ויה פראטה

מתוך Climbing_Encyclopedia
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
טרברסה בויה פראטה
קטע תלול בויה פראטה

ויה פראטה (באנגלית ובצרפתית (בעצם באיטלקית): Via Ferrata) היא טכניקה לאבטחה במסלולי טיול עם קטעים תלולים ו/או מפחידים ומסוכנים ומותקנים בהם כבלי פלדה לצורך זה. השם הוא איטלקי ופירושו - "דרך של ברזל" (או בתרגום יותר מדוייק: דרך שבירזלו אותה״). השיטה המוכרת כיום התפתחה בדולומיטים, בצפון איטליה, בזמן מלחמת העולם הראשונה למעבר של יחידות צבא בהרים, ולהעברת ציוד ואספקה. היום היא מקובלת כסוג של טיולים אתגריים. כנראה שעדיין הצפיפות הגדולה ביותר של מסלולי ויה פראטה היא בדולומיטים, אבל יש מסלולי ויה פראטה גם בשוויץ, צרפת, אוסטריה, סלובניה וספרד, וגם במקומות מעטים בארה"ב (ביוטה ובוירג'יניה המערבית) ובקנדה. אפילו בארץ נפתחו כמה מסלולי ויה פראטה (בהמשך).

אותו השם משמש לתיאור מסלולים המאובטחים בצורה זו ולטכניקת השימוש בכבלים לאבטחה על מסלולים כאלה. כבלי הפלדה מחוברים לעגינה קבועות בסלע (בולטים או פיתונים) כל מספר מטרים. בקטעי טיפוס תלולים מותקנים סולמות ולאורכם כבלי פלדה לאיבטוח.

השיטה, באופן כללי, דומה להתקדמות לאורך חבל קבוע, שבה החבל הקבוע הוא למעשה כבל פלדה. לרתמת המטפס מחוברות שתי רצועות ועל כל אחת מהן טבעת, מעין זנב פרה כפול. טבעת אחת מוקלפת לכבל ורצה לאורכו עד לעגינה. הטבעת השניה מוקלפת מעבר לעגינה והראשונה מוסרת מהכבל שלפני העגינה. במקרה של נפילה בקטעים התלולים, הוא נופל רק עד העגינה הקודמת.

ההבדל המשמעותי הוא שבמקרה של נפילה בויה פראטה, כוחות הבלימה שעשויים להתפתח הם גדולים במיוחד, כי המערכת סטטית באופן קיצוני. החבל המשתתף בבלימת הנפילה הוא קצר (כארכו של זנב הפרה), הכבל סטאטי ואינו תורם לספיגת האנרגיה, ומקבלים נפילה במקדם נפילה גבוה. מקדם הנפילה כאן מקבל ערך של אורך נפילה מסדר גודל של המרחק בין העיגונים של הכבל, וערך של אורך חבל כארכו של זנב הפרה. ניתן להגיע למקדמי נפילה של [math]FF=10[/math], בעוד שבנפילת הובלה, לא ניתן לעבור מקדם נפילה של [math]FF=2[/math].

ציוד מיוחד לויה פראטה

סופגי אנרגיה

בויה פראטה עם קטעים תלולים וקטעי סולמות משתמשים בסופגי אנרגיה כמו kisa, המיועדים למטרה זו בדיוק.

זנב פרה כפול מחבל דינאמי וסופג אנרגיה (kisa) לויה פראטה
זנב פרה כפול מודרני (עם סופג אנרגייה מובנה) לויה פראטה


כפי שהוסבר, בקטעי סולמות בויה פראטה ניתן להגיע למקדמי נפילה גבוהים במיוחד ולכן השימוש בסופגי אנרגיה חשוב ביותר. אין להשתמש בזנב פרה רגיל, קבוע או מתכוונן.

זנב פרה

זנב פרה מתאים לויה פראטה הוא זנב פרה כפול, המאפשר מעבר מאובטח כשמגיעים לעגינה לאורך הכבל.

טבעות

בנוסף, טבעות אלומיניום רגילות נשחקות במהירות רבה כשהן ״רצות״ לאורך כבל פלדה. מומלץ להשתמש בטבעות פלדה המתאימות יותר לעבודה עם כבלי פלדה.

מסלולי ויה פראטה בישראל

דרך המלך - מצוק רמים

המסלול הראשון שנפתח בארץ, נקרא על שמו של ניר מלך, שנהרג בנפילה במערת קשת בשנת 2006. המסלול נמצא על מצוק רמים, בסמוך לקיבוץ מנארה. בקיץ 2022, לאחר שריפה, האיזור נסגר לטיול.

עופרים/עאבוד

ויה פראטה שנמצאת על מצוק סמוך לישוב עופרים ומול הכפר עאבוד שבשומרון. המסלול נפתח על ידי יערון פוזננסקי באוקטובר 2022.

ג'ת/גיתה

מסלול שנמצא בסמוך לכפר ג׳ת, ליישוב גיתה ולמצוק גיתה.

מצדה

המסלול של מצדה נפתח בשנת 2023. המדקדקים יאמרו שזה לא באמת מסלול ויה פראטה (אם כי הוא מבוסס כבל). מערכת האבטחה היא מערכת סגורה שאינה מאפשרת לטבעות לצאת ממנה. זוהי מערכת מובנית עם ציוד ייעודי עבורה ואינה מיועדת לעבודה עם ציוד אישי כמו זנב פרה כפול. יש לשכור ציוד ייעודי עבור השימוש במסלול.


תרמו לדף זה: מיכה יניב ואחרים...