הבדלים בין גרסאות בדף "חימום"

מתוך Climbing_Encyclopedia
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
(דף חדש: '''חימום''' (באנגלית: warmup) הוא שלב מקדים חשוב לכל אימון ספורטיבי ולכל פעילות ספורטיבית. האם הצ'יטה מתחממת...)
 
(10 גרסאות ביניים של 2 משתמשים אינן מוצגות)
שורה 1: שורה 1:
'''חימום''' (באנגלית: warmup) הוא שלב מקדים חשוב לכל אימון ספורטיבי ולכל פעילות ספורטיבית.
+
'''חימום''' (באנגלית: '''warmup''') הוא שלב מקדים חשוב לכל אימון ספורטיבי ולכל פעילות ספורטיבית. הוא מכיל סדרה של תרגילים בעצימות נמוכה שמטרתם "להתניע" את כלל מערכות הגוף: הלב והדם, הנשימה, השרירים , המפרקים ורקמות החיבור, ולהכין אותם לאימון עצמו.
  
האם הצ'יטה מתחממת לפני שהיא יוצאת לריצה במהירות של 80 קמ"ש על מנת לצוד את טרפה? חיות אינן מבצעות מתיחות, ריצה קלה או כל סוג של חימום אחר לפני היציאה לציד. למרות זאת, חיות טרף רבות מצליחות להגיע לשיבה טובה (ככל הידוע) מבלי להיפצע בדרך משבר מאמץ או פריצת דיסק. ומה על נעלי ספורט ומדרסים שאין להן, למסכנות? מספר אנשי מדע מצדדים בתיאוריה הגורסת כי החימום הוא הליך מיותר למניעת פציעות, כפי שלצ'יטה הוא מיותר. מאידך, אנשי מדע אחרים תומכים בביצוע חימום לפני פעילות גופנית. קשה לקבוע בוודאות את הצורך בהליך זה בקרב החיות מכיוון שבמדע לא חקרו מעולם את טיב המפרקים, השרירים ורקמות החיבור בקרב חיות המרבות לרוץ, או כמה מהן נטרפות בטרם עת, בעקבות פציעה המשביתה אותן? אני כאתלט ומאמן ולא כאיש מדע תומך בהיבט המעשי בחימום ככלי עזר חשוב לכל הרמות לביצוע פעילות גופנית ביעילות מרבית.
+
הטענה שחימום מונע פציעות ספורט אינה נתמכת במחקרים ואינה מבוססת על ראיות. זוהי גם תופעה שאינה מוכרת מעולם החי, שכן חיות אינן יוצאות לריצה קלה או עושות מתיחות לפני שהן יוצאות לציד. מכיוון שפציעות בספורט נגרמות על ידי גורמים רבים, קשה מאוד לבודד ולהצביע על הסיבה העיקרית. זו אמונה הרווחת בקרב אנשי מקצוע. מאמנים ומתאמנים רבים סבורים כי בענפי ספורט הדורשים מגוון של תנועות, ניצול כל טווח התנועה והפעלת כוח רב בכל הטווח הזה, חימום ומתיחות מתיחות אכן מונעות פציעות. כאמור זוהי אמונה בלבד, בקרב ספורטאים ומאמנים אך אין לכך תמיכה ממשית במחקרים והחוקרים במדעי הספורט חלוקים בדעותיהם.
 +
על כל פנים, מקובל על מרבית הספורטאים והמאמנים כי חימום מכוון ומכין את הגוף לפעילות, מבחינה פיזיולוגית ומנטאלית. חימום טוב מתייחס לאופי האימון והוא בנוי באופן הדרגתי.
  
 +
==השפעת החימום==
 +
* מכניס את המתאמן ל"מוד של אימון". החימום משמש כאלמנט מעבר בין החיים שמחוץ לאימון לבין האימון עצמו. מחקרים מראים שהחשיבות הפסיכולוגית של האימון היא גדולה. החימום מכניס את המתאמן למבנה מוכר של אימון והלך הרוח של המתאמן מתכונן לעומד לבוא, ובכך משפר את יעילות האימון.
 +
* מגביר זרימת דם לשרירים וכך מקטין את [[חוב חמצן|חוב החמצן]]: חוב חמצן קשור לפרק הזמן בו השרירים מסתמכים על מקורות אנרגיה [[מאמץ אנאירובי|אנאירוביים]] עד לכניסת המערכת האירובית לפעולה, חימום מעודד את [[מאמץ אירובי|המערכת האירובית]] להיכנס לפעולה מהר יותר, וכך היא יכולה לתמוך בפעילות ולהקטין את חוב החמצן.
 +
* משפר את סיכוך המפרקים: המפרקים, שמעבירים את העומס בין חלקי השלד, צריכים לעמוד בעומס זה, אשר בחישוב מצטבר עשוי להגיע למספר טונות באימון בודד. המפרקים עטופים מסביבם על ידי קופסית, שבצידה הפנימי נמצאת רקמה רירית מיוחדת הנקראת רקמה סינוביאלית. כשאנו מניעים את המפרקים בחימום, מופרש מרקמה זו נוזל המשמן את המפרקים ובכך מקטין את שחיקתם.
 +
* מפחית התנגדות כלי הדם: פעילות מוגברת מביאה להתרחבות כלי הדם ומאפשרת זרימת דם והסעת חמצן מוגברת מוגברת לשרירים.
 +
* משפר את ההולכה עצבית: שיפור ההולכה העצבית מתבטא בשיפור ב[[כוח מתפרץ]], התלוי בסנכרון של העצבים המעבירים את פקודת הכיווץ לשריר. ההולכה העצבית המשופרת מתבטאת גם בשיווי משקל משופר ובטכניקה מדוייקת.
 +
* מוריד את ההתנגדות של רקמות החיבור (רצועות וגידים) לתנועה: באותו אופן, ההתנגדות המופחתת של רקמות החיבור מקטינה את העומס על השרירים והמפרקים ומשפרת את יעילות השריר.
 +
* מאתחל את מערכת הלב/ריאות: הפעולה המקדימה של השרירים מכינה את מערכת הנשימה והולכת הדם ומקילה על השרירים לעמוד במאמצים משתנים. פעולה זו גם מעלה את יכולת הספיגה של חמצן בשרירים.
  
 +
'''יש הטוענים שמתיחות הן חלק חיוני בכל חימום לפני אימון. ושמתיחות כאלה מורידות את הסיכון לפציעות על ידי הגדלת טווח התנועה, העלאת אלסטיות השרירים ושל רקמות החיבור. תרגילי המתיחות המבוצעים בשלב החימום מותחים ומאריכים את רקמות החיבור המקיפות את המפרקים ומגדילים בכך את טווחי התנועה במפרקים הפועלים.
  
ומכין את הגוף לפעילות, צריך להכיל תרגילים 
כללים כמו ריצה ,מתיחות ותרגילי התנגדות קלים ולהמשיך בתרגילים יותר ספציפים 
לטיפוס כמו מסלול קל ,טרוורס בבולדר קל וכו'
+
'''טענה זו שנויה במחלוקת, ואין ראיות לכך שמתיחות בחימום מפחיתות פציעות אצל ספורטאים. לעומת זאת, יש ויש ראיות לכך שמתיחות מפחיתות את הכוח שהשריר מסוגל להפיק ומורידות את היעילות של אימוני כוח, כוח סיבולת וסיבולת. אין זאת אומרת שאסור לעשות מתיחות, אלא שמומלץ לקיים אימונים ייעודיים לשיפור ה[[גמישות]] והגדלת טווח התנועה בכל [[תכנית אימון לטיפוס|תכנית אימון]].
היתרונות של חימום הם: 
מגביר זרימת דם לשרירים.
+
 
 מעלה את יכולת הקישור של חמצן לשריר. 
מפחית התנגדות כלי הדם.
+
האפקט של החימום נמשך כחצי שעה כך שטוב להתחמם ממש לפני תחילת הטיפוס. אם יש הפסקה ארוכה מחצי שעה כדאי להתחמם שנית. דוגמה טובה לכך הוא יום טיפוס בשטח, בו חוזרים לטפס לאחר הפסקת צהריים.
מגביר מטבוליזם.
+
 
 מעלה את היעילות המכנית של השריר ע"י הורדת ההתנגדות שלו לתנועה.
+
==חימום לטיפוס==
מעלה מהירות הולכה עצבית- דבר המשפר כוח.
+
חימום כללי יכול להיות ריצה קלה, קפיצה בחבל או קפיצות במקום. חימום ספציפי צריך לכלול מתיחות ותרגילי התנגדות קלים לקבוצת השרירים ורקמות החיבור שיעבדו באימון. לטיפוס חשוב לחמם את האצבעות ושרירי האמה, את שרירי הזרוע, הכתפיים והגב.
מוריד את הסיכון לפציעות ע"י הגדלת טווח התנועה.
+
 

מוריד את ההתנגדות של רקמות החיבור(רצועות ,גידים) לתנועה.
+
החלק האחרון של החימום יכול להיות [[טרברסה]] קלה או מספר מסלולים קלים. חשוב להיזהר:
מעלה את היכולת הקרדיווסקולרית להתמודד במצבי עומס משתנים.
+
*לא להתחיל חימום עם צעדי [[בולדרינג]] קשים
מסמן לגוף ולמוח יציאה ממצב מנוחה ומעבר למצב עבודה.
+
*לא להתחיל חימום עם [[צעדים דינאמיים]]
לפרק החימום יש להקדיש בין 15 ל30 דקות, בעצימות נמוכה כאשר רוב המאמרים יתארו אותה כעצימות שגורמת לכם לזיעה קלה. האפקט של החימום אורך כחצי שעה כך שטוב לעשות אותו 
סמוך לפעילות ואם יש הפסקה ארוכה מכך שווה להתחמם שנית. (כמו טיפוס 
בשטח אחרי הפסקת צהריים)
+
*לא להתחיל חימום עם [[אחיזות]] קטנות
 +
*לא לעשות מתיחות עם ניעות (bouncing), כדי לא להגיע ל[[רפלקס המתיחה]]
 +
*לא לעשות מתיחות חזקות מדי, בטח לא בתחילת החימום, אפשר להימתח עד לתחילת כאב, אבל חשוב שלא יכאב מאד
 +
==קישורים חיצוניים==
 +
* [[https://www.researchgate.net/publication/279288344_Risk_factors_of_hand_climbing-related_injuries גורמי סיכון לפציעות ידיים אצל מטפסים. גם כאן נמצא שאין קשר בין חימום למניעת פציעות]]
 +
* [http://www.healthbrands.com.au/news/exercise/warm-up+better+than+a+stretch.htm האם מתיחות בחימום מפחיתות את הסיכוי לפציעה?]
 +
* [http://www.physsportsmed.com/index.php?art=psm_08_2000?article=1159 התקציר של המאמר המקורי על מתיחות בחימום, מתוך The Physician and Sportsmedicine, גיליון אוגוסט 2000]
 +
* [http://www.e-med.co.il/emed/new/usersite/content.asp?CatID=11&ContentID=166862 ויכוח על חשיבות החימום]
 +
* [http://www.ayalot.com/modules.php?name=News&file=article&sid=257 חימום לריצה]
 +
* [http://209.85.129.132/search?q=cache:FIYlxr0ZeqkJ:www.fitnessnetwork.com.au/LiteratureRetrieve.aspx%3FID%3D10171+Pre-exercise+stretching+–+just+don’t+do+it%3F&cd=1&hl=en&ct=clnk&client=safari מתיחות לפני אימון - אסור?]
 +
 
 +
----
 +
תרמו לדף זה:  [[משתמש:מיכה יניב|מיכה יניב]] ואחרים...
 +
 
 +
[[קטגוריה: טכניקות ומיומנויות]][[קטגוריה: טיפוס סלע]][[קטגוריה: טיפוס ספורטיבי]][[קטגוריה: בולדרינג]][[קטגוריה: אימון]][[קטגוריה: מאמרים מתורגמים ומקוריים]]

גרסה מ־00:08, 26 בפברואר 2016

חימום (באנגלית: warmup) הוא שלב מקדים חשוב לכל אימון ספורטיבי ולכל פעילות ספורטיבית. הוא מכיל סדרה של תרגילים בעצימות נמוכה שמטרתם "להתניע" את כלל מערכות הגוף: הלב והדם, הנשימה, השרירים , המפרקים ורקמות החיבור, ולהכין אותם לאימון עצמו.

הטענה שחימום מונע פציעות ספורט אינה נתמכת במחקרים ואינה מבוססת על ראיות. זוהי גם תופעה שאינה מוכרת מעולם החי, שכן חיות אינן יוצאות לריצה קלה או עושות מתיחות לפני שהן יוצאות לציד. מכיוון שפציעות בספורט נגרמות על ידי גורמים רבים, קשה מאוד לבודד ולהצביע על הסיבה העיקרית. זו אמונה הרווחת בקרב אנשי מקצוע. מאמנים ומתאמנים רבים סבורים כי בענפי ספורט הדורשים מגוון של תנועות, ניצול כל טווח התנועה והפעלת כוח רב בכל הטווח הזה, חימום ומתיחות מתיחות אכן מונעות פציעות. כאמור זוהי אמונה בלבד, בקרב ספורטאים ומאמנים אך אין לכך תמיכה ממשית במחקרים והחוקרים במדעי הספורט חלוקים בדעותיהם. על כל פנים, מקובל על מרבית הספורטאים והמאמנים כי חימום מכוון ומכין את הגוף לפעילות, מבחינה פיזיולוגית ומנטאלית. חימום טוב מתייחס לאופי האימון והוא בנוי באופן הדרגתי.

השפעת החימום

  • מכניס את המתאמן ל"מוד של אימון". החימום משמש כאלמנט מעבר בין החיים שמחוץ לאימון לבין האימון עצמו. מחקרים מראים שהחשיבות הפסיכולוגית של האימון היא גדולה. החימום מכניס את המתאמן למבנה מוכר של אימון והלך הרוח של המתאמן מתכונן לעומד לבוא, ובכך משפר את יעילות האימון.
  • מגביר זרימת דם לשרירים וכך מקטין את חוב החמצן: חוב חמצן קשור לפרק הזמן בו השרירים מסתמכים על מקורות אנרגיה אנאירוביים עד לכניסת המערכת האירובית לפעולה, חימום מעודד את המערכת האירובית להיכנס לפעולה מהר יותר, וכך היא יכולה לתמוך בפעילות ולהקטין את חוב החמצן.
  • משפר את סיכוך המפרקים: המפרקים, שמעבירים את העומס בין חלקי השלד, צריכים לעמוד בעומס זה, אשר בחישוב מצטבר עשוי להגיע למספר טונות באימון בודד. המפרקים עטופים מסביבם על ידי קופסית, שבצידה הפנימי נמצאת רקמה רירית מיוחדת הנקראת רקמה סינוביאלית. כשאנו מניעים את המפרקים בחימום, מופרש מרקמה זו נוזל המשמן את המפרקים ובכך מקטין את שחיקתם.
  • מפחית התנגדות כלי הדם: פעילות מוגברת מביאה להתרחבות כלי הדם ומאפשרת זרימת דם והסעת חמצן מוגברת מוגברת לשרירים.
  • משפר את ההולכה עצבית: שיפור ההולכה העצבית מתבטא בשיפור בכוח מתפרץ, התלוי בסנכרון של העצבים המעבירים את פקודת הכיווץ לשריר. ההולכה העצבית המשופרת מתבטאת גם בשיווי משקל משופר ובטכניקה מדוייקת.
  • מוריד את ההתנגדות של רקמות החיבור (רצועות וגידים) לתנועה: באותו אופן, ההתנגדות המופחתת של רקמות החיבור מקטינה את העומס על השרירים והמפרקים ומשפרת את יעילות השריר.
  • מאתחל את מערכת הלב/ריאות: הפעולה המקדימה של השרירים מכינה את מערכת הנשימה והולכת הדם ומקילה על השרירים לעמוד במאמצים משתנים. פעולה זו גם מעלה את יכולת הספיגה של חמצן בשרירים.

יש הטוענים שמתיחות הן חלק חיוני בכל חימום לפני אימון. ושמתיחות כאלה מורידות את הסיכון לפציעות על ידי הגדלת טווח התנועה, העלאת אלסטיות השרירים ושל רקמות החיבור. תרגילי המתיחות המבוצעים בשלב החימום מותחים ומאריכים את רקמות החיבור המקיפות את המפרקים ומגדילים בכך את טווחי התנועה במפרקים הפועלים.

טענה זו שנויה במחלוקת, ואין ראיות לכך שמתיחות בחימום מפחיתות פציעות אצל ספורטאים. לעומת זאת, יש ויש ראיות לכך שמתיחות מפחיתות את הכוח שהשריר מסוגל להפיק ומורידות את היעילות של אימוני כוח, כוח סיבולת וסיבולת. אין זאת אומרת שאסור לעשות מתיחות, אלא שמומלץ לקיים אימונים ייעודיים לשיפור הגמישות והגדלת טווח התנועה בכל תכנית אימון.

האפקט של החימום נמשך כחצי שעה כך שטוב להתחמם ממש לפני תחילת הטיפוס. אם יש הפסקה ארוכה מחצי שעה כדאי להתחמם שנית. דוגמה טובה לכך הוא יום טיפוס בשטח, בו חוזרים לטפס לאחר הפסקת צהריים.

חימום לטיפוס

חימום כללי יכול להיות ריצה קלה, קפיצה בחבל או קפיצות במקום. חימום ספציפי צריך לכלול מתיחות ותרגילי התנגדות קלים לקבוצת השרירים ורקמות החיבור שיעבדו באימון. לטיפוס חשוב לחמם את האצבעות ושרירי האמה, את שרירי הזרוע, הכתפיים והגב.

החלק האחרון של החימום יכול להיות טרברסה קלה או מספר מסלולים קלים. חשוב להיזהר:

  • לא להתחיל חימום עם צעדי בולדרינג קשים
  • לא להתחיל חימום עם צעדים דינאמיים
  • לא להתחיל חימום עם אחיזות קטנות
  • לא לעשות מתיחות עם ניעות (bouncing), כדי לא להגיע לרפלקס המתיחה
  • לא לעשות מתיחות חזקות מדי, בטח לא בתחילת החימום, אפשר להימתח עד לתחילת כאב, אבל חשוב שלא יכאב מאד

קישורים חיצוניים


תרמו לדף זה: מיכה יניב ואחרים...