קצת לתוך אמצעי החיכוך. מצב כזה עלול ליצור בעיה אם המיקום של אמצעי החיכוך הוא חשוב (כמעט בכל תקלה) וחשוב יותר - הוא מגביל את תנועתו של כל הגוף.

נעילה על אמצעי החיכוך

נעילה על אמצעי החיכוך מבוססת על קיבוע של ה"שבירה" בחבל בנקודה בה הוא יוצא מאמצעי החיכוך. למעשה, אנו מחפשים "משהו" שיחזיק שם את החבל, במקום היד. נבדיל בין שני מקרים בגלישה (באיבטוח - בדיוק אותו הדבר עם ההמרה המתאימה בין רתמה לעגינה...). אם אמצעי החיכוך הוא גבוה, ומתחתיו מחובר פרוסיק קצר לאבטחה עצמית ניתן לנעול בעזרת:

פרוסיק מתחת לאמצעי החיכוך

הפרוסיק הקצר המחובר לרתמה, ומחובר לחבל מתחת לאמצעי החיכוך יכול למלא את מקומה של היד. מכיוון שהכוח הנדרש על מנת לעצור בגלישה הוא כזה שיד אחת יכולה להפעיל, ברור כי פרוסיק רגיל יכול לשאת עומס כזה. מצד שני, פרוסיקים מחליקים לפעמים וכדי למנוע זאת, כדאי לקשור קשר (לולאת שמונה, לולאת בוהן או פרפר אלפיני מקובלים במקרה זה) על החבל מתחת לפרוסיק.

אם אמצעי החיכוך נמוך, צריך לנעול בעזרת:

קשר על אמצעי החיכוך

זוהי הנעילה הקלאסית והנלמדת בכל הקורסים. כדי לנעול נעילה כזו מעבירים את החבל בטבעת אליה מחובר אמצעי החיכוך. עם הלולאה שנוצרת בצד השני של הטבעת קושרים שתי חצאי קביעות סביב החבל מעל אמצעי החיכוך.

סידור זה ניתן להתיר גם תחת עומס ואם הוא מהודק היטב, הוא מהווה נעילה מצויינת.

נעילה על קשר איטלקי

נעילה על קשר איטלקי נעשית בדומה לנעילת אמצעי חיכוך, אבל בלי להעביר את החבל בטבעת קודם. בחינה של קשר איטלקי תגלה שהחבל כבר עובר דרך הטבעת והעברה שלו בחזרה תקטין את כמות החיכוך שהוא מספק, והרי זה הפוך מהתוצאה המבוקשת.

כדי לנעול קשר איטלקי לוקחים לולאה גדולה בחבל, מיד מתחת לטבעת, וקושרים שתי חצאי קביעות סביב החבל מעל אמצעי החיכוך.


תרמו לדף זה: מיכה יניב ואחרים...