הבדלים בין גרסאות בדף "טיפוס על חבל"

מתוך Climbing_Encyclopedia
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
(טיפוס עם ג'ומאר חזה)
(טיפוס עם ג'ומאר חזה)
שורה 11: שורה 11:
 
טיפוס בעזרת שני ג'ומארים (באנגלית: '''Jumaring''' או '''Jugging'''). טיפוס ג'ומארים בסיסי דומה לטיפוס פרוסיקים, אך יש טכניקות מתקדמות:
 
טיפוס בעזרת שני ג'ומארים (באנגלית: '''Jumaring''' או '''Jugging'''). טיפוס ג'ומארים בסיסי דומה לטיפוס פרוסיקים, אך יש טכניקות מתקדמות:
 
==טיפוס עם ג'ומאר חזה==
 
==טיפוס עם ג'ומאר חזה==
גם זה די דומה לטיפוס פרוסיקים, מבחינת העקרון. ההבדל העיקרי הוא שג'ומאר חזה ניתן לחיבור כך שלא זריך להעלות אותו באופן ידני. לשם כך, ניתן להשתמש ב[[רתמות#רתמת חזה|רתמת חזה]] תפורה או [[רתמות מאולתרות|מאולתרת]], ולחבר את ג'ומאר החזה לרתמת הישיבה וגם לרתמת החזה. כעת, ג'ומאר החזה נע לאורך החבל עם הגוף. אם הכל מכוונן ומדוייק, עומדים על הרגל ומתיישבים על ג'ומאר החזה.
+
גם זה די דומה לטיפוס פרוסיקים, מבחינת העקרון. ההבדל העיקרי הוא שג'ומאר חזה ניתן לחיבור כך שלא זריך להעלות אותו באופן ידני. לשם כך, ניתן להשתמש ב[[רתמות#רתמת חזה|רתמת חזה]] תפורה או [[רתמות מאולתרות#רתמות חזה מרצועה|מאולתרת]], ולחבר את ג'ומאר החזה לרתמת הישיבה וגם לרתמת החזה. כעת, ג'ומאר החזה נע לאורך החבל עם הגוף. אם הכל מכוונן ומדוייק, עומדים על הרגל ומתיישבים על ג'ומאר החזה.
  
 
==טיפוס רגל-רגל==
 
==טיפוס רגל-רגל==

גרסה מ־04:35, 25 בפברואר 2011

טיפוס על חבל הוא אחד מהכלים הבסיסיים לפתרון תקלות על חבל. זהו כלי שימושי ביותר במקרי חירום כמו חילוץ של מטפס פצוע וגם במקרים פחות חמורים כמו צעד קשה מדי על המסלול. טיפוס ג'ומארים הוא טכניקה בסיסית בטיפוס מלאכותי.

קיימות מספר שיטות לטיפוס על חבל, חלקן באמצעים ייעודיים (כמו ג'ומאר) ואחרות באמצעים מאולתרים (פרוסיקים או אמצעי חיכוך, למשל).

טיפוס פרוסיקים

שני השלבים של טיפוס על חבל (בפרוסיקים, במקרה זה. בשלב הראשון מרימים את הפרוסיק של הרתמה, בשלב השני מרימים את הפרוסיק של הרגל

טיפוס בעזרת פרוסיקים (באנגלית: Prussiking). פרוסיק אחד מחובר לרתמה והשני מחובר לחבל מתחתיו ומשמש מדרגה לרגל. עמידה על הרגל מרפה את הפרוסיק של הרתמה ואפשר להחליק אותו למעלה על החבל. ישיבה בריתמה מורידה את העומס מפרוסיק הרגל ואפשר להחליק אותו על החבל, וחוזר חלילה.

במצב זה יש רק נקודת חיבור אחת לחבל, הפרוסיק המחובר לרתמה. זהו מצב לא מומלץ, ונהוג להתחבר תמיד בשתי נקודות, כדי שלא תהיה נקודה קריטית. ניתן לחבר פרוסיק שלישי לרתמה בתצורה של טנדם פרוסיק, אפשר לקשור לולאת שמונה או לולאת בוהן בחבל מתחת לרתמה ולחבר אותו לרתמה (כמו בציור), או כל חיבור נוסף אחר.

טיפוס ג'ומארים

טיפוס בעזרת שני ג'ומארים (באנגלית: Jumaring או Jugging). טיפוס ג'ומארים בסיסי דומה לטיפוס פרוסיקים, אך יש טכניקות מתקדמות:

טיפוס עם ג'ומאר חזה

גם זה די דומה לטיפוס פרוסיקים, מבחינת העקרון. ההבדל העיקרי הוא שג'ומאר חזה ניתן לחיבור כך שלא זריך להעלות אותו באופן ידני. לשם כך, ניתן להשתמש ברתמת חזה תפורה או מאולתרת, ולחבר את ג'ומאר החזה לרתמת הישיבה וגם לרתמת החזה. כעת, ג'ומאר החזה נע לאורך החבל עם הגוף. אם הכל מכוונן ומדוייק, עומדים על הרגל ומתיישבים על ג'ומאר החזה.

טיפוס רגל-רגל

טיפוס עם טיבלוק

טיפוס בעזרת מדרגה (פרוסיק, ג'ומאר או מדף) ואמצעי חיכוך

הפרוסיק משמש כמדרגה לרגל ואמצעי החיכוך (עם יד מצמצת ומחזיקה את החבל) מחובר לרתמה. שיטה זו אינה מאד יעילה והיא שימושית בעיקר במעבר מגלישה לטיפוס קטע קצר.

קריאה נוספת

קישורים חיצוניים


תרמו לדף זה: מיכה יניב ואחרים...